A túlzott tisztaság felelős az allergiás betegségek kialakulásáért?

Szerző: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

A tisztítószerek és az antibiotikumok elterjedt használata csökkenti az esélyét annak, hogy a szervezet találkozzon a mikrobákkal, így az immunrendszer érése zavart szenvedhet, felerősödhetnek az allergiás típusú reakciók. Az úgynevezett hasznos mikrobákkal való találkozás során fejlődik ki ugyanis az immuntolerancia, mely csökkenti az allergiás hajlam kialakulását.

Az utóbbi évek kutatásai arra hívják fel a figyelmet, hogy a városi életmód, a túlzott tisztaság is felelőssé tehetők az allergiás és asztmás esetek számának emelkedéséért.

Távol kerültünk a természettől

Finn kutatók klinikai vizsgálatok alapján megerősítették azt a korábbi feltételezést, miszerint a városi körülmények között élő gyerekek túl keveset találkoznak a természeti környezettel, így nem tud kifejlődni toleranciájuk a környezetükkel szemben, és ez egy meghatározó tényező lehet az allergiás és asztmás esetek számának emelkedésében.

A kutatók azt is vizsgálták, hogy milyen baktériumfajok vannak a toleranciát kialakító mikroorganizmusok között, és arra jutottak, hogy a városban élő fiatalok ritkábban találkoznak az immunrendszer érése számára fontos mikrobákkal. Megállapítást nyert, hogy a farmon élő gyermekek nagyobb mértékben találkoznak olyan mikrobákkal az istállókban, az állatok közelében, mely az immunrendszer megfelelő működését segíti elő, így az ő esetükben csökken az asztma és az allergia kialakulásának esélye.

A tisztítószerek káros hatása

A finn kutatásoktól függetlenül osztrák epidemiológiai kutatások Ausztria, Svájc és Németország vonatkozásában vizsgálták a farmon élő és a városi gyermekek immunrendszerének fejlődését, valamint az allergiás betegségek (ekcéma, asztma, allergiás nátha) kialakulásának gyakoriságát. A felmérésben több mint 2500 gyermek és 3500 szülő vett részt. Igazolták, hogy a farmon, az istállók közelében élő, mikrobákkal találkozó, a farmon lefejt tejet fogyasztó gyermekek között jelentősen kevesebb asztmás, allergiás, illetve ekcémás gyermek nő fel, mint a nagyvárosokban. Az is bizonyítást nyert, hogy a tisztítószerek és az antibiotikumok széleskörű használata csökkenti a „jó” mikrobákkal és egyéb kórokozókkal való találkozást. Mindez azt jelenti, hogy a túlzott tisztaság az egyik oka annak, ha az immunrendszer eltolódik az allergiás típusú immunválaszok irányába.

További bizonyítékként szolgál az úgynevezett „tisztaság hipotézis” igazolására a jelenleg is folyamatban lévő, finn kutatók által vezetett epidemiológiai vizsgálat. Ennek keretében Karelia területén élő részben finn, részben orosz lakosságot veszik górcső alá. A két szomszédos országrészben élő emberek genetikai tulajdonságai nagyon hasonlók, így a környezeti tényezők (civilizációs ártalmak) allergiás betegségek előfordulására gyakorolt hatása jól lemérhető. A két népcsoport körében végzett epidemiológiai felmérések alátámasztották azt a feltételezést, hogy a civilizáció szempontjából fejlettebb Finnországban, több az asztmás, allergiás gyermek, mint a civilizáció szempontjából elmaradottabb Karelia oroszországi területén, sőt ez a különbség az utóbbi években növekedést is mutat.

Az egymástól függetlenül végzett epidemiológiai felmérések felhívják a figyelmet arra, hogy az allergiás betegségek számának az utóbbi évtizedben megfigyelt robbanásszerű növekedésében az öröklött, genetikai tényezők mellett döntő szerep jut a nagyvárosi életmódnak, és az ezzel kapcsolatos civilizációs ártalmaknak.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Dr Bánfi Andrea Ph.D.
Gyermektüdőgyógyász szakorvos,
a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet szakmai vezetője
Weboldal: http://svabhegy.eu/

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

MR-vizsgálat MR-vizsgálat

Mit lehet vizsgálni MR segítségével? Hogyan kell felkészülni a vizsgálatra?

Pollenallergia - A magyarok harmadát...

A korábbi adatokhoz képest is nagyobb gondnak tűnik Magyarországon a pollenallergia: egy most megjelent, országos kutatás szerint immár a hazai 15-59...

Arcmaszk viselése: enyhítheti az...

A szezonális allergia évről évre egyre többek életminőségét rontja az allergénekre gyorsan vagy időszakosan megjelenő, olykor krónikus formát...

Keresztreakciók - Mit ne együnk?

A keresztreakció egy allergén-specifikus jelenség, mely légúti allergia esetén különböző, főleg növényi eredetű ételek fogyasztásakor...

Allergia: a túlbuzgó immunrendszer

Az allergiában szenvedők szervezetének immunrendszere szélsőségesen reagál olyan anyagokra, amelyek egészséges emberre nézve ártalmatlanok....

Miért vagyok allergiás a...

Az állati eredetű allergiák között a macskaszőr és a kutyaszőr okozta allergia gyakran fordul elő. Ezek kezelésében nehezítő tényező, hogy az...

Allergia: miért van egyre több beteg?

"Allergiás vagyok erre vagy arra" - mondjuk gyakran, miközben nem biztos, hogy azt jelenti, amit ki szeretnénk vele fejezni. Teremtsünk egy kis rendet!

Mi okozza a dióallergia...

A mogyoróallergia mellett a dióallergia tartozik a leggyakoribb ételallergiák közé. Cikkünkből megismerheti a betegség kialakulásának módját...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.