• Dr. Pálvölgyi Rita

        pszichiáter, pszichoterapeuta Szeretnék kérdezni tőle

        526

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        pszichiáter, pszichoterapeuta

        Bemutatkozás:


        Pszichiáterként kezdetektől fogva, - és egyre inkább – törekszem a hozzám fordulók problémáinak és betegségeinek komplex megközelítésére.



        Szakmai tevékenységem 25 éve során a kórházi osztályos munka felől egyre erőteljesebben a pszichoterápiás rendelés felé fordultam. Már évek óta ez képezi tevékenységem gerincét.



        Rendeléseimen felnőtt, / vagy majdnem felnőtt/ pacienseket fogadok egyéni terápia keretében. Párterápiát is folytatok.



        Úgy tapasztalom, hogy a pszichoterápiás tevékenység végzése állandó személyes változást, tanulási folyamatot feltételez. Az új irányzatokkal történő megismerkedés újabb lehetőséget nyújt számunkra a jelenségek értelmezéséhez, pacienseink jobb megértéséhez. Szakmai alapjaimat a pszichoanalitikus, pszichodinamikus gondolkodásmód képezi.



        Képzésemet saját önismereti terápiám, terápiáim szupervíziós követése és elméleti szemináriumokon történő közös munka jelentették. Pár-és családterápiás ismereteimet kezdetben kórházi osztályon, majd évekig egy családterápiás ambulancián dolgozva sajátítottam el. Hipnoterápiás ismereteim frissebbek, ezeket az elmúlt 5 év során sajátítottam el az Integratív Pszichoterápiás Egyesület keretei között.



        Ezeket a módszereket igyekszem a paciensek személyiségének, problémáinak, irányultságának megfelelően alkalmazni, kombinálni. A pszichoterápiás tevékenység elkötelezettséget kíván mindegyik fél részéről.



        Elkötelezettséget a közös munkára, mely a tünetek, panaszok, testi jelenségek, családi problémák mögötti lelki-és kapcsolati jelenségek, folyamatok feltárására irányul. Ez a munka néha hosszú hónapokig, akár évekig is tarthat, és fájdalmas élményeket, nehéz időszakokat is magába foglalhat.



        A pszichoterápia mellett szükség szerint gyógyszeres kezelést is alkalmazok. Ennek várható hatásait, előnyeit, esetleges kellemetlen mellékhatásait mindig részletesen megbeszéljük.



        Meggyőződésem, hogy önmagában a gyógyszeres terápiától nem várható tartós gyógyulás. A pszichés folyamatok, változások nyomon követése elengedhetetlen követelmény. Igazi eredmény, a problémák valódi meghaladása, a személyiség érése sokszor a gyógyszeres és pszichoterápia együttes alkalmazásától várható.



        Egyéb tevékenységeim Humánpolitikai tanácsadóként dolgoztam, kezdetben egy multinacionális cég külső tanácsadójaként, később saját vállalkozás keretében.



        Évek óta tartok tréningeket. Ezek elsősorban a kommunikáció, a konfliktuskezelés, az alternatív megegyezési technikák területét érintik. Nők számára tartottam önismereti, a személyiség fejlődését célzó tréningeket. Ezen képzések fókuszában a női szerepek, a munka- és a magánélet egyensúlyának megteremtése, megőrzése, az asszertivitás fejlesztése állt.



        Mediátorként a konfliktusban álló felek közötti közvetítés, megegyezés elősegítése, békéltetés a feladatom.



        A terápia keretei, folyamata




        • Az első terápiás ülés egyeztetése telefonon, esetleg e-mailen történik.


        • Terápiás találkozást – lehetőség szerint – a paciens személyesen kezdeményezzen.


        • Az ülések 50 percesek, pár – és családterápia esetében ettől eltérő időtartam is lehetséges. Az első, - vagy szükség esetén az a második – ülést követően szóbeli szerződést kötünk.


        • Megfogalmazzuk meg a terápia célját, megállapodunk az alkalmazni kívánt terápiás eszközökben / egyéni feltáró terápia, hipnoterápiás módszerek, gyógyszeres terápia kombinálása, pár- és családterápia/.


        • Törekszem rá, hogy a terápia kezdetekor hozzávetőlegesen meghatározzam a folyamat időigényét, tervezett hosszát.


        • Szerződéskötéskor megegyezünk a találkozások gyakoriságában is.



        Képzettségeim:




        • 1982 - SOTE – Általános Orvosi Kar


        • 1987 - Pszichiáter /szakvizsga/


        • 1992 - Pszichoterapeuta /szakképesítés/


        • 1994 - Pszichoterapeuta /szakvizsga/


        • 2003 - Mediátor / közvetítő/


        • 2007 - Integratív pszichoterapeuta



        Egyesületi tagságaim:




        • Magyar Orvosi Kamara


        • Magyar Pszichiátriai Társaság


        • Magyar Családterápiás Egyesület


        • Magyar Pszichoanalitikus Társaság


        • Integratív Pszichoterápiás Egyesület


        • Országos Mediációs Egyesület



        Milyen problémával fordulhatnak hozzám:




        • Tartós, vagy visszatérő, a személyes boldogulást, vagy a kapcsolatokat nehezítő személyiségvonások


        • Szorongásos zavarok: pánik, speciális félelmek /fóbiák /,


        • kiterjedt szorongásos panaszok,


        • alvászavarok



        Hangulati zavarok:




        • depresszív hangulat, a hangulat gyakori, indokolatlan hullámzása



        Kapcsolati zavarok: párkapcsolatban megjelenő, családtagokhoz, munkatársakhoz fűződő kapcsolat zavara




        • A személyes fejlődésben, egzisztenciális téren történő elakadások



        A terápiás folyamat célja lehet az önismeret erősödése, a személyiség fejlődése is



        Elérhetőségek: Harmónia Műhely- Pszichoterápiás rendelő 1055 Budapest, Kossuth tér 13-15.



        Telefonszámom: 06/20-9419-096



        e-mail címem: [email protected][email protected]

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Pálvölgyi Rita legutóbbi válaszai
        Tisztelt Kérdező, A területileg illetékes Ideggondozóval, Mentálhigiénés Központtal kéne felvenni a kapcsolatot, és az ő segítségüket kérni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Ismeretlenül nem foglalhatok állást az Ön által felvetett kérdésekben. Azt tanácsolnám, hogy kezelőorvosával, - aki Önt vélhetően régről ismeri, és sokáig kapcsolatban lesznek még, - beszélje meg a fenti felvetéseket. Neki tudnia kell, hogy Ön hogyan látja a felvetett kérdéseket, és észrevételeit nyilván figyelembe fogja venni a gyógyszerelés kialakításánál. Általánosságban annyit mondhatok, hogy a gyógyszerelés teljes és hirtelen elhagyása a fent említett diagnózisok esetén a visszaesés veszélyével járhat. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Az Aurorix valóban mentes a felsorolt mellékhatásoktól. Amire vigyázni kell, hogy más gyógyszerekkel kedvezőtlen interakcióba léphet. Más antidepresszánsra való áttérés pl. csak nagy körültekintéssel történhet. Hatékonysága egyénileg eltérő, így erre a kérdésre nehéz általánosságban válaszolni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Sajnos nem fogok tudni határozott választ adni, többféle lehetőség is felmerült bennem, miközben a levelét olvastam. Én hangulati hullámzásra gondolok leginkább, de a kezelőorvosának sokkal több tapasztalata van Önről. Személyesen kéne elmenni a kollégához, és vele újra átbeszélni a dolgokat. Vagy a korábbi kezelőjéhez, vagy máshoz. Azt valószínűsítem, hogy gyógyszerekkel a fenti panaszok jelentősen mérsékelhetők, úgyhogy terápia beállítása mindenképp javasolt. A Frontin csak tüneti megoldás, hosszabb távon pedig hozzászokást okozhat. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Az antidepresszáns adása a terhesség során mindig egyéni mérlegelést kíván. Ha feltétlenül szükséges a szedés, akkor szerotonin visszavételt gátló gyógyszert javaslunk, ilyen a Rexetin is. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Azt javasolnám, - hogy pszichiáter kollégához kérjen beutalót a háziorvosához. Ha elhúzódnak ezek a szorongásos panaszok, és már ilyen fokú korlátozást okoznak a mindennapi életben, indokolt lehet egyéb gyógyszer, - antidepresszáns - beállítása. A Frontinhoz egy idő után hozzászokik a szervezet, azért is nem javasolható tartós szedése. Üdvözlettel. Dr. Pálvölgyi Rita
        Kedves Brigitta, Ezt sajnos nem lehet látatlanban, a az elvégzett vizsgálatok pontos ismerete nélkül megmondani. Az izomrángások sokszor idegi alapon történnek, vagy perifériás idegrendszeri problémát jeleznek. De hogy erről van-e szó, vagy további, - vagy ismételt - vizsgálatok szükségesek, ezt a háziorvosával kell egyeztetni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Igen, szedhetők. De jelezném, hogy a Seduxen hosszútávon hozzászokást okozhat, a Wellbutrinnak pedig 2x150 mg a hatékony terápiás dózisa. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Remélhetőleg azóta rendeződött az állapota. Ez esetben a nagy mennyiségű alkohol közvetlen utóhatását tapasztalta. Amennyiben a tünetek fennállnak, érdemes volna felkeresni egy kollégámat, és személyesen tanácsot, / esetleg gyógyszert/ kérni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Azt tanácsolnám, hogy személyesen kéne terápiás segítséget kérnie, amely segíteni feldolgozni a traumát, a veszteséget. 14 évesen még a területi Nevelési Tanácsadó is rendelkezésre áll, oda is lehet fordulni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Én mégis csak a kivizsgálásra biztatnám. A tünetek alapján valószínűleg perifériás neurológiai elváltozás állhat a háttérben, melyet mozgással, gyógytornával, esetleg átmeneti gyógyszerszedéssel orvosolni lehet. De mindezt a vizsgálatoknak kell igazolniuk. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Napi 0.25 mg letételénél nem várhatóak komolyabb elvonásos tünetek. El lehet hagyni, vagy esetleg néhány napig negyedelni a gyógyszert. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Stimuloton és és clenbuterol szedhetők együtt. Stanazololt és más tesztoszteront tartalmazó készítmény alkalmazása csak terápiás esetben javasolható. Tartós szedése esetén jelentős mellékhatásokkal kell számolni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Az ébredéskor tartó átmeneti bénultság elég gyakori dolog, bár ijesztő, de semmilyen veszéllyel nem jár, általában néhány, - hosszúnak tűnő - másodperc alatt oldódik. Elsősorban az egyéb panaszok miatt ajánlanám, hogy keresse fel a területi pszichiáter szakrendelőt, és kérje kollégám segítségét. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        tisztelt Kérdező, A Paroxat mellékhatásai között szerepel az izzadás, így nem kizárt, hogy az okozza. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita