Tippek az allergénmentes autóhoz

szerző: Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus - Budai Allergiaközpont
frissítve:

A mutatós plüsskárpit a poratkák kedvelt élőhelye, a kiömlött kávéfolt a szőnyegen ideális hely a penészgombák megjelenéséhez, a tavalyi pollenszűrővel működtetett klíma hatásfoka mellett pedig akár lehúzott ablakkal is közlekedhetnénk.

Mit tegyünk, hogy az allergéneket száműzzük?

A nyári időszakban rendszerint gyakrabban és hosszabb utakra is vállalkozunk, ilyenkor pedig fontos, hogy az autóban töltött órák alatt milyen levegőt lélegzünk be. A rossz levegőminőség különösen allergiás, asztmás betegek esetén jelenthet problémát, okozhatja a tünetek súlyosbodását – magyarázza dr. Dózsa Izabella, a Budai Allergiaközpont tüdőgyógyász, allergológus orvosa.

A következőben felsoroljuk a legfontosabb tennivalókat, melyek egy részét, még indulás előtt célszerű elvégeznünk.

1. Tisztítás kívül-belül

Az autó belső tisztítása során ne csak a műszerfalon látható porrétegre koncentráljunk, de fordítsunk figyelmet a kárpit alapos átporszívózására is, az ülések és szőnyegborítások ugyanis poratkák ezreit is rejthetik, melyek levegőben szálló ürüléke az arra érzékenyeknél fokozhatja az allergiás tüneteket.

Tisztítás után használjunk gumiszőnyegeket. Egyrészt mert praktikus, másrészt megakadályozza, hogy a szőnyegre kiömlő italok maradványaiban penészgombák szaporodjanak el, de a cipőnk talpán bevitt polleneket is könnyebben eltávolíthatjuk a későbbiekben.

Autóvezetés hőségben

A hőségben való autóvezetés stresszt okozhat; a szív gyorsabban ver, az izzadás és az idegesség fokozódik. Emiatt a sofőrök agresszívebbek lesznek. Egyre fokozódik a balesetveszély. Egyes szakértők szerint egy túlmelegedett autó vezetésével hasonló kockázatot vállalunk, mintha ittasan ülnénk a volán mögé. Autóvezetés hőségben.

2. A régit dobjuk el!

Nem érdemes idén is a tavaly használt pollenszűrővel működtetnünk a klímát, a hatásfoka ugyanis jelentősen csökken, márpedig utazás alatt, a felhúzott ablakok mellett ezzel biztosíthatjuk leginkább, hogy az allergizáló virágporokat az autó belső légterén kívül tartsuk.

A klímaberendezést is érdemes évente átnézetnünk, kitisztíttatnunk, használaton kívül ugyanis penészgombák szaporodhatnak el benne, melyek tisztítás nélkül, az első használat során nagy mennyiségben jutnak majd a levegőbe.

3. Illatok és allergének

A frissen vásárolt, új autó illata ugyan semmihez sem fogható, azonban érdemes mérlegelnünk egy alapos szellőztetést, mielőtt használatba vesszük. Az illat ugyanis nem más, mint az új kárpitból és műanyagokból párolgó festék- és egyéb vegyi anyagok egyvelege, melyek könnyen irritálhatják a nyálkahártyát. Ezzel számolnunk kell akkor is, ha a későbbiekben légfrissítővel szeretnénk például gyümölcsillatot varázsolni az autóba. Néhány illatosító termék szintén a nyálkahártyát irritáló összetevőt tartalmaz.

4. Utazás közben

Megfelelően karbantartott autó esetében is számolnunk kell allergének megjelenésével az autóban. Ezért mielőtt hosszú útra indulunk, lehúzott ablaknál, beszállás előtt 10 perccel kapcsoljuk be az autóban a klímát, vagy fűtést. Ez idő alatt távozik a rendszerből minden olyan anyag –penészgomba, por-, mely egészségünket károsíthatja, allergiás reakciót idézhet elő.

Érdemes felhúzott ablakokkal, bekapcsolt klíma mellett utaznunk, ilyen módon szűrve ki az allergéneket. Nem csak a gyorsabb haladás reményében érdemes utazáshoz a kora reggeli, vagy késő esti órákat választanunk, de ezekben az időszakokban a légszennyezettség mértéke is alacsonyabb.

(Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus)

Cikkajánló

Szemölcsök
Szemölcsök

Mi okozza és milyen típusai vannak?

A bőrgomba
A bőrgomba

Hogyan diagnosztizálható és kezelhető?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Fájdalomközpont - Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, sebész, fájdalomspecialista
WEBBeteg - Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus
WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.