• Közönséges galaj gyógynövény pajzsmirigyproblémákra?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        21 éves fiatalember vagyok pajzsmirigy problémákkal: strúma inhomogén szerkezet és elve magasabb volt a határértéknél jóval 5.58 as tsh, arra szedek azóta is L-thyroxin-t, amivel határon belül van. Halottam, hogy jó a közönséges galaj gyógyteaként a pajzsmirigy alul és túlműködésre is. Hol lehet ilyet kapni? Vagy még milyen gyógynövény van rá?

        Dr. Sebő Zsuzsanna válasza a gyógynövény, pajzsmirigy témában

        Mivel homeopata vagyok, és nem fitoterapeuta, kérdését továbbítottam egy gyógynövényekben jártas szakembernek, aki az alábbiakat válaszolta: A Galaj (tejoltó, ragadós és a közönséges) a népi gyógyászat szerint golyvára hatásos, ha belsőleg teaként, illetve külsőleg lemossák, átmossák a pajzsmirigy területét. Hatóanyagait tekintve a vese, máj, hasnyálmirigy megbetegedéseit gyógyíthatja, teája idegnyugtató, vérnyomáscsökkentő, erős vértisztító tulajdonságú. Külsőleg is hatásos a bőr egyéb elváltozásaira, a szájüregi súlyos betegségekre is gyógyhatású (öblögetés). A tanácskérő olvasó számára egy vértisztító, vese méreganyagait kivezető teakeverék nagyon jól jöhet (Herbaházban, gyógynövényboltban megveheti a hozzávalókat): • árvacsalán, • közönséges aranyvessző, • galaj (bármilyen tejoltó-, közönséges-, ragadós) azonos arányú keveréke. Ebből egy teáskanál teafüvet 2 dl forrásban lévő vízzel leforrázunk, 10 percig lefedve áztatjuk, majd lehűtjük és éhgyomorra legalább a felét elfogyasztjuk. A napi max. adag 3 csésze tea. Ennek a teának a fogyasztását 4 hét után abba kell hagyni. Ezután elképzelhető a galaj mono teakénti fogyasztása, napi 3*. Amennyiben vannak tünetei (erős szívdobogás, fokozott izzadás, feszültség), akkor arra még külön ki lehet térni a tea összeállításánál (galagonya, orbáncfű stb.). A véleményem az, hogy a gyógyszerszedés és teafogyasztás csak folyamatos felügyelet (orvosi és fitoterapeuta) mellett lehet eredményes, enélkül kockázatos. Németh Imréné Éva fitoterapeuta

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Kérdés: 2011. március 21., 23:39; Megválaszolva: 2011. március 24., 10:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...