• Dr. Pálvölgyi Rita

        pszichiáter, pszichoterapeuta Szeretnék kérdezni tőle

        571

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        pszichiáter, pszichoterapeuta

        Bemutatkozás:


        Pszichiáterként kezdetektől fogva, - és egyre inkább – törekszem a hozzám fordulók problémáinak és betegségeinek komplex megközelítésére.



        Szakmai tevékenységem 25 éve során a kórházi osztályos munka felől egyre erőteljesebben a pszichoterápiás rendelés felé fordultam. Már évek óta ez képezi tevékenységem gerincét.



        Rendeléseimen felnőtt, / vagy majdnem felnőtt/ pacienseket fogadok egyéni terápia keretében. Párterápiát is folytatok.



        Úgy tapasztalom, hogy a pszichoterápiás tevékenység végzése állandó személyes változást, tanulási folyamatot feltételez. Az új irányzatokkal történő megismerkedés újabb lehetőséget nyújt számunkra a jelenségek értelmezéséhez, pacienseink jobb megértéséhez. Szakmai alapjaimat a pszichoanalitikus, pszichodinamikus gondolkodásmód képezi.



        Képzésemet saját önismereti terápiám, terápiáim szupervíziós követése és elméleti szemináriumokon történő közös munka jelentették. Pár-és családterápiás ismereteimet kezdetben kórházi osztályon, majd évekig egy családterápiás ambulancián dolgozva sajátítottam el. Hipnoterápiás ismereteim frissebbek, ezeket az elmúlt 5 év során sajátítottam el az Integratív Pszichoterápiás Egyesület keretei között.



        Ezeket a módszereket igyekszem a paciensek személyiségének, problémáinak, irányultságának megfelelően alkalmazni, kombinálni. A pszichoterápiás tevékenység elkötelezettséget kíván mindegyik fél részéről.



        Elkötelezettséget a közös munkára, mely a tünetek, panaszok, testi jelenségek, családi problémák mögötti lelki-és kapcsolati jelenségek, folyamatok feltárására irányul. Ez a munka néha hosszú hónapokig, akár évekig is tarthat, és fájdalmas élményeket, nehéz időszakokat is magába foglalhat.



        A pszichoterápia mellett szükség szerint gyógyszeres kezelést is alkalmazok. Ennek várható hatásait, előnyeit, esetleges kellemetlen mellékhatásait mindig részletesen megbeszéljük.



        Meggyőződésem, hogy önmagában a gyógyszeres terápiától nem várható tartós gyógyulás. A pszichés folyamatok, változások nyomon követése elengedhetetlen követelmény. Igazi eredmény, a problémák valódi meghaladása, a személyiség érése sokszor a gyógyszeres és pszichoterápia együttes alkalmazásától várható.



        Egyéb tevékenységeim Humánpolitikai tanácsadóként dolgoztam, kezdetben egy multinacionális cég külső tanácsadójaként, később saját vállalkozás keretében.



        Évek óta tartok tréningeket. Ezek elsősorban a kommunikáció, a konfliktuskezelés, az alternatív megegyezési technikák területét érintik. Nők számára tartottam önismereti, a személyiség fejlődését célzó tréningeket. Ezen képzések fókuszában a női szerepek, a munka- és a magánélet egyensúlyának megteremtése, megőrzése, az asszertivitás fejlesztése állt.



        Mediátorként a konfliktusban álló felek közötti közvetítés, megegyezés elősegítése, békéltetés a feladatom.



        A terápia keretei, folyamata




        • Az első terápiás ülés egyeztetése telefonon, esetleg e-mailen történik.


        • Terápiás találkozást – lehetőség szerint – a paciens személyesen kezdeményezzen.


        • Az ülések 50 percesek, pár – és családterápia esetében ettől eltérő időtartam is lehetséges. Az első, - vagy szükség esetén az a második – ülést követően szóbeli szerződést kötünk.


        • Megfogalmazzuk meg a terápia célját, megállapodunk az alkalmazni kívánt terápiás eszközökben / egyéni feltáró terápia, hipnoterápiás módszerek, gyógyszeres terápia kombinálása, pár- és családterápia/.


        • Törekszem rá, hogy a terápia kezdetekor hozzávetőlegesen meghatározzam a folyamat időigényét, tervezett hosszát.


        • Szerződéskötéskor megegyezünk a találkozások gyakoriságában is.



        Képzettségeim:




        • 1982 - SOTE – Általános Orvosi Kar


        • 1987 - Pszichiáter /szakvizsga/


        • 1992 - Pszichoterapeuta /szakképesítés/


        • 1994 - Pszichoterapeuta /szakvizsga/


        • 2003 - Mediátor / közvetítő/


        • 2007 - Integratív pszichoterapeuta



        Egyesületi tagságaim:




        • Magyar Orvosi Kamara


        • Magyar Pszichiátriai Társaság


        • Magyar Családterápiás Egyesület


        • Magyar Pszichoanalitikus Társaság


        • Integratív Pszichoterápiás Egyesület


        • Országos Mediációs Egyesület



        Milyen problémával fordulhatnak hozzám:




        • Tartós, vagy visszatérő, a személyes boldogulást, vagy a kapcsolatokat nehezítő személyiségvonások


        • Szorongásos zavarok: pánik, speciális félelmek /fóbiák /,


        • kiterjedt szorongásos panaszok,


        • alvászavarok



        Hangulati zavarok:




        • depresszív hangulat, a hangulat gyakori, indokolatlan hullámzása



        Kapcsolati zavarok: párkapcsolatban megjelenő, családtagokhoz, munkatársakhoz fűződő kapcsolat zavara




        • A személyes fejlődésben, egzisztenciális téren történő elakadások



        A terápiás folyamat célja lehet az önismeret erősödése, a személyiség fejlődése is



        Elérhetőségek: Harmónia Műhely- Pszichoterápiás rendelő 1055 Budapest, Kossuth tér 13-15.



        Telefonszámom: 06/20-9419-096



        e-mail címem: [email protected][email protected]

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Pálvölgyi Rita legutóbbi válaszai
        Tisztelt Kérdező, A fent említett gyógyszerek szedhetők együtt. A Quetiapin dózisa 150-750 mg között állítható be. A bipoláris betegség felhangolt fázisában adható, és hatékony szer. Antidepresszánssal együtt csak kevert állapotokban adjuk. ennek indokoltságát a kezelőjével kéne megbeszélni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Nagyon jó, hogy gyógyszer nélkül ilyen jól érzi magát. Ezt jelezni kéne a kezelőorvosának is. Az, hogy dolgozhat-e vagyonőrként, azon múlik, hogy milyen orvosi leleteket kívánnak meg az alkalmazáshoz, illetve, hogy a kezelőorvosa ezt miként véleményezi. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Gyakori megjelenése ez a teljesítmény szorongásnak. Pszichoterápia mellett esetleg enyhe szorongásoldó, - alkalmilag, - pl. Valeriana. Emellett potencia fokozó szerrel is lehet átmenetileg próbálkozni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, 2-3 hét kell a Scippa hatásának kialakulásáig. Addig csak a Frontin fezsültségoldó hatására lehet számítani. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Nem a levél hosszával van a baj, hanem túlságosan szerte ágazóak a panaszok, tünetek, nehéz erről ismeretlenül állást foglalni. Azt megértem, hogy szeretne gyógyszer nélkül kikeveredni ebből az állapotból. A vírusfertőzést követheti hetekig tartó gyengeség, szédülés. Az sem kizárt, hogy ez rontja az állapotát. A fog gyulladás szerepére vonatkozóan nem tudok véleményt mondani. Mozgás és vitaminok biztosan hasznosak lehetnek. A pajzsmirigy értékeket meg lehet nézni persze, de a szélülés nem tartozik a pajzsmirigy rendellenességek vezető tünetei közé. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Nem gondolnék pszichózisra a leírtak alapján. Ugyanakkor nagyon furcsa, szokatlan... Leginkább a hiperszenzitivitás / sensory-processing sensitivity / jelenségére gondolnék, amely veleszületett, gyermekkortól kezdve fennálló jelenség, és a leírt tünetek jól beilleszthetők ebbe a kategóriába. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, A Mirtazapin nem tartozik azok közé a szerek közé, ahol a hozzászokástól tartani kell. Szedhető hosszú időn keresztül. Az a tapasztalatom, hogy a leállás időszakában jelentkezhetnek elvonásos tünetek, de ezek egy hétnél tovább nem okoznak problémát. Üdvözlettel: Dr.Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, A 2x1/4 tabl. már valóban nagyon kis adag. Bár tudható, hogy hozzászokás alakulhat ki az idők során, ez a mennyiség nem jár ennek komoly veszélyével. Ha el szeretné hagyni, próbálkozzon gyógynövény készítményekre áttérni. Azt is meg lehet próbálni, hogy minden második nap vesz csak be 1/4 tabl.-t reggel. A többi nyugtatóval hasonló probléma várható. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Ha 40 nap alatt nem hatott a Remotív Extra, akkor érdemes pszichiáter kollégámhoz fordulni. Antidepresszáns gyógyszer eredményesebb lehet. A Remotív Extra okozhat napfény érzékenységet, de nem gondolom, hogy ennek köze lenne a köröm elváltozásához. Ennek ügyében bőrgyógyász felkeresését javaslom. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Elnézést a megkésett válaszért, gondolom elmúlt közben a fejfájása. Ezt okozhatta a Cipralex, amely a bevezetés első napjaiban mellékhatások megjelenésével jár. 1-2 hét elteltével már a pozitív hatásokat is tapasztalhatja. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Általában valóban azt tapasztaljuk, hogy az egyszer bevált készítmény később is hatékony lesz. Néha sajnos van ettől eltérés. 7 hónap szedés után a Cipralexet biztos, hogy érdemes lecserélni. Én talán először megint megpróbálnám a Citalopramot, ha nem hat, akkor pedig az SSRI-n belül egy másik gyógyszert. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Ennyi kivizsgálás után valószínűsíthető, hogy lelki eredetűek a panaszai. Lehet szorongásos eredetű, stressz-okozta, vagy akár atípusos depresszió. Persze nehéz így ismeretlenül állást foglalni, hiszen mindig lehet valamilyen, a háttérben meghúzódó testi baj. Én a háziorvossal való kapcsolattartás mellett pszichoterapeuta kollégám felkeresését javasolnám. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, A frontin rendszeres szedése nem javasolt a terhesség alatt. Jó volna fokozatosan elhagyni. Ha szükséges szednie gyógyszert a terhesség során, az inkább szerotonin visszavételt gátló antidepresszáns legyen. Ezt azonban egyedileg kell mindig mérlegelni pszichiáter kollégával. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Remélhetőleg rendeződést mutat az állapota az újbóli gyógyszer beállítás mellett. Gondolom, hogy ez a próbálkozás amellett szól, hogy kis dózisban továbbra is érdemes szednie a Kventiaxot. Később meg lehet próbálkozni újból a leállással. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Nem gondolnám, hogy a gyógyszerek, vagy a kiegészítők okoznák a rémálmait. A Frontin rendszeres szedés során hozzászokást okozhat, ezért nem szoktuk ajánlani tartós kezelésre. Ha a szorongások elhúzódóak, antidepresszáns beállítása indokolt, amit a háziorvos, vagy a pszichiáter kolléga kezdeményezhet. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita