• Dr. Pálvölgyi Rita

        pszichiáter, pszichoterapeuta Szeretnék kérdezni tőle

        558

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        pszichiáter, pszichoterapeuta

        Bemutatkozás:


        Pszichiáterként kezdetektől fogva, - és egyre inkább – törekszem a hozzám fordulók problémáinak és betegségeinek komplex megközelítésére.



        Szakmai tevékenységem 25 éve során a kórházi osztályos munka felől egyre erőteljesebben a pszichoterápiás rendelés felé fordultam. Már évek óta ez képezi tevékenységem gerincét.



        Rendeléseimen felnőtt, / vagy majdnem felnőtt/ pacienseket fogadok egyéni terápia keretében. Párterápiát is folytatok.



        Úgy tapasztalom, hogy a pszichoterápiás tevékenység végzése állandó személyes változást, tanulási folyamatot feltételez. Az új irányzatokkal történő megismerkedés újabb lehetőséget nyújt számunkra a jelenségek értelmezéséhez, pacienseink jobb megértéséhez. Szakmai alapjaimat a pszichoanalitikus, pszichodinamikus gondolkodásmód képezi.



        Képzésemet saját önismereti terápiám, terápiáim szupervíziós követése és elméleti szemináriumokon történő közös munka jelentették. Pár-és családterápiás ismereteimet kezdetben kórházi osztályon, majd évekig egy családterápiás ambulancián dolgozva sajátítottam el. Hipnoterápiás ismereteim frissebbek, ezeket az elmúlt 5 év során sajátítottam el az Integratív Pszichoterápiás Egyesület keretei között.



        Ezeket a módszereket igyekszem a paciensek személyiségének, problémáinak, irányultságának megfelelően alkalmazni, kombinálni. A pszichoterápiás tevékenység elkötelezettséget kíván mindegyik fél részéről.



        Elkötelezettséget a közös munkára, mely a tünetek, panaszok, testi jelenségek, családi problémák mögötti lelki-és kapcsolati jelenségek, folyamatok feltárására irányul. Ez a munka néha hosszú hónapokig, akár évekig is tarthat, és fájdalmas élményeket, nehéz időszakokat is magába foglalhat.



        A pszichoterápia mellett szükség szerint gyógyszeres kezelést is alkalmazok. Ennek várható hatásait, előnyeit, esetleges kellemetlen mellékhatásait mindig részletesen megbeszéljük.



        Meggyőződésem, hogy önmagában a gyógyszeres terápiától nem várható tartós gyógyulás. A pszichés folyamatok, változások nyomon követése elengedhetetlen követelmény. Igazi eredmény, a problémák valódi meghaladása, a személyiség érése sokszor a gyógyszeres és pszichoterápia együttes alkalmazásától várható.



        Egyéb tevékenységeim Humánpolitikai tanácsadóként dolgoztam, kezdetben egy multinacionális cég külső tanácsadójaként, később saját vállalkozás keretében.



        Évek óta tartok tréningeket. Ezek elsősorban a kommunikáció, a konfliktuskezelés, az alternatív megegyezési technikák területét érintik. Nők számára tartottam önismereti, a személyiség fejlődését célzó tréningeket. Ezen képzések fókuszában a női szerepek, a munka- és a magánélet egyensúlyának megteremtése, megőrzése, az asszertivitás fejlesztése állt.



        Mediátorként a konfliktusban álló felek közötti közvetítés, megegyezés elősegítése, békéltetés a feladatom.



        A terápia keretei, folyamata




        • Az első terápiás ülés egyeztetése telefonon, esetleg e-mailen történik.


        • Terápiás találkozást – lehetőség szerint – a paciens személyesen kezdeményezzen.


        • Az ülések 50 percesek, pár – és családterápia esetében ettől eltérő időtartam is lehetséges. Az első, - vagy szükség esetén az a második – ülést követően szóbeli szerződést kötünk.


        • Megfogalmazzuk meg a terápia célját, megállapodunk az alkalmazni kívánt terápiás eszközökben / egyéni feltáró terápia, hipnoterápiás módszerek, gyógyszeres terápia kombinálása, pár- és családterápia/.


        • Törekszem rá, hogy a terápia kezdetekor hozzávetőlegesen meghatározzam a folyamat időigényét, tervezett hosszát.


        • Szerződéskötéskor megegyezünk a találkozások gyakoriságában is.



        Képzettségeim:




        • 1982 - SOTE – Általános Orvosi Kar


        • 1987 - Pszichiáter /szakvizsga/


        • 1992 - Pszichoterapeuta /szakképesítés/


        • 1994 - Pszichoterapeuta /szakvizsga/


        • 2003 - Mediátor / közvetítő/


        • 2007 - Integratív pszichoterapeuta



        Egyesületi tagságaim:




        • Magyar Orvosi Kamara


        • Magyar Pszichiátriai Társaság


        • Magyar Családterápiás Egyesület


        • Magyar Pszichoanalitikus Társaság


        • Integratív Pszichoterápiás Egyesület


        • Országos Mediációs Egyesület



        Milyen problémával fordulhatnak hozzám:




        • Tartós, vagy visszatérő, a személyes boldogulást, vagy a kapcsolatokat nehezítő személyiségvonások


        • Szorongásos zavarok: pánik, speciális félelmek /fóbiák /,


        • kiterjedt szorongásos panaszok,


        • alvászavarok



        Hangulati zavarok:




        • depresszív hangulat, a hangulat gyakori, indokolatlan hullámzása



        Kapcsolati zavarok: párkapcsolatban megjelenő, családtagokhoz, munkatársakhoz fűződő kapcsolat zavara




        • A személyes fejlődésben, egzisztenciális téren történő elakadások



        A terápiás folyamat célja lehet az önismeret erősödése, a személyiség fejlődése is



        Elérhetőségek: Harmónia Műhely- Pszichoterápiás rendelő 1055 Budapest, Kossuth tér 13-15.



        Telefonszámom: 06/20-9419-096



        e-mail címem: [email protected][email protected]

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Pálvölgyi Rita legutóbbi válaszai
        Tisztelt Kérdező, Remélhetőleg rendeződést mutat az állapota az újbóli gyógyszer beállítás mellett. Gondolom, hogy ez a próbálkozás amellett szól, hogy kis dózisban továbbra is érdemes szednie a Kventiaxot. Később meg lehet próbálkozni újból a leállással. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Nem gondolnám, hogy a gyógyszerek, vagy a kiegészítők okoznák a rémálmait. A Frontin rendszeres szedés során hozzászokást okozhat, ezért nem szoktuk ajánlani tartós kezelésre. Ha a szorongások elhúzódóak, antidepresszáns beállítása indokolt, amit a háziorvos, vagy a pszichiáter kolléga kezdeményezhet. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Lehetnek ezek kényszergondolatok is, meg lehetnek biszexuális késztetések is. A szorongás okozhat merevedési gondokat. Azt tanácsolnám, hogy keressen fel egy pszichoterapeuta kollégát. Ezekre a kérdésekre pszichoterápiás segítséggel kaphat választ. A gyógyszer legfeljebb a szorongásait csökkenti. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Elhúzódó szorongásos rosszullétek esetén indokolt az antidepresszáns beállítása. Általában az első 3-4 napban várhatóak testi tünetek / szédülés, fejfájás, hányinger, ill. ritkán feszültség fokozódás/. Ezt követően a gyógyszer mellékhatásai megszűnnek, de hatása általában csak 1-2 hét elteltével fejlődik ki. Addig lehet szedni párhuzamosan a Frontint is. A jól beállított antidepresszáns megszünteti a rosszulléteket, javítja a hangulatot, oldja a szorongást, így idővel képessé válik rá, hogy a kislányokat önállóan, szülei segítsége nélkül nevelje. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, 24 évesen nem kap az ember szívinfarktust, hiszen egészséges, fiatal a szervezete. A tünetek minden bizonnyal a szorongástól vannak. A veszteségek feldolgozására jó volna pszichoterápiás segítséget igénybe venni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Azt tanácsolnám, hogy keressen fel genetikust a kérdésével. A Mizapin nem tartozik azok közé az antidepresszánsok közé, amelyet elsőként javasoljunk, ha terhesség során szükség van a szedésére. A Depakine szedése jelenthet kockázatot. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, A Mocrim egy enzim / MAO/ bénításával ható antidepresszáns, teljesen más hatásmechanizmussal hat, mint az egyéb szerek. Egyénileg eltérő, hogy ki hogy reagál az egyes antidepresszánsra, de 2 hónap szedés után már levonhatóak a következtetések. Ez valószínűleg nem az Ön gyógyszere. A Wellbutrin nem okoz szexuális diszfunkciót és szellemileg sem tompít. Az azonban, hogy hogyan hat az Ön szervezetére, csak akkor derül ki, ha szedni kezdi. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, A mért szerotonin érték az én ismereteim szerint is nagyon alacsonynak számít. A vér szerotonin szintjéből közvetve lehet következtetni a központi idegrendszer szerotonin szintjére. Tekintettel arra, hogy a szerotonin visszavételt gátló antidepresszánsok - megakadályozva a szerotonin eldiffundálását a szinaptikus résből - fokozzák ennek relatív mennyiségét, és hatékonyságát, valószínűsíthető, hogy jó hatással lehetnek az Ön panaszaira. Az emésztőszervi tünetek néha az atípusos depresszió csoportjába sorolhatók, mely során nem a hangulati tünetek a meghatározóak, hanem a gyomor-bélrendszer tünetei. Nem állítom, hogy erről lenne szó az Ön esetében, de ezzel a lehetőséggel is számolni kell. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, A leírt panaszok részben deperszonalizációs jellegűek, részben szorongásos- pánikroham szerűek. Ezek hátterében állhat szorongásos betegség, személyiségzavar. Érdemes volna személyesen felkeresni egy kollégát, és segítségével feltárni, hogy mi állhat a háttérben. A Frontin tartós szedése nem jelenthet megoldást, mert előbb-utóbb hozzászokik a szervezete. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Én mégis csak az tanácsolnám, hogy fordulj pszichológushoz, mondd el őszintén a panaszaidat. Talán a szüleid, családtagjaid is tudnának segítséget adni, szakembert keresni. Nagyon rossz évekig ilyen panaszokkal élni, anélkül, hogy megosztanád ezt őszintén valakivel... Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Valószínűleg szorongás állhat a merevedési problémák hátterében. A szorongás irányulhat a konkrét aktusra, és a melegségtől való félelem is kiválthatja. A pornófüggőség valóban befolyással lehet a párkapcsolati aktusok megélésére, a merevedés mértékére. Azt tanácsolnám, hogy keressen fel személyesen egy kollégámat, és pszichoterápiás keretek között próbáljon megoldást találni a kérdésekre. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Az elsődleges teendő ilyen esetekben a szervi háttér kizárása. Kardiológusnak kell véleményezni, hogy a kisfokú billentyű elégtelenség okozhat-e ilyen panaszokat. Amennyiben nem tartják szervi eredetűnek a panaszait, pszichiáter kollégához kéne fordulni, aki a szorongások kezelésére hivatott. Természetesen a szorongásos tünetek nem jelentenek veszélyt az életére, még ha nagyon megterhelőek is. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, A leírás alapján ez egy szorongásos állapot, ami időnként pánikrohamban, máskor megváltozott tudatállapotban ölt testet. Mindenképp hasznos volna feltárni, megérteni, mi van a szorongások hátterében. Ezért fontos, hogy pszichoterápiás kezelést kezdjen, melyet szükség esetén gyógyszeres kezelés is támogathat. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Ez valóban egy nagyon nehéz helyzet, vélhetően a panaszai sem függetlenek ettől. Lehet próbálkozni alternatív, - gyógyszer nélküli - megoldásokkal. A relaxációs módszerek nagyban segítségére lehetnek a szorongások oldásában. Pszichoterápia, - amennyiben megoldható, - szintén hozzájárulhat a helyzete hatékony kezeléséhez. Amennyiben mindenképp antidepresszáns kezelés jön szóba, az alacsony adaggal történő kezdést, és lassú emelést javaslom. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Az édesanyjával való kapcsolat változása is megzavarhatta az érzéseit, lehet, hogy nem sikerült úgy feldolgozni a kapcsolat megromlását, mint korábban feltételezte. Emellett a rendszeres stressz, és az éjszaki munkavégzés is okozhat feszültség fokozódást, hangulati nyomottságot. Ha nem oldódnának a tünetek, én is tanácsolom egy kollégám felkeresését. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita