Hosszabb parlagfű- és szénanáthaszezont okoz a klímaváltozás

Medipress
megjelent:

Az allergiás megbetegedések száma világszerte drasztikusan nő, amelynek egyik fontos oka a klímaváltozás és az általa kiváltott hosszabb parlagfű- és szénanáthaszezon.

A Proceedings of the National Academy of Sciences-ben megjelent tanulmány szerint a parlagfűszezon hosszabbodása összefüggésben van a felmelegedéssel. A kutatócsoport 10 helyszínről gyűjtötte össze a pollenszámot és az időjárási adatokat, a texasi Georgetowntól a kanadai Saskatoonig.

Az adatokból meghatározták, hogy 1995 és 2009 között a szélességi fok növekedésével nőtt a fagymentes időszak is, és ezzel együtt a pollenfertőzött napok száma is.

A wisconsini LaCross feletti öt helyszínen jelentősen hosszabb lett a pollenszezon, legalább 13 nappal. Saskatoonban majdnem egy teljes hónappal (27 nappal) tovább kínlódhattak az allergiások.

A parlagfű hazánkban július végétől októberig virágzik. A lakosság mintegy 10 százaléka érintett. Ez a gyomnövény egymaga több szezonális allergiás rhinitisért felelhet, mint az összes többi allergén növény együtt.

A szerzők felhívták a figyelmet arra, hogy a hosszabb szezon illetve a pollenek magasabb koncentrációja miatt egyre többen betegedhetnek meg. A már allergiás emberek tünetei is súlyosbodhatnak

A szénanátha
Az allergiás eredetű nátha a magyar lakosság mintegy egytizedét érinti. A betegség ugyan nem gyógyítható, de a tünetek alapján könnyen diagnosztizálható és hatékonyan kezelhető. A szénanátha, napjaink népbetegsége>>

(Medipress)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Czibere Anikó, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.