Hőemelkedés, láz és csillapításuk terhesség alatt

Dr. Farkas Ágnes-
szerző: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász; Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - WEBBeteg
frissítve:

A terhesség alatt előfordulhatnak kisebb hőemelkedések, de ezek még nem jelentenek gondot, csillapításuk nem szükséges. Magasabb, 38 Celsius-fok feletti lázat legtöbbször valamilyen fertőzés okoz, vírusos nátha vagy vírusos gyomor-bélfertőzés.

A fertőzéses eredetű megbetegedésekben általában nem kell komplikációval számolni, azonban a lázat kezelni kell. Ajánlott sok folyadék fogyasztása, pihenés, ágynyugalom.

Vannak azonban olyan vírusfertőzések is, melyek során a magzat is veszélybe kerülhet, mint a rubeola, HIV-fertőzés vagy varicella (bárányhimlő) stb. A magzatot is veszélyeztető fertőzések gyakran a magzatburkon át jutnak be a méhbe. Ilyenkor gyulladást okoznak, ami a kezdeti enyhe anyai tünetek után (pl. hőemelkedés) komoly állapotromláshoz vezethetnek, magas lázat válthatnak ki. Ebben az esetben nőgyógyász és infektológus konzultációjára van szükség.

Mikor lehet a láz veszélyes a magzatra?

A 38°C fölötti lázra oda kell figyelni, mert az már aggodalomra adhat okot, a 39°C fölötti láz szövődményeket is okozhat. A terhesség alatti láz az első trimeszterben vetélést, velőcsőzáródási defektust, szívfejlődési rendellenességeket okozhat, ezért nagyon fontos a láz csillapítása. A magzat állapotára nézve a terhesség első szakaszában a legsúlyosabb a láz jelenléte, a későbbi szakaszokhoz képest. Mindig a lázat kiváltó betegség okát kell keresni, és azt megszüntetni.

Ha a lázat az alábbi tünetek is kísérik, orvoshoz kell fordulni: hasi fájdalom, méhösszehúzódás, a méh érzékenysége, hányinger, hányás, hasmenés és bőrkiütés esetén.

Milyen lázcsillapítók alkalmazhatóak terhesség alatt és szoptatáskor?

Jó, ha már a várandósság legelején tisztázzuk a kezelőorvossal, hogy milyen fájdalom- vagy lázcsillapítót alkalmazhatunk szükség esetén. A megfázásos panaszokra ajánlott kombinált készítmények alkalmazása nem javasolt.

Paracetamol alapú gyógyszer adható a terhesség alatt fellépő láz csillapítására, de csak a szükséges ideig és a legkisebb hatásos dózisban, mellette pedig nagy figyelmet kell fordítani a megfelelő mennyiségű folsav pótlására is. A paracetamolt tartalmazó gyógyszerekkel kapcsolatosan az utóbbi évek kutatásaiban felmerült, hogy a születendő gyermekek idegrendszerére hatással van. A kockázat annál nagyobb, minél hosszabb ideig alkalmazza a kismama. Ugyanakkor a láz is veszélyes a magzatra, így törekedni kell arra, hogy a paracetamolt a legalacsonyabb hatásos adagban, a lehető legrövidebb ideig alkalmazza a várandós nő. Szoptatáskor - mivel nem nagy mennyiségben választódik ki az anyatejbe - a paracetamol alkalmazható.

Ibuprofent tartalmazó készítmény a terhesség első és második trimeszterében (a terhesség első hat hónapja) csak orvosi jóváhagyás esetén alkalmazható. A terhesség utolsó 3 hónapja alatt a készítmény nem alkalmazható, mivel mind az anya, mind gyermeke esetében megnőhet a komplikációk kialakulásának veszélye. Szoptatáskor az ibuprofen és bomlástermékei alacsony koncentrációban választódnak ki az anyatejbe. Mivel gyermekekre káros hatások mostanáig nem váltak ismertté, a szoptatás megszakítása nem szükséges, amennyiben a készítmény alkalmazása rövid ideig, és a fájdalom és láz csillapítására előírt dózisban történik.

Aszpirin alkalmazása várandósságkor az első 6 hónapban kizárólag indokolt esetben, csak orvosi tanácsra alkalmazható, az utolsó trimeszterben pedig egyáltalán nem alkalmazható. Szopatáskor a szoptatás felfüggesztésével alkalmazható.

Metamizol alkalmazása a terhességben általánosságban nem ajánlott! A terhesség harmadik trimeszterében tilos alkalmazni metamizolt tartalmazó gyógyszereket az anyai és a magzati szövődmények fokozott kockázata miatt (vérzés; az ún. Botallo-vezeték korai záródása, ami normálisan csak a születés után záródik be). Szoptatáskor a metamizol egyszeri alkalmazásakor is javasolt az anyatej gyűjtése és kidobása a gyógyszerszedést követően 48 óráig.

A láz csillapításához a hűtőzuhany használata is hozzájárulhat.

Tovább

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerzők: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász; Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
Felhasznált források: gyógyszeralkalmazási előiratok

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.