• Dr. Pálvölgyi Rita

        pszichiáter, pszichoterapeuta Szeretnék kérdezni tőle

        599

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        pszichiáter, pszichoterapeuta

        Bemutatkozás:


        Pszichiáterként kezdetektől fogva, - és egyre inkább – törekszem a hozzám fordulók problémáinak és betegségeinek komplex megközelítésére.



        Szakmai tevékenységem 25 éve során a kórházi osztályos munka felől egyre erőteljesebben a pszichoterápiás rendelés felé fordultam. Már évek óta ez képezi tevékenységem gerincét.



        Rendeléseimen felnőtt, / vagy majdnem felnőtt/ pacienseket fogadok egyéni terápia keretében. Párterápiát is folytatok.



        Úgy tapasztalom, hogy a pszichoterápiás tevékenység végzése állandó személyes változást, tanulási folyamatot feltételez. Az új irányzatokkal történő megismerkedés újabb lehetőséget nyújt számunkra a jelenségek értelmezéséhez, pacienseink jobb megértéséhez. Szakmai alapjaimat a pszichoanalitikus, pszichodinamikus gondolkodásmód képezi.



        Képzésemet saját önismereti terápiám, terápiáim szupervíziós követése és elméleti szemináriumokon történő közös munka jelentették. Pár-és családterápiás ismereteimet kezdetben kórházi osztályon, majd évekig egy családterápiás ambulancián dolgozva sajátítottam el. Hipnoterápiás ismereteim frissebbek, ezeket az elmúlt 5 év során sajátítottam el az Integratív Pszichoterápiás Egyesület keretei között.



        Ezeket a módszereket igyekszem a paciensek személyiségének, problémáinak, irányultságának megfelelően alkalmazni, kombinálni. A pszichoterápiás tevékenység elkötelezettséget kíván mindegyik fél részéről.



        Elkötelezettséget a közös munkára, mely a tünetek, panaszok, testi jelenségek, családi problémák mögötti lelki-és kapcsolati jelenségek, folyamatok feltárására irányul. Ez a munka néha hosszú hónapokig, akár évekig is tarthat, és fájdalmas élményeket, nehéz időszakokat is magába foglalhat.



        A pszichoterápia mellett szükség szerint gyógyszeres kezelést is alkalmazok. Ennek várható hatásait, előnyeit, esetleges kellemetlen mellékhatásait mindig részletesen megbeszéljük.



        Meggyőződésem, hogy önmagában a gyógyszeres terápiától nem várható tartós gyógyulás. A pszichés folyamatok, változások nyomon követése elengedhetetlen követelmény. Igazi eredmény, a problémák valódi meghaladása, a személyiség érése sokszor a gyógyszeres és pszichoterápia együttes alkalmazásától várható.



        Egyéb tevékenységeim Humánpolitikai tanácsadóként dolgoztam, kezdetben egy multinacionális cég külső tanácsadójaként, később saját vállalkozás keretében.



        Évek óta tartok tréningeket. Ezek elsősorban a kommunikáció, a konfliktuskezelés, az alternatív megegyezési technikák területét érintik. Nők számára tartottam önismereti, a személyiség fejlődését célzó tréningeket. Ezen képzések fókuszában a női szerepek, a munka- és a magánélet egyensúlyának megteremtése, megőrzése, az asszertivitás fejlesztése állt.



        Mediátorként a konfliktusban álló felek közötti közvetítés, megegyezés elősegítése, békéltetés a feladatom.



        A terápia keretei, folyamata




        • Az első terápiás ülés egyeztetése telefonon, esetleg e-mailen történik.


        • Terápiás találkozást – lehetőség szerint – a paciens személyesen kezdeményezzen.


        • Az ülések 50 percesek, pár – és családterápia esetében ettől eltérő időtartam is lehetséges. Az első, - vagy szükség esetén az a második – ülést követően szóbeli szerződést kötünk.


        • Megfogalmazzuk meg a terápia célját, megállapodunk az alkalmazni kívánt terápiás eszközökben / egyéni feltáró terápia, hipnoterápiás módszerek, gyógyszeres terápia kombinálása, pár- és családterápia/.


        • Törekszem rá, hogy a terápia kezdetekor hozzávetőlegesen meghatározzam a folyamat időigényét, tervezett hosszát.


        • Szerződéskötéskor megegyezünk a találkozások gyakoriságában is.



        Képzettségeim:




        • 1982 - SOTE – Általános Orvosi Kar


        • 1987 - Pszichiáter /szakvizsga/


        • 1992 - Pszichoterapeuta /szakképesítés/


        • 1994 - Pszichoterapeuta /szakvizsga/


        • 2003 - Mediátor / közvetítő/


        • 2007 - Integratív pszichoterapeuta



        Egyesületi tagságaim:




        • Magyar Orvosi Kamara


        • Magyar Pszichiátriai Társaság


        • Magyar Családterápiás Egyesület


        • Magyar Pszichoanalitikus Társaság


        • Integratív Pszichoterápiás Egyesület


        • Országos Mediációs Egyesület



        Milyen problémával fordulhatnak hozzám:




        • Tartós, vagy visszatérő, a személyes boldogulást, vagy a kapcsolatokat nehezítő személyiségvonások


        • Szorongásos zavarok: pánik, speciális félelmek /fóbiák /,


        • kiterjedt szorongásos panaszok,


        • alvászavarok



        Hangulati zavarok:




        • depresszív hangulat, a hangulat gyakori, indokolatlan hullámzása



        Kapcsolati zavarok: párkapcsolatban megjelenő, családtagokhoz, munkatársakhoz fűződő kapcsolat zavara




        • A személyes fejlődésben, egzisztenciális téren történő elakadások



        A terápiás folyamat célja lehet az önismeret erősödése, a személyiség fejlődése is



        Elérhetőségek: Harmónia Műhely- Pszichoterápiás rendelő 1055 Budapest, Kossuth tér 13-15.



        Telefonszámom: 06/20-9419-096



        e-mail címem: [email protected][email protected]

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Pálvölgyi Rita legutóbbi válaszai
        Tisztelt Kérdező, Természetesen joga van hozzá, hogy megossza a tapasztalatit édesanyja kezelőorvosával, sőt, ez kifejezetten kívánatos. Nagyon fontos demens betegek esetében, hogy a kezelőorvos és a hozzátartozók kapcsolatban legyenek egymással, hiszen a beteg ilyen esetekben általában nem tud értékelhető visszajelzést adni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Én úgy gondolom, hogy nyugodtan szedheti együtt őket. A Bioxan két hatóanyaga, - az Ázsiai gázló és a Kuzdu hat közvetlenül a neurotranszmitter termelésre és anyagcserére,. Ezek hatása azonban gyógynövények esetében nem jelentős. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Igen, lehet. A két gyógyszer között semmilyen káros interakció nem állapítható meg. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, A laborértékek rendszeres ellenőrzését javaslom. Kezelőorvosával pedig rendszeresen meg kéne konzultálni a teendőket. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, A pszichológusa sokkal többet tud a panaszairól,tüneteiről. Azt tanácsolnám, hogy ezeket a kérdéseket neki tegye fel, vele próbálja megbeszélni a dolgokat. A háttérben állhat a családi konfliktus, a kamaszkor érzelmi labilitása, a személyiségfejlődés zavara, pszichés betegség. Ez ismeretlenül nem állapítható meg, hogy ténylegesen mi is okozza a problémákat. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, A Lamolep szedhető reggel is, este is. Alkohol fogyasztása csak akkor megengedhető, ha a gyógyszerek hatása már beállt, 3-4 hét szedés után. De akkor is csak korlátozott mértékben. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, A leírt állapot felhangoltságról árulkodik. Azt azonban nem lehet tudni, hogy ennek mi áll a hátterében. Lehet, hogy az édesanyja elvesztése okozta ezt a váratlan fordulatot, de az is lehet, hogy szervi elváltozás áll a háttérben. A Lamolep hangulatstabilizáló, úgyhogy elvileg jó hatású lehet, de a kivizsgálás mindenképp indokolt lenne. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, A kedélyjavítót szorongásos rohamokra, pánikbetegségre is javasoljuk. A Frontinnal hosszútávú szedés esetén fennállhat a hozzászokás veszélye, úgyhogy 2-3 hónap után törekedni kell az elhagyására. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Érdemes volna a nőgyógyászával konzultálni. Én első megközelítésben nem látom akadályát a gyógyszerek együttes szedésének. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Sok múlik azon, hogy hol lakik. Az állami pszichoterápiás és pszichiátriai ellátás színvonala nagyon eltérő régiónként. Azt javasolnám, hogy keresse fel a területileg illetékes Ideggondozót, és próbáljon tájékozódni a lehetőségekről. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Úgy látom, hogy a rosszullétei a hormonális ciklushoz kötődnek. Ez további kivizsgálást igényel.. felmerül az endometriózis, a premenopauzális szindróma..Ezeket a tüneteket néha jól oldják a feszültségoldók, antidepresszánsok. Érdemes volna személyesen felkeresni egy kollégámat. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Nagy dolog, hogy felismerte ezeket a problémákat és képes velük szembe nézni. Ez jó lehetőséget teremt egy esetleges pszichoterápiára is, úgyhogy én mindenképp javasolnám, hogy keresse fel személyesen egy kollégámat. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, A leírtak többségében különböző szorongásos tünetek: pánikroham, szociális fóbia, agorafóbia. A depresszívnek tűnő tüneteket a szorongásokat követő másodlagos jelenségnek gondolnám. mindenképp azt tanácsolom, hogy keressen fel egy pszichoterápiás szakembert, és próbálja személyes terápia során feltárni a szorongások hátterében zajló előzményeket. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Az Escitalopram és a szteroidok nincsenek közvetlen egymásra hatással. Nem emiatt mondjuk károsnak a szteroidok tartós alkalmazását testtömeg fokozás céljából. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Vírusos betegséget követően maradhatnak vissza az önéhez leírt tünetek. Ugyanakkor a pánikbetegség egyik csoportjánál is vezető tünet a szédülés, nem csak rohamokban, de akár folyamatosan is. Az talán segíthet az elkülönítésben, hogy ha bevesz egy nyugtatót, az mérsékli-e a tüneteket. Ha igen, az inkább a lelki eredet mellett szól. A felsorolt vizsgálatok mellett fül-orr-gégész vizsgálata is hasznos lehet. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita