• Hol kezdődik a munkamánia? - Tünetek és teszt

    Szerző:
    WEBBeteg

    Mai értelemben a munkamánia leírása: olyan függőségi állapot, amelyben a munka drogként funkcionál, az élet egyetlen értelmévé válik, ezáltal háttérbe szorítva a társas, szociális és családi kapcsolatokat.

    Workalcoholism – így is nevezik a munkamániát, amely nevének megfelelően komoly betegséget takar. Az ebben szenvedők szinte észrevétlenül csúsznak bele egy olyan állapotba, amelyben az öröm és az önigazolás egyetlen forrása a munka, amely szinte minden mást kiszorít az életből.

    A következmények pedig nemcsak lelki, de testi problémákban is jelentkeznek. - világosít fel dr. Kocsi Anikó, pszichoterapeuta.  

    Nem új keletű jelenség - Már Flaubert is leírta

    Sokan magától értetődőnek tekintik, hogy a munkamánia korunk tipikus menedzser-betegsége, de érdekes adat, hogy az író Gustav Flaubert már 1852-ben jelentetett meg megfigyeléseket a túlzottan munkájukba temetkező emberekről.

    Hirdetések

    Hogyan alakul ki a szenvedélybetegség?

    A szenvedélyek, függőségek alapvetően kétfélék lehetnek: kémiai addikciók (alkohol-, drog-, nikotinfüggőség), és viselkedéses vagy anyag nélküli addikciók (játékszenvedély, munkamánia, kóros vásárlás, kleptománia, internetfüggőség, stb.

    Hogyan alakul ki a szenvedélybetegség?

    Ferencz Sándor kutató 1919-ben írt például a vasárnapi neurózisról, amelynek okát a munkája nélkül maradt ember céltalanságában kereste.

    Mai értelemben a munkamánia leírása: olyan függőségi állapot, amelyben a munka drogként funkcionál, az élet egyetlen értelmévé válik, ezáltal háttérbe szorítva a társas, szociális és családi kapcsolatokat.

    Ez pedig nyilvánvalóan az érzelmi kiüresedéshez, illetve akár összeroppanáshoz is vezethet, ha az érintett nem kér idejében segítséget.

    Mikortól beszélünk betegségről?

    Szenvedélybetegségek

    Ma, amikor a közép- és felsővezetők 70-80 százaléka heti 60 órát is dolgozik, fontos elkülöníteni a kitartó munkát a munkamániától.

    A fő különbség talán abban áll, hogy a mániás egyáltalán nem élvezi a tevékenysége gyümölcsét, sőt, inkább folytonos rossz érzésekkel küzd, ráadásul a szabad idejét sem tudja örömszerző tevékenységekre fordítani.

    Fizikai következmények lehetnek többek közt:

    Eleinte még csak azt tapasztalhatja a környezete, hogy egyre több időt fordít a munkájára, kevesebb időt szánt viszont a barátaira, családjára.

    Később már nem is lehet ezt szóba hozni előtte, hiszen agresszívvé válik, ha akadályozzák a ténykedéseiben.

    A következő fázisban a fordított hatékonyság jelentkezik, vagyis bár egyre többet vállal, egyre kevesebb feladatát tudja tökéletesen elvégezni.

    Végül eljut arra a szinte, amikor úgy érzi, teljesen kimerült, eljutott energiái határáig, számtalan fizikai tünetet észlel magán. Sajnos, a legtöbben már csak ilyenkor fordulnak orvoshoz, és elsősorban a fizikai tüneteik miatt.

    Szakszerű segítség

    Akik testi problémáikra keresnek gyógyírt, gyakran jutnak el belgyógyászhoz, kardiológushoz. Azok viszont, akik belátják, hogy esetleges pánikbetegségük, depressziójuk is kezelést igényel, fontos lépést tesznek meg azáltal, hogy felkeresnek egy lélekgyógyászt.

    Tesztelje magát!

    Fontos tudni, hogy egy ilyen típusú tünetegyüttesből nem könnyű kigyógyulni, de a visszaesések után sem szabad feladni.

    A fő feladat, hogy meg kell tanulni lassítani, nemet mondani és az élet más területeire is helyezni a hangsúlyt.

    Akinek a személyiségébe kódolva van a megfelelni vágyás, az önigazolás kényszere, a munkamániát gyakran váltja egy másik, túlzásba vitt tevékenységre, például sportolásra.

    Az ilyen jellegű szenvedélybetegeknél beválhatnak a kommunikációra és hatékony konfliktuskezelésre irányuló családterápiák, esetlegesen gyógyszerszedés mellett.

    De mivel minden egyes eset mögött egyedi motívumok húzódnak meg, kizárólag a szakemberrel folytatott terápia vezethet tartósan eredményre.

    Szellemi, lelki tünetek - Kérdőív

    • Meg tudja osztani a feladatait másokkal?
    • Jó érzéssel tölti el, ha befejezett egy feladatot?
    • Létezik olyan szabadidős tevékenység, amellyel örömmel foglalkozik?
    • Mesél a családjának a dolgairól?
    • Képes rá, hogy egyszerre csak egy dologra koncentráljon kitartóan?


    Ha kérdések zömére a válasz: nem, akkor érdemes végiggondolnia, valóban sikerült-e megtalálnia az egyensúlyt a munka és a magánélet közt. Amennyiben gondjai vannak e téren, keressen fel egy szakembert!

    Fizikai tünetek - Kérdőív

    • Gyakran küzd fejfájással, esetleg hasgörccsel?
    • Éjjel nem tud aludni, nappal pedig fáradt és nyugtalan?
    • Tapasztalt már légszomjat vagy mellkasi fájdalmat?
    • Jelen van-e az életében az allergia, az emésztési zavarokkal, esetleg tic (akaratlan idegrángás)?
    • Hajlamos a feledékenységre, és egyre nehezebben összpontosít?


    Amennyiben a kérdésekre nagyrészt „igen”-nel válaszolt, ajánlatos pszichológushoz, pszichoterapeutához fordulnia, hiszen Önnél már fizikai szinten is jelentkezik a lelki probléma.

    (Oxygen Medical - Dr. Kocsi Anikó, pszichoterapeuta)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Koleszterincsökkentés

    Dr. Vajda Orsolya

    Mi alapján választ gyógyszert az orvos? Mennyi ideig kell szedni?

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Ezeket a tüneteket nem szabad félvállról venni

    Fiatalabb korban az egészségügyi ismeretek és panaszok csak nagyon kevéssé foglalkoztatnak bárkit is. Pedig rengeteg ok van arra, hogy ne csak az idősebbek figyeljenek jobban egészségükre - következzenek azok a tünetek, amik mellett nem szabad szó nélkül elmenni.

    Tünetek, amikkel orvoshoz kell fordulni

    Számtalan olyan súlyos vagy nem túl súlyosnak látszó tünettel szembesülhetünk, amelyek megjelenése esetén tanácsos minél hamarabb orvoshoz fordulni. Melyek ezek?

    Hol kezdődik az alkoholizmus? - Az orvos válaszol

    Hol kezdődik az alkoholizmus, és milyen tünetekről lehet felismerni? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Lázgörcs: Tünetek és kezelés

    A szülő számára talán az egyik legijesztőbb dolog, ha a gyermekénél görcsrohamot lát. 6 hónapos és 5 éves életkor között a leggyakrabban előforduló, ilyen panaszt okozó probléma a lázgörcs. Nem ritka betegség, és az arra való hajlam genetikailag meghatározott - ha a családban volt már a felmenők között lázgörcsre hajlamos ember, nagyobb a valószínűsége, hogy a gyermek is hajlamos lesz erre.

    A jód élettani szerepe - Hiánybetegség és a túl sok jód hatása

    A jódhiány szövődményeként gyakran jelentkezik a pajzsmirigy megnagyobbodása. Ennek magyarázata, hogy a jód nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a pajzsmirigy, az általa termelt két hormont előállítsa.

    Mit tud elmondani nyelvünk az egészségünkről?

    Az egészséges nyelv rózsaszín, és a felületén kis csomók (papillák) látszanak. Bármilyen eltérés ettől az állapottól, a konkrét fájdalomérzet, aggodalomra adhat okot. Összefoglaljuk, milyen elváltozások lehetnek a nyelvünkön, amiért orvoshoz vagy fogorvoshoz kell fordulni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA