• Tippek az allergénmentes autóhoz

    Szerző: Budai Allergiaközpont

    A mutatós plüsskárpit a poratkák kedvelt élőhelye, a kiömlött kávéfolt a szőnyegen ideális hely a penészgombák megjelenéséhez, a tavalyi pollenszűrővel működtetett klíma hatásfoka mellett pedig akár lehúzott ablakkal is közlekedhetnénk.

    Mit tegyünk, hogy az allergéneket száműzzük?

    A nyári időszakban rendszerint gyakrabban és hosszabb utakra is vállalkozunk, ilyenkor pedig fontos, hogy az autóban töltött órák alatt milyen levegőt lélegzünk be. A rossz levegőminőség különösen allergiás, asztmás betegek esetén jelenthet problémát, okozhatja a tünetek súlyosbodását – magyarázza dr. Dózsa Izabella, a Budai Allergiaközpont tüdőgyógyász, allergológus orvosa.

    A következőben felsoroljuk a legfontosabb tennivalókat, melyek egy részét, még indulás előtt célszerű elvégeznünk.

    Hirdetés

    1. Tisztítás kívül-belül

    Az autó belső tisztítása során ne csak a műszerfalon látható porrétegre koncentráljunk, de fordítsunk figyelmet a kárpit alapos átporszívózására is, az ülések és szőnyegborítások ugyanis poratkák ezreit is rejthetik, melyek levegőben szálló ürüléke az arra érzékenyeknél fokozhatja az allergiás tüneteket.

    Tisztítás után használjunk gumiszőnyegeket. Egyrészt mert praktikus, másrészt megakadályozza, hogy a szőnyegre kiömlő italok maradványaiban penészgombák szaporodjanak el, de a cipőnk talpán bevitt polleneket is könnyebben eltávolíthatjuk a későbbiekben.

    Autóvezetés hőségben

    A hőségben való autóvezetés stresszt okozhat; a szív gyorsabban ver, az izzadás és az idegesség fokozódik. Emiatt a sofőrök agresszívebbek lesznek. Egyre fokozódik a balesetveszély. Egyes szakértők szerint egy túlmelegedett autó vezetésével hasonló kockázatot vállalunk, mintha ittasan ülnénk a volán mögé. Autóvezetés hőségben.>>

    2. A régit dobjuk el!

    Nem érdemes idén is a tavaly használt pollenszűrővel működtetnünk a klímát, a hatásfoka ugyanis jelentősen csökken, márpedig utazás alatt, a felhúzott ablakok mellett ezzel biztosíthatjuk leginkább, hogy az allergizáló virágporokat az autó belső légterén kívül tartsuk.

    A klímaberendezést is érdemes évente átnézetnünk, kitisztíttatnunk, használaton kívül ugyanis penészgombák szaporodhatnak el benne, melyek tisztítás nélkül, az első használat során nagy mennyiségben jutnak majd a levegőbe.

    3. Illatok és allergének

    A frissen vásárolt, új autó illata ugyan semmihez sem fogható, azonban érdemes mérlegelnünk egy alapos szellőztetést, mielőtt használatba vesszük. Az illat ugyanis nem más, mint az új kárpitból és műanyagokból párolgó festék- és egyéb vegyi anyagok egyvelege, melyek könnyen irritálhatják a nyálkahártyát. Ezzel számolnunk kell akkor is, ha a későbbiekben légfrissítővel szeretnénk például gyümölcsillatot varázsolni az autóba. Néhány illatosító termék szintén a nyálkahártyát irritáló összetevőt tartalmaz.

    4. Utazás közben

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Megfelelően karbantartott autó esetében is számolnunk kell allergének megjelenésével az autóban. Ezért mielőtt hosszú útra indulunk, lehúzott ablaknál, beszállás előtt 10 perccel kapcsoljuk be az autóban a klímát, vagy fűtést. Ez idő alatt távozik a rendszerből minden olyan anyag –penészgomba, por-, mely egészségünket károsíthatja, allergiás reakciót idézhet elő.

    Érdemes felhúzott ablakokkal, bekapcsolt klíma mellett utaznunk, ilyen módon szűrve ki az allergéneket. Nem csak a gyorsabb haladás reményében érdemes utazáshoz a kora reggeli, vagy késő esti órákat választanunk, de ezekben az időszakokban a légszennyezettség mértéke is alacsonyabb.

    (Budai Allergiaközpont)

    Legutóbb frissült: 2016.07.30 20:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Allergiás nátha - Önnél enyhe vagy már súlyos?

    A kezelőorvos számára lényeges a páciens allergiás náthája tüneteinek, és azok súlyosságának a megítélése a kezelés tervezésének és kivitelezésének szempontjából. Ezért fontos a beteg kórtörténetének megismerése.

    Praktikus tanácsok allergiásoknak

    Ha allergiára utaló panaszaink vannak, még mielőtt saját és ismerőseink véleménye szerint különböző kezelésekbe fognánk, vizsgáltassuk ki magunkat allergológus szakorvossal, mert nem minden fura panasz hátterében áll allergiás mechanizmus.

    Allergia gyötri? Így segíthet az allergén immunterápia

    Újra itt a pollenszezon, a hirtelen felmelegedés következtében szinte egy időben bontanak rügyet a fák. A levegőben emelkedő pollenkoncentráció hatására egyre több embernél tüsszögés, szem-és orrviszketés, orrfolyás, orrdugulás jelentkezik. Ha Ön is unja már az évről-évre visszatérő allergiás tüneteket, idén kezdjen valami újat!

    Epilepszia és gépjárművezetői alkalmasság

    A gépjármű vezetési alkalmasságot a krónikus betegségek, így az epilepszia fennállása is alapvetően befolyásolja. Általánosságban minden epilepsziás beteget, aki nem rohammentes, a jogosítványszerzés szempontjából alkalmatlannak nyilvánítanak, ám a jogszabályok lehetőséget biztosítanak az egyéni mérlegelésre is.

    Alkalmazás segíti az éttermeket az allergének jelölésében

    Az allergia típusai között az ételallergia is azok közé tartozik, amely egyre több embert érint, ezért a probléma megoldásának, kezelésének fontossága is nő. Egy ingyenes on-line alkalmazás segítségével a jelölések feltüntetése egyszerű és költséghatékony módon történhet.

    Az elővigyázatosság enyhítheti a pollenallergiások tüneteit

    Magyarországon a lakosok körülbelül egynegyede szenved pollenallergiában, és jelentős azok száma is, akik számára külön megterhelést jelent a parlagfűnek az első fagyokig a levegőben jelen lévő pollenje. A szakemberek ajánlásával azonban könnyebb átvészelni az allergiások számára megterhelő heteket.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.