Orrmandula-eltávolítás (adenotómia)

szerző: Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész - WEBBeteg
frissítve:

Az orrmandula a garat felső részén, az orrgaratban található szivacsszerű szerv, a nyirokrendszer része. Eltávolítására akkor van szükség, ha gátolja az orrlégzést, ha krónikus fülfájást, fülgyulladást vagy halláscsökkenést okoz.

Garatmandula, orrmandula
A garatmandulák a nyelv hátsó részének két oldalán a garatív alatt helyezkednek el. Az orrmandula (amelyből egy darab van) neve kissé megtévesztő, mivel valójában ez található a garatban, az orrüreg mögött. A gyermekek orrmandulája fehérvérsejteket tartalmaz, amelyek antitesteket termelnek, ezek az orron és a szájon át bejutó baktériumok elleni védelemben játszanak szerepet. Anatómiai fekvéséből adódóan szabad szemmel nem látható, a fül-orr-gégész szakorvos kis tükör segítségével illetve tapintással tudja megvizsgálni.

Felnőttkorban az orrmandula zsugorodik vagy eltűnik, ezért nem tölt be további védőszerepet. Általában 2 és 6 éves kor között fordulhat elő, hogy az orrmandula krónikusan fertőződik: ilyenkor megduzzad és begyullad. Ez légzési nehézségeket okozhat, amely elsősorban alvás közben lép fel.

Az orrmandula duzzanata a fülkürt garatbeli szájadékát elzárva halláscsökkenéshez vezet. Ilyenkor célszerű eltávolítani az orrmandulát (adenotómia), esetenként az egyidejűleg gyulladt garatmandulával (tonzillektómia) együtt (tonzillo-adenotómia).

Kivizsgálás és előkészítés

Orrmandula-eltávolítás előtt szükséges lehet torok- vagy orrváladék vétele tenyésztés céljából, orrmelléküreg-röntgenfelvétel készítése az arcüregek gyulladásának kizárására, valamint laborvizsgálatok, gyermekorvosi vizsgálat.

Az orrmandula-eltávolító műtét menete

Hagyományosan helyi érzéstelenítésben végeznek adenotómiát, ám egyre elterjedtebb az altatás is. A lágyszájpad mögött és fölött található orrmandulát a sebész (fül-orr-gégész) a szájon keresztül távolítja el. Az esetek többségében a műtét "vakon" történik, azaz az orvos nem látja, csupán érzékeli az eltávolítandó szervet. A kimetszés sarló alakú, éles szélű küretkanállal történik.

Fontos, hogy az eszköz ne sértse a fülkürt orrgarati szájadéka körül elhelyezkedő porcos domborulatot, ez ugyanis későbbi fülpanaszok forrása lehet. A vérzés általában egy-két percen belül elmúlik. Az eltávolított orrmandulát szövettani vizsgálatra kell küldeni. Egyes országokban az orr felől végzik a műtétet.

Orrmandula

Utókezelés

A műtétet követően előfordulhat duzzanat vagy torokfájás, elsősorban nyelés vagy beszéd közben. A gyermeknek legalább egy hétig pihennie kell, és nem javasolt közösségbe vinni további egy hétig. Ugrálni, guggolni, nehezet emelni tilos. Minden, ami feji vérbőséget okoz (forró fürdő, meleg vízzel való hajmosás) kerülendő, mert ez növeli az utóvérzés kockázatát. Vérzés, fertőzés jelei (láz, a fájdalom növekedése) esetén minél előbb orvoshoz kell fordulni!

A megnagyobbodott orrmandula eltávolítása utáni két évben a felső légúti hurutok, a középfülgyulladások, az arcüreggyulladások száma jelentősen csökken. Az orrmandula a gyermekek egy részénél később visszanő, ennek mechanizmusa azonban nem ismert.

Kapcsolódó A garatmandula-eltávolítása | Mandulaműtét utáni teendők részletesen

Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész, fej- és nyaksebészForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész, fej- és nyaksebész

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Csányi Márta, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.