• A tüdőrák tünetei - Milyen panaszok utalhatnak a betegségre?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A tüdőrák tüneteinek jelentkezése előtt is nagy százalékban felismerhető a megbetegedés, amennyiben rendszeresen részt veszünk a megfelelő szűrővizsgálatokon. A kezelés így korán elkezdődhet, és a gyógyulás esélye jelentősen megnőhet.

      A téma cikkei
    6/1 A leggyakoribb daganatos megbetegedés
    6/2 Mi hajlamosít a tüdőrák kialakulására?
    6/3 Hogyan előzzük meg a tüdőrák kialakulását?
    6/4 Milyen tünetek utalhatnak a tüdőrákra?
    6/5 Milyen vizsgálatokra számíthat?
    6/6 A tüdőrák kezelési lehetőségei

    A tüdőrákban szenvedők gyakran teljesen tünet és panaszmentesek, csak a szűrés vagy egyéb okból végzett képalkotó vizsgálat (röntgen, CT) hívja fel a figyelmet a betegségre. Általában a betegség  korai stádiumában a tünetek szegényesek, nem specifikusak. Lehet esetleg enyhe köhögés, amelynek a beteg sokszor nem is tulajdonít jelentőséget, továbbá felléphet enyhe hőemelkedés, izzadékonyság. Gyakran nem is maga a tüdőrák, hanem annak valamely áttéte (metasztázisa) okoz először tüneteket, majd az elsődleges daganat keresése során derül fény a tüdőrákra az orvosi vizsgálatok folyamán.

    Van azonban egy tünetcsoport, mely a tüdőrákra terelheti a gyanút: ezt paraneoplasiás tünetcsoportnak nevezzük. A tünetek igen változatosak, többek között  izomgyengeség, hát- és fejfájás, magas vérnyomás, csontritkulás, a bőr felületes fertőzései és érzékenysége figyelhető meg. Ismételten kialakulhatnak vesekövek, ízületi- és izomfájdalmak léphetnek fel, a lábak és a kezek zsibbadása alakulhat ki.

    Hirdetések

    Trombózisveszély

    A paraneoplasiás tünetek közül leginkább figyelemfelkeltő a mindig más helyen jelentkező, ugyanakkor vissza-visszatérő mélyvénás trombózisok felbukkanása, esetleg az artériák elzáródása. A szervezet nagy vénáinak elzáródása súlyos kórállapot, melynek tünetei változatosak annak függvényében, hogy az elzáródás hol jött létre.

    A "klasszikus", alsó végtagi mélyvénás trombózisra utalhat, ha a láb feszül, húzódik, a beteg nehéznek érzi, és ezek a panaszok a láb vízszintes helyzetében csökkennek. Az érintett láb megvastagodott, körfogata nagyobb, mint az egészséges lábé, továbbá a bőr kifényesedett, feszes.

    A hasi verőerek és gyűjtőerek elzáródása lehet tünetmentes, jelentkezhet étkezés utáni hasi fájdalom formájában, vagy okozhat állandó fájdalmat is. A hasi erek elzáródása hosszabb-rövidebb bélszakaszok pusztulását okozhatja, mely nagyfokú, görcsös fájdalommal kezdődik, majd átmeneti panaszmentesség után az egész has nagyon fájdalmassá válik, megkeményedik, a beteg egyre rosszabbul érzi magát. Az állapot sürgős sebészi beavatkozást igényel!

    A tüdőrák egyéb figyelmeztető tünetei

      Véres köpet
    Ha a köhögéssel véres köpet ürül, az mindenképpen figyelemfelkeltő, riasztó jel. Míg a régebbi időkben, a múlt század elején a véres köpetet tüdőtuberkulózis jelének tartották, ma leginkább a tüdő rosszindulatú daganatára következtetnek belőle az orvosok. A köhögéssel távozó vér mennyisége változó, egyaránt lehet "csak" vércsíkos köpet, és nagy mennyiségű, friss piros vért tartalmazó köpet is. A laphámrák és a kissejtes tüdőrák esetében gyakrabban fordul elő vérzés.

    A tüdőrák klasszikus, leggyakrabban előforduló tünetei közé tartozik a köhögés.  Főleg a száraz, köpetürítéssel nem járó köhögés fennállásakor gondolhat az orvos tüdőrák lehetőségére, vagy ha a köhögés a szokásos terápiára és tüneti szerekre nem reagál, esetleg még erősödik is. Ha két hét elteltével sem múlik, és az egyéb okok (például egy korábbi félrenyelés kapcsán a tüdőbe került idegentest) kizárhatók, ajánlatos elkezdeni a tüdőrák irányába történő kivizsgálását.

    A köhögéssel távozó vér mennyisége változó, egyaránt lehet "csak" vércsíkos köpet, és nagy mennyiségű, friss piros vért tartalmazó köpet is. A laphámrák és a kissejtes tüdőrák esetében gyakrabban fordul elő vérzés.

    Tünetek a tüdőrák előrehaladott stádiumában

    Előrehaladottabb esetben fájdalom jelentkezhet. A fájdalom oka a mellkasi idegek tumoros érintettsége illetve a mellhártya irritációja. A fájdalom a tumornak megfelelő területen tapasztalható: lehet bizonytalan, alig észrevehető, nehezen meghatározható "kényelmetlen" érzés. Ha a mellkasfal idegeit beszűri a daganat, akkor a fájdalom akár a tűrhetetlenségig is fokozódhat. A daganat elhelyezkedése miatt okozhat a hát felől előresugárzó, illetve nyaki-, váll- és karfájdalmat.

    A légzőszervek sémás ábrázolása; Forrás: www.ciggyfree.com
    A légzőszervek sémás ábrázolása
    Forrás

    Felléphet nehézlégzés is, elsősorban a nagyobb légutakban található daganatok esetén, mivel ez az elhelyezkedés nagyban gátolhatja a levegő szabad áramlását, ebből kifolyólag a gázcserét, illetve a szervezet oxigénnel való ellátottságát. A tüdőgyulladás gyakori szövődménye a tüdődaganatnak, ami szintén nehezíti a légzést. A daganat vérzése is nehézlégzést okozhat, főleg, ha a vér köhögés útján nem tud kiürülni a tüdőből. Fontos lenne, hogy 40 év fölött a tüdőgyulladásból való kigyógyulás után mindig készüljön ellenőrző mellkasi röntgen.

    Ebben a stádiumban is felléphet hőemelkedés esetleg láz, jelentkezhet fokozott izzadékonyság. Az előrehaladott tüdőrák tünetei közt főként általános tünetek szerepelnek, amelyek nem korlátozódnak a tüdőre, hanem a daganat egész szervezetre kifejtett romboló hatását jelzik: étvágytalanság, esetleg az étel teljes elutasítása lehet jellemző, ennek következtében jelentős testsúlyvesztés következik be. Émelygés, hányinger, alvászavarok léphetnek fel, sok esetben ehhez az egyensúly zavarai társulnak. Felléphetnek visszatérő, egyre súlyosabb formában jelentkező fertőzések, jellemző a visszatérő tüdőgyulladások jelenléte.

    A tüdőrák áttétei

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt


    A tüdőrák - különösen kissejtes rák esetén - nagyon hajlamos áttéteket adni, sajnos már a betegség korai szakaszában is. A másik három daganattípus esetében szerencsére ez nem ennyire általános jelenség. Gyakori eset, hogy nem maga az elsődleges tüdődaganat, hanem annak valamelyik áttéte okoz először tüneteket, és a beteg ezek miatt megy orvoshoz, majd a kivizsgálás során derül fény a tüdődaganatra.

    A tüdőrák többféle úton szóródik a szervezetben: közvetlenül a mellkasfalra, a mellhártyára terjed. A nyirokerek útján nyirokcsomókba terjed, így azok megnagyobbodása tapasztalható a hónaljban és a kulcscsont fölötti területen, a nyakon. Később a szervezet más nyirokcsomóiban is jelenhetnek meg áttétek. Gyakoribb, hogy a megnagyobbodott nyirokcsomókat csak az orvosi vizsgálatok derítik fel. A vérerek útján leggyakrabban az ún. központi idegrendszer, azaz a gerincvelő és az agy, ezeken kívül a vesék felső pólusán található mellékvesék, a csontok és a máj lehetnek érintettek.

    Az agyban található áttétek leggyakoribb tünetei különböző görcsrohamok, fejfájás, homályos látás, fülzúgás formájában jelentkeznek. A csontáttétek csontfájdalmat és töréseket okoznak, leggyakrabban a bordák és a gerinccsigolyák érintettek. Nem ritka az áttét a felkarcsont, combcsont, medencecsont területén sem.

    (WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, lektorálta: Dr. Balázs Anna, onkomplex.hu)

    6/3 Hogyan előzzük meg a tüdőrák kialakulását? | 6/4 | 6/5 Milyen vizsgálatokra számíthat?
    Legutóbb frissült:

    Egészség? Betegség?

    Nézze meg a WEBBetegen!

   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   •  


    Szóljon hozzá ön is!
    Hozzászólások (8)
    Írta: Vágó András
    2012-04-06 11:03
    Tömör cikk.A keresztapámnál 7 hónap után egy véradáson vették észre azt, hogy valami "nagy baj lehet".Felháborító, hogy már 7 hónapja kezelte a Tüdőgondozó, erősebbnél erősebb gyógyszereket kapott. Összesen 7-szer röntgenezték.De volt légzésfunkció stb.Azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy közben feküdt a belgyógyászaton is.Amikor végre a betegségét kezdték kezelni ( kissejtes tüdőrák) már nem volt remény.Elment.65 évesen. És sohasem dohányzott.

    Írta: Vendég
    2012-03-24 16:16
    Ismét egy semmitmondó, elnagyolt, a teljesség részlete nélkül megírt ijesztgetős cikk...Akkor mindenki kezdjen el félni, aki egyet köhint? Tessenek már megmondani, ha fáj a mellkas: hogyan, hol, milyen jellegű fájdalom, külső nyomásra is érezhető..stb stb, amit ha már ilyen cikket írunk, akkor illene teljesen kifejteni, ugye??? A Bp-i levegő kifejezetten gyógyító hatással van, igaz? Nem pedig egyből a dohányzást mint egyetlen veszélyforrást megjelölni. Mivel az orvosokhoz gyakorlatilag nem lehet bejutni, normális orvoshoz pedig lehetetlen, az ember ilyen helyeken próbálna tájékozódni, ha hagynák. De nem, mert inkább írkálnak hülyeséget, ijesztgetik az embert. Én azóta nem megyek tüdőszűrőre, mióta visszacibáltak 3 nap múlvára...életem legpokolibb napjai voltak, csak mert rossz volt a film, mint kiderült. Amíg ilyen színvonalon gyógyítanak, addig nem megyek orvoshoz, de ha ezeken a lapokon sem lehet normális infót kapni, akkor inkább töröljék le, és reklámozzanak pl. autókat helyette...

    Írta: Vendég
    2010-02-07 17:34
    2008.júniusában elkezdett a férjem köhögni. Attól kezdve egy évig mindenféle orvosnál jártunk. Majd 2009. májusában már a röntgen is, és a CT is megállapította a 7 cm-s tüdődaganatot. Miért kellett egy évet várni a CT vizsgálattal, hiszen egyoytában köhögött!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Írta: Vendég
    2009-04-27 20:35
    2004-ben nem kissejtes tüdőrákot diagnosztizáltak nálam. Egy véletlenszerü tüdőszörő vizsgálat alkalmával fedezték fel. Örök hála a felfedező főorvosasszonynak, Soroksáron Egy hónap alatt az összes kivizsgálás ambulánsan megtörtént, szerencsére operálható volt a daganat, 5. éve vagyok jól, ezt már megnyertem. Bármennyi is van hátra, elfogadom, de harcolok. Kivánom, hogy mindenki ugy élje tul a rákot mint én. Nem szabad elhagyni magunkat, baromi erősnek kell lenni. Akarni kell. De nagyon..

    Írta: Vendég
    2008-08-12 17:25
    Az én édesanyám is sajnos tüdőrákban halt meg, 4 hónap alatt elment, január 20.-án megjelent a betegség mint derült égből a villámcsapás és május 20.-án meghalt. Nagyon odafigyelt az egészséges táplálkozásra, kevés húst fogyasztott, a tüdőszürésre is rendszeresen eljárt. Még mindég azt gondolom csak egy rossz álom, nagyon hiányzik. Az orvosok ilyenkor hol vannak, hogy időben észrevegyék és segítsenek.

    Lapozzon a hozzászólások között!