Szívbetegségek és hőség: Hogy lehet könnyebben elviselni?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A nyári magas hőmérséklet sokakat megvisel. Különösen az idősek, a várandós nők és a betegek szervezetét terheli meg a nagy hőség.

„Nagy hőségben a szívbetegeknek különösen oda kell figyelniük magukra.”- mondja Thomas Wendt professzor, a Német Szívalapítvány Tudományos Tanácsának tagja.

A hőség fáradtságot, szédülést, izomgörcsöt, zavartságot okozhat. Extrém esetben akár hőguta és a vérkeringés összeomlása is lehet a következménye. „Enyhébb tünetek észlelésekor pihenjenek, csökkentsék a fizikai aktivitást és igyanak folyadékot!” – tanácsolja Wendt. Aki ettől rövid idő alatt nem lesz jobban, forduljon orvoshoz!

Ez nem azt jelenti, hogy azoknak a pácienseknek, akik valamilyen szívbetegségben szenvednek, mindenféle testi aktivitást kerülniük kellene. Ám ezt lehetőleg csak a hűvösebb reggeli vagy esti órákra időzítsék. „Az erdei séták és egy kis biciklizés ajánlott.” – mondja a kardiológus.

Hasznos tanácsok hőségben

Bárkinek okozhat egészségi panaszokat, kellemetlen tüneteket, rosszullétet a kánikula, de vannak különösen veszélyeztetett csoportok. Ilyenek például a csecsemők és a fiatal kisgyermekek, 65 évnél idősebbek, fogyatékosok, szívbetegségekben és magas vérnyomásban szenvedők, és a fiatalok.

A szervezet számára a forró napokon a gyors hőmérsékletváltozás a legmegterhelőbb. Aki egy klimatizált autóból kilép a forróságba, az átállás sokkal nehezebb, mintha az egész időt a nagy melegben töltötte volna. „A szívbetegségben szenvedők számára a legmegfelelőbb a hideg és nedves környezet, ezalatt azt értem, hogy segíthet felfrissülni, ha egy szökőkút vagy egy fűpermetező közelébe állunk vagy ülünk, persze árnyékos helyen.”

A fokozott izzadás miatt ügyelni kell a folyadék utánpótlására is!

Mivel a szívelégtelenségben szenvedő páciensek és a vesebetegek kevesebbet ihatnak, ezért mindenképp beszéljenek orvosukkal, hogy a nyári hőségben mennyi folyadék fogyasztása az ideális számukra. A folyadéknak pótolnia kell a sót, a magnéziumot és más elektrolitokat, amiket az izzadással elveszített szervezetünk. Erre a célra a legmegfelelőbbek az ásványvizek, gyümölcslevek és zöldségpürék. Az alkoholos italok fogyasztását kerüljék, mert azok csak fölöslegesen megterhelik a szervezetet.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.