• Dr. Pálvölgyi Rita

        pszichiáter, pszichoterapeuta Szeretnék kérdezni tőle

        495

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        pszichiáter, pszichoterapeuta

        Bemutatkozás:


        Pszichiáterként kezdetektől fogva, - és egyre inkább – törekszem a hozzám fordulók problémáinak és betegségeinek komplex megközelítésére.



        Szakmai tevékenységem 25 éve során a kórházi osztályos munka felől egyre erőteljesebben a pszichoterápiás rendelés felé fordultam. Már évek óta ez képezi tevékenységem gerincét.



        Rendeléseimen felnőtt, / vagy majdnem felnőtt/ pacienseket fogadok egyéni terápia keretében. Párterápiát is folytatok.



        Úgy tapasztalom, hogy a pszichoterápiás tevékenység végzése állandó személyes változást, tanulási folyamatot feltételez. Az új irányzatokkal történő megismerkedés újabb lehetőséget nyújt számunkra a jelenségek értelmezéséhez, pacienseink jobb megértéséhez. Szakmai alapjaimat a pszichoanalitikus, pszichodinamikus gondolkodásmód képezi.



        Képzésemet saját önismereti terápiám, terápiáim szupervíziós követése és elméleti szemináriumokon történő közös munka jelentették. Pár-és családterápiás ismereteimet kezdetben kórházi osztályon, majd évekig egy családterápiás ambulancián dolgozva sajátítottam el. Hipnoterápiás ismereteim frissebbek, ezeket az elmúlt 5 év során sajátítottam el az Integratív Pszichoterápiás Egyesület keretei között.



        Ezeket a módszereket igyekszem a paciensek személyiségének, problémáinak, irányultságának megfelelően alkalmazni, kombinálni. A pszichoterápiás tevékenység elkötelezettséget kíván mindegyik fél részéről.



        Elkötelezettséget a közös munkára, mely a tünetek, panaszok, testi jelenségek, családi problémák mögötti lelki-és kapcsolati jelenségek, folyamatok feltárására irányul. Ez a munka néha hosszú hónapokig, akár évekig is tarthat, és fájdalmas élményeket, nehéz időszakokat is magába foglalhat.



        A pszichoterápia mellett szükség szerint gyógyszeres kezelést is alkalmazok. Ennek várható hatásait, előnyeit, esetleges kellemetlen mellékhatásait mindig részletesen megbeszéljük.



        Meggyőződésem, hogy önmagában a gyógyszeres terápiától nem várható tartós gyógyulás. A pszichés folyamatok, változások nyomon követése elengedhetetlen követelmény. Igazi eredmény, a problémák valódi meghaladása, a személyiség érése sokszor a gyógyszeres és pszichoterápia együttes alkalmazásától várható.



        Egyéb tevékenységeim Humánpolitikai tanácsadóként dolgoztam, kezdetben egy multinacionális cég külső tanácsadójaként, később saját vállalkozás keretében.



        Évek óta tartok tréningeket. Ezek elsősorban a kommunikáció, a konfliktuskezelés, az alternatív megegyezési technikák területét érintik. Nők számára tartottam önismereti, a személyiség fejlődését célzó tréningeket. Ezen képzések fókuszában a női szerepek, a munka- és a magánélet egyensúlyának megteremtése, megőrzése, az asszertivitás fejlesztése állt.



        Mediátorként a konfliktusban álló felek közötti közvetítés, megegyezés elősegítése, békéltetés a feladatom.



        A terápia keretei, folyamata




        • Az első terápiás ülés egyeztetése telefonon, esetleg e-mailen történik.


        • Terápiás találkozást – lehetőség szerint – a paciens személyesen kezdeményezzen.


        • Az ülések 50 percesek, pár – és családterápia esetében ettől eltérő időtartam is lehetséges. Az első, - vagy szükség esetén az a második – ülést követően szóbeli szerződést kötünk.


        • Megfogalmazzuk meg a terápia célját, megállapodunk az alkalmazni kívánt terápiás eszközökben / egyéni feltáró terápia, hipnoterápiás módszerek, gyógyszeres terápia kombinálása, pár- és családterápia/.


        • Törekszem rá, hogy a terápia kezdetekor hozzávetőlegesen meghatározzam a folyamat időigényét, tervezett hosszát.


        • Szerződéskötéskor megegyezünk a találkozások gyakoriságában is.



        Képzettségeim:




        • 1982 - SOTE – Általános Orvosi Kar


        • 1987 - Pszichiáter /szakvizsga/


        • 1992 - Pszichoterapeuta /szakképesítés/


        • 1994 - Pszichoterapeuta /szakvizsga/


        • 2003 - Mediátor / közvetítő/


        • 2007 - Integratív pszichoterapeuta



        Egyesületi tagságaim:




        • Magyar Orvosi Kamara


        • Magyar Pszichiátriai Társaság


        • Magyar Családterápiás Egyesület


        • Magyar Pszichoanalitikus Társaság


        • Integratív Pszichoterápiás Egyesület


        • Országos Mediációs Egyesület



        Milyen problémával fordulhatnak hozzám:




        • Tartós, vagy visszatérő, a személyes boldogulást, vagy a kapcsolatokat nehezítő személyiségvonások


        • Szorongásos zavarok: pánik, speciális félelmek /fóbiák /,


        • kiterjedt szorongásos panaszok,


        • alvászavarok



        Hangulati zavarok:




        • depresszív hangulat, a hangulat gyakori, indokolatlan hullámzása



        Kapcsolati zavarok: párkapcsolatban megjelenő, családtagokhoz, munkatársakhoz fűződő kapcsolat zavara




        • A személyes fejlődésben, egzisztenciális téren történő elakadások



        A terápiás folyamat célja lehet az önismeret erősödése, a személyiség fejlődése is



        Elérhetőségek: Harmónia Műhely- Pszichoterápiás rendelő 1055 Budapest, Kossuth tér 13-15.



        Telefonszámom: 06/20-9419-096



        e-mail címem: [email protected][email protected]

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Pálvölgyi Rita legutóbbi válaszai
        Tisztelt Kérdező, Az éjszakai műszak valóban felboríthatja az ember napi ritmusát, és erre hajlamosok esetén szorongással, alvászavarral járhat. Azt olvasom azonban, hogy a munkanélküliség is nagy terhet ró Önre, szintén a szorongások fokozódásával jár. emiatt talán jó volna elvállalni olyan munkát, ami - ha nem is ideális, - mégis segít az egyensúlya visszaállításában. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Agorafóbiának hívják a leírt jelenséget. Gyakran társul pánikbetegséghez. Az epilepsziához csak annyi köze van, hogy az utóbbi táptalajul szolgálhat a szorongásos gondolatok megjelenéséhez. Azt, hogy milyen valószínűséggel kell tartania epilepsziás rosszulléttől, a neurológus kezelőorvosa tudja megmondani. A pánikbetegséget, - és az ehhez kapcsolódó agorafóbiát - pedig pszichiátriai gyógyszerekkel, és/vagy pszichoterápiával lehet gyógyítani. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Az alvás és ébrenlét határán természetes mentális jelenség az un. hipnagóg hallucináció. Egészséges embereknél is előfordul. Lehet, hogy a stressz hozzájárul, és valóban jót tenne a pihenés. Ezt azok is megerősítik, akik a közelében vannak, és személyesen ismerik. Talán hallgatni kéne a tanácsukra. Ha nem oldódik a skizofréniától való félelme, pszichológusok tesztek segítségével tudnak egy komplex diagnózist felállítani, véleményezve a pszichés betegségek megjelenésének kockázatát. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Az évek óta fennálló szociális fóbia és önbizalomhiány leküzdése nehéz egyedül, még akkor is, ha sok minden megváltozott gyermekkora óta. Érdemes lenne pszichoterápiás segítséget kérni, esetleg gyógyszeres kezelés is segíthet a tünetei leküzdésében. A honlapomon részletesebben olvashat a tünetekről és a lehetőségekről: http://harmoniamuhely.hu/a-szocialis-fobiarol/ Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Pszichoterapeuta, vagy szexuálterapeuta kollégám segítségére lehet a szorongások hátterének feltárásában. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Az valószínűtlen, hogy egyszeri szerhasználat okozna évekkel később ilyen tüneteket. Az alkohol-és cigaretta utáni vágy okozhat feszültséget, dekoncentrációt aktuálisan, de - ha jól értem, - ez a jelenség már régebben fennáll. Több minden állhat a háttérben, pl. figyelemzavar, stressz, feszültség. Depresszió is okozhat koncentrációs zavart. Pszichológusok végeznek olyan diagnosztikus vizsgálatokat, ami segíthet a háttérben álló okok feltárásában. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, A tünetek a szociális fóbia tüneteinek felelnek meg. Erről bővebben olvashat a honlapomon: http://harmoniamuhely.hu/a-szocialis-fobiarol/. Érdemes terápiás segítséget keresni. Gyógyszeres és/vagy pszichoterápiás módon enyhíthetőek a szorongásos tünetek. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, A váratlanul kialakuló síráskényszer valószínűleg lelki tartalmakhoz, elfolytott érzésekhez, feszültséghez kötődik. Önmagában ezzel nincs semmi baj, de ha a háttérben feldolgozatlan élmények, feszültségek állnak, érdemes felkeresni egy kollégámat. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Azt javaslom, hogy nőgyógyásszal konzultáljon arról, hogy panaszait vajon a változókor okozza-e. Ez esetben indokolt lehet a Remifemin szedése. Bár a Remifemin nem lép kölcsönhatásba a többi gyógyszerével, mégis úgy látom, hogy kevesebb féle, de hatékonyabb gyógyszerelés volna célszerűbb. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, A Grandaxin régebbi készítmény, szintén a benzodiazepin csoportba tartozik. Természetesen meg lehet próbálni, de nem feltételezhető jelentős eltérés a Rivotrilhoz, Frontinhoz képest.Több hónappal az elhagyás után nem okozhat elvonásos tünetet a Frontin.Nem tudom, felmerült-e esetleg a benignus paroxizmális vertigo lehetősége. Ha nem, olvasson utána, és a youtube-on talál videókat, amelyek alapján elsajátítható a gyakorlatsor. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Nem kell várni, lehet váltani egyikről a másikra. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Negatív labor- és urológiai vizsgálati eredmények mellett valószínűsíthető, hogy a gyógyszerek mellékhatása okozhatja a panaszait. Az Invega és a Xanax mellékhatásai között szerepel vizelési nehezítettség, emellett az Invega kiszáradást is okozhat. Mindezek miatt érdemes volna pszichiáter kezelőorvosával átbeszélni az esetleges gyógyszer módosítást. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, A Floxetet és a Remotivot egyidejűleg nem tanácsos szedni, de egymás után lehet. Emellett szedhető a Rivotril. Az utóbbi a hozzászokás veszélyével jár, a Remotiv pedig fényérzékenységet okozhat. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Igen, meg lehet próbálni. Orbáncfű kivonatot tartalmaz, ezért nyáron óvatosan kell szedni. Lehet együtt a Rivotrillal, csak az utóbbi esetében a hozzászokás veszélyével számolni kell. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Az Ön által leírt jelenséget szoktuk gombóc érzésnek nevezni, amelynek a hátterében rendszerint szorongásos panaszok állnak. Emellett persze egyéb ok is lehet, pl. pajzsmirigy probléma. A változókor okozhat hízást, alvászavart, szorongást. A honlapomon talál egy cikket a változókori problémákról. Talán érdemes volna elolvasnia / http://harmoniamuhely.hu/valtozokor-a-noknel-es-a-ferfiaknal/. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita