Ha allergiás a nyírfapollenre, a keresztallergiával is számolni kell

szerző: Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész - Budai Allergiaközpont
frissítve:

A tavaszi szezonális allergiák tünetek jelentős részét a nyírfapollen okozza, az erre allergiások között pedig különösen magas a keresztallergia előfordulása.

A nyírfapollen-allergiások száma az elmúlt néhány évtizedben megduplázódott. Számuk ugyan még nem érte utol a parlagfű-allergiások számát, de egyre gyakrabban figyelhető meg, nem csak fiatal felnőtteknél hanem már gyermekkorban és középkorúaknál is. A nyírfa esetében korábban áprilisban jelentkeztek a pollenallergiára jellemző általános tünetek (tüsszögés, torokkaparás, szemviszketés), az utóbbi években azonban szinte egyszerre kezdenek virágozni az allergiát okozó fák (mogyoró, éger, fűzfa, nyírfa).

Nyírfapollen-allergiásoknál a leggyakoribb a keresztallergia

A légúti panaszok mellett a nyírfapollen nagyon gyakran vált ki keresztallergiát. A keresztallergia az allergiások 5-10 százalékánál fordul elő, ezen belül is kiemelkedő a nyírfapollen allergiások száma - mondja dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. Esetükben jóval gyakoribb a pollen-étel keresztreakció, előfordulása megközelíti a 30 százalékot.

A pollenallergia tipikusan tüsszögéssel, orrfolyással, könnyezéssel, szemviszketéssel, torokkaparással, rosszabb esetben pedig asztmatikus panaszokkal jár. A keresztallergiának ezzel szemben az orális allergia szindróma kialakulásában van leginkább szerepe. Nem arról van tehát szó, hogy az adott étel hatására felerősödnek a pollenallergia tünetei, hanem keresztallergia esetén a betegnél a tüneteket okozó étel fogyasztásakor a szájüregben lép fel először az allergiás válasz (álteláben viszketés, ajakduzzanat, nyelvduzzanat). Bár a légúti tünetek csak néhány hétig jelentkeznek, a keresztallergia okozta orális allergia szindróma tünetei egész évben kínozhatják a beteget.

A keresztallergia azt jelenti, hogy a pollen és valamely más anyag kémiai szerkezete közötti különbség olyan kicsi, hogy sok szervezet nem tud különbséget tenni közöttük. A keresztallergia esetében a hasonlóság valamilyen pollen-pollen, vagy pollen és bizonyos ételek között áll fenn.

A nyírfa pollen-étel keresztreakciói közül a leggyakoribbak:

  • csonthéjasok: mogyoró, dió, mandula;
  • gyümölcsök: alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack;
  • burgonya.
További pollen-étel keresztallergiák
  • Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka
  • Fekete üröm: kömény, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, koriander, kapor, kamilla, napraforgó, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, bazsalikom, majoránna, oregánó, zeller
  • Füvek: paradicsom, rozs, búza, szója, földimogyoró, bab, borsó
  • Földimogyoró: dió
  • Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag

Mogyoró: nyírfapollen-keresztellergia vagy mogyoróallergia?

Nem ritka, hogy egy betegnél egyszerre több étel is panaszokat okoz, a bizonytalan tünetektől tartva, gyakran már nem is merik fogyasztani a többi felsorolt ételt sem – mesél tapasztalatairól dr. Balogh Katalin. Ilyenkor, hogy a szükségtelen diétás megszorításokat elkerüljük, multiplex allergiateszt elvégzésével lehet kideríteni, hogy valóban fennáll-e a keresztallergia – és ha igen, pontosan melyik ételekre -, vagy sem.

A multiplex allergiateszt az egyes allergének összetevőit, komponenseit is képes vizsgálni, ezek pedig eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Ha a nyírfaallergiás beteg például rendszeresen a földimogyoró fogyasztása során tapasztal szájviszketést, torokkaparást, és a teszt a földimogyoró komponensei közül az Ara h8 esetében mutat pozitivitást, akkor tudjuk, hogy a keresztallergia miatt jelentkeznek a tünetei. Azonban, ha a magas rizikójú Ara h1, Ara h2 komponensek pozitívak, akkor a tüneteket súlyos földimogyoró allergia okozza, melynek nemcsak enyhe szájüregi tüneteket, hanem életveszélyes anafilaxiás sokkot is okozhat.

Immunterápia: pollen- és keresztallergia ellen

A nyírfapollen-allergia okozta keresztallergia tünetei ellen nem feltétlenül a felsorolt gyümölcsök és zöldségek fogyasztásának kerülése jelenti a megoldást. Az immunterápia a légúti panaszok mellett, a keresztallergia tüneteit is képes enyhíteni. A nyírfapollen-allergia tüneti kezelésére használt antihisztaminok alkalmasak a keresztallergiás reakciók enyhítésére is, ugyanakkor ez csak tüneti kezelést jelent, míg az immunterápia képes az érzékenység tartós megszüntetésére is.

Az immunterápiás kezelést szezonálisan alkalmazzuk, a nyírfa virágzását megelőzően. Nyírfa allergiások esetében decemberig kezdhető a kezelés, melynek során az allergiát okozó anyag nagymértékben tisztított, standardizált adagjait kapja a beteg fokozatosan, emelkedő dózisban. Majd a maximális adag elérése után a fenntartó kezelés során (általában három év) állandó koncentrációt kap általában hetente egyszer a beteg.

Dr. Balogh Katalin, allergológus és klinikai immunológus fül-orr-gégészBudai Allergiaközpont
Dr. Balogh Katalin, allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus
Budai Allergiaközpont - Prof. Dr. Nékám Kristóf, allergológus
WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus
Orvostkeresek Egészségmagazin - Dr. Garaczi Edina, bőrgyógyász, allergológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.