Szorongás nélkül

szerző: Rozgonyi Sarolta - WEBBeteg
frissítve:

A feszültség és a sikeres szex nehezen egyeztethető össze: ha egy férfi nem tud ellazulni, hiába a szerelem, elmaradhat a beteljesülés. A merevedési zavar megszüntetésének egyik kulcsa a pszichés görcs feloldása.

Ki ne emlékezne Hofi Géza híres dalára? „Szép, szép, szép, mikor éjjel hozzám bújsz oly lelkesen. S éneklem a kedvenc slágerem:/Lazítani! Próbálj meg lazítani!” – banális, de igaz, a présben élő férfi olyan, mint a dalbeli íját túlfeszítő, „bikamód komor” kőszobor: nem tudja egykönnyen elengedni magát.

A merevedési zavar hátterében egyaránt állhatnak keringési betegségek és pszichés okok, vannak „tiszta” esetek is, de leggyakrabban a testi és lelki tünetek együtt járnak, nem elég az egyiket megszüntetni. Klettner Anikó az Állami Egészségügyi Központ klinikai szakpszichológusa arra hívja fel a figyelmet, hogy bármilyen, a merevedést fizikailag befolyásoló probléma – betegség, gyulladás vagy éppen egy urológiai műtét – szorongást okozhat a férfi számára, aki ezért nem tud a szexre koncentrálni.

– Szaknyelven szólva önmegfigyelői státuszba kerül. Kívül reked a szexuális helyzeten, és arra koncentrál, hogy vajon lesz-e merevedése, fog-e fájni, „működni” fog-e úgy a dolog, mint korábban. Ennyi éppen elég ahhoz, hogy kialakuljon az illetőben a szorongás, hiába rendeződött a betegsége – mondja a szakember.

Stressz, önbecsülés, kudarc

A szexuális teljesítőképességet a hétköznapi stressz is negatívan befolyásolja. Márpedig ebből bőven jut a férfiaknak, akiknek lépten-nyomon meg kell felelniük. Az ideális férfi jól keres, okos, erős, magabiztos, és természetesen az ágyban is jól teljesít… De mi van, ha mégsem?

A férfi önbecsülése törékeny, már egy kudarc is megviseli, s könnyen kialakul a megfelelési kényszer-sikertelenség ördögi köre. Ilyenkor mielőbb szakemberhez kell fordulni, aki segít a szorongást feloldani. A pszichológus szerint kevesen vannak, akik a nyomasztó gondokat a szexszel tudják ellensúlyozni, ennek ellenkezője sokkal gyakoribb.

– A stressz hatására olyan változások történnek az idegrendszerben, amelyek gátolják az erekciót. Ez természetes összefüggés. A stressz háttérbe szorítja az erekciót, egészen addig, amíg el nem lazul az illető. Akkor kezdődik a baj, amikor valaki ezt a természetes jelenséget kudarcként éli meg. A következő intim együttlét alkalmával ugyanis – hiába lesznek már zavartalanok a körülmények – eszébe fog jutni a korábbi kudarc – magyarázza Klettner Anikó.

Mindez azonban nem egyedül a férfin múlik, egy jól működő párkapcsolatban mindkét fél természetesnek veszi, ha a másik egyszer-egyszer nem tud ráhangolódni a szexre. Azonban nem minden kapcsolat ilyen felhőtlen, sőt. Gyakran a csalódottság kimutatásával, hangsúlyozásával, számonkéréssel a nő még tovább fokozza a feszültséget, s attól fogva a férfi félni kezd az együttléttől. Elképzelhető az is, hogy a probléma gyökere mélyebben, magában a kapcsolatban van.

Mindezt a pszichológus néhány beszélgetés után kideríti, és az okokat feltárva segít feloldani a szorongást. A szakember hangsúlyozza, a legfontosabb, hogy a férfi megtanuljon lazítani, ha elsajátít egy relaxációs technikát – mindegy, hogy melyiket –, azután egyedül is urrá tud lenni szorongásán.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Szerző: Rozgonyi Sarolta

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Szabó Zsuzsanna és Dr. Zsuga Judit
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.