• A zöldhályog (glaucoma) és tünetei

    Szerző:
    WEBBeteg

    A zöldhályog (glaucoma, glaukóma) nem gyógyítható, de kezelhető betegség, így ma már az általa okozott látásromlás, vakság is megelőzhető. A legfontosabb a probléma korai felismerése, amelyre a számítógépes látásvizsgálatnak köszönhetően igen kis elváltozások esetén is fény derülhet.

    A téma cikkei

    2/1 A zöldhályog (glaucoma) és tünetei
    2/2 Zöldhályog: Hogyan előzhető meg a vakság?

    A glaucoma (glaukóma) elnevezése az ókori görög "zöld szín" szóból ered, mely a zöldhályogos roham során kialakuló zöldes színű szaruhártya elváltozásra utalt.

    A zöldhályog kialakulásának során a szemben található ún. csarnokvíz termelődése és elfolyása közötti egyensúly felborul, a szemnyomás megemelkedik, ez pedig a szaruhártya vizenyőjét és a látóidegfő vérellátási zavarát okozza. A vérellátási zavar következtében az ideghártya és a látóidegfő idegsejtjei elpusztulnak. Bár a folyamattal visszafordíthatatlan látásromlás alakul ki, az időben felismert és kezelt betegség esetén ez a romlás megállítható.

    Hirdetések

    Kik a legveszélyeztetettebbek?

    A betegség 40 évnél idősebbek körülbelül két százalékánál jelentkezhet. Zöldhályog - bár a genetikai háttér még nem tisztázott - gyakran mutat családi halmozódást, ezért fontos a betegek családtagjait szűrni. Érdemes jobban odafigyelniük a látással kapcsolatos panaszokra azoknak, akiknél fennállnak az alábbi rizikótényezők.

    • Emelkedett vagy ingadozó szemnyomás, szűk szemfenéki érhálózat.
    • Családtagok körében előforduló zöldhályog.
    • Idősebb életkor.
    • Általános betegségek: érszűkület (arteriosclerosis), magas vérnyomás (hypertonia) és cukorbetegség (diabetes mellitus).
    • Dohányzás, alkoholfogyasztás.

    Mikor gondoljunk zöldhályogra?

    Jellegzetes tünetek a szem és környékének fájdalma, szempirosodás, homályos látás, fényforrás körüli szivárványszerű karika látása. Kifejezett szemnyomás emelkedés, a zöldhályogos roham esetén "kőkemény szem", elviselhetetlen fájdalom, hányinger, hányás, tágult szembogár, zöldes-szürkés szaruhártya észlelhető. Az esetek 90 százalékában azonban a zöldhályog lappangva, tünetmentesen alakul ki, ezért fontos a szűrés.

    Milyen vizsgálatokra számíthat?

     A glaucoma (zöldhályog) típusai


    Ha más szemészeti betegség nem kíséri, akkor elsődleges (primer), ha igen, akkor másodlagos (szekunder) zöldhályogról beszélünk, a csarnokzug felépítése alapján nyitott zugú (simplex) és zárt zugú (congestív) lehet. Külön csoportot képez az elsődleges veleszületett zöldhályog (primer congenitalis glaucoma) amely esetében a csarnokvíz elvezető rendszer nem fejlődött ki vagy nem átjárható.

    A szemész szakorvos számára a diagnózis felállításához a legfontosabb a szemen belül uralkodó szemnyomás, szembelnyomás (IOP - intraocular pressure vagy T - tensio). A szemnyomás normális tartománya 12-21 Hgmm, ennél magasabb nyomás zöldhályogra utalhat.

    A csarnokvíz a csarnokzug felé vezetődik el, ezért fontos a csarnokzug felépítésének vizsgálata (gonioscopia) is.

    A látóidegfő állapotára szemfenéki vizsgálattal is lehet következtetni, de pontosabb értéket kaphatunk a kritikus fúziós frekvencia (CFF) meghatározásával.

    A látótérvizsgálatot (perimetria) ma már számítógéppel (computeres perimetria CP) végzik, így nagyon finom eltérésekre is igen hamar fény derülhet.

    Mit lehet tenni a megvakulás elkerülése érdekében?

     Mire kell Önnek figyelnie?


    Mindig tájékoztassa háziorvosát a zöldhályogról, mivel a szemcseppek és a különböző gyógyszerek egymással kölcsönhatásba kerülhetnek! A cseppentés általános szabályait maradéktalanul be kell tartani, a megfelelő hatás elérésének feltétele a folyamatos cseppentés! Érdemes a szemcseppeket felbontást követően hűtőben tartani, és fontos a szavatossági idők, a javasolt dózis betartása. A kezelés egyszerűsítése miatt érdemes több hatóanyagot tartalmazó kombinált szemcseppet használni.

    Az orvos által választott a kezelést a zöldhályog típusa határozza meg, célja azonban minden esetben a szemnyomás csökkentése, a látóidegfő keringésének javítása.

    A szemnyomást ún. konzervatív úton szemcseppekkel, tablettákkal, esetleg infúzióval lehet csökkenteni. A cseppek egymással is kombinálhatóak. A zöldhályog bizonyos típusában a konzervatív terápia hatástalansága esetén lézeres és műtéti beavatkozásra van szükség, amely utat biztosít a csarnokvíz elfolyásának.

    Mi a teendő roham során?

    Mivel ez az állapot néhány óra alatt teljes megvakuláshoz vezethet, azonnal szemész szakorvoshoz kell fordulni! Ilyen esetben a szemnyomás minél gyorsabb csökkentése a cél. Kórházi kezelés szükséges vízhajtó infúziókkal, tablettákkal és szemcseppekkel. A roham elmúltával mindkét szemen érdemes lézeres vagy műtéti beavatkozást végezni a további roham megelőzése céljából.

    (Dr. Juhász Levente, szemész szakorvos)

    Legutóbb frissült:
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Kiemelt hírek

    Mi van az élelmiszercímkén?

    Milyen információkkal kell ellátni az élelmiszerek címkéjét? Mit jelentenek a rövidítések? Kell-e tartanunk az E-számoktól?

    Ismét kánikula

    Az országos tisztifőorvos 2015. augusztus 29. (szombat) 00.00 órától szeptember 1. (kedd) 24.00 óráig másodfokú hőségriasztást ad ki.

    Tanévkezdés betegségek nélkül

    A gyermekorvos válaszai a tanévkezdéskor előforduló fertőzésekkel kapcsolatos kérdésekre, és hasznos tanácsok.

    Szalmonella-fertőzés

    Fertőzés bármikor kialakulhat, ám a járvány kialakulásának kockázata nyáron a legmagasabb.

   •  

    Hozzászólások (8)
    Írta: Glaucoma
    2015-07-19 09:10
    Mindenkinek ajánlani tudom a Mária utcai szemklinikát.Kiváló és lelkiismeretes orvosok vannak a legmodernebbmüszertechnikával.

    Írta: "Ideges"
    2013-07-23 14:34
    2011 júliusában a 13. kerületi SZTK-ban engem is kinevettek, amikor azzal mentem vissza egy szembevérzést követően, hogy majd fel robbannak a szemeim...27 és 24 volt a nyomás a szemeimben AKKOR...Vállat vontak, azt mondták, az még épphogy átlépi a normális (21-es) értéket... (????) Biztos csak ideges vagyok... Majd elmúlik...Nem bírtam aludni, majd ki szakadtak a szemeim, minden bajom volt. Minden nap non-stop iszonyú fejgörcsöm volt.Elmentem a háziorvosomhoz is, az azt mondta, kizárható, hogy neurológiai gond lenne, csukjam be a szemem, és érintsem meg az ujjammal az orromat... (sikerült :P ) Ő is azt mondta csak sokat idegeskedem, ne stresszeljek annyit...Idén januárban, az egyik kutyás ismerősünk mondta, miért nem megyünk a Mária utcába a szemklinikára.Elmentünk, kiderült elsődleges zöldhályogom van.És még szerencsésnek mondhatom magam, hogy viszonylag az elején észrevették, nem túl későn.Bár biztos, hogy jobb lett volna, ha akkor észreveszik, mikor simán lehülyéztek. Hogy csak hisztis vagyok...

    Írta: ági
    2013-06-23 11:18
    az ok nélküli hasi fájdalom nálam is fennáll. írnának erről?

    Lapozzon a hozzászólások között!