• Mitől jó egy napszemüveg?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az ’50-es évek óta népszerű kiegészítő a napszemüveg, amely megfelelő szűrővel ellátva megóvja a szemek épségét a káros sugárzástól.

    Az UV fény tartománya 190-től 400 nanométerig terjed. A napszemüvegek hatékonyságának vizsgálatakor az a fő szempont, hogy a lencséknél ebben a tartományban milyen mértékű az átszűrődés.

    Hirdetések

    Nem csak a legdrágább napszemüveg véd

    Az a tapasztalat, hogy a napszemüvegek ártól és márkától függetlenül rendelkezhetnek a megfelelő UV védelemmel, vagyis nem kell feltétlenül a legdrágábbat beszerezni közülük.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A csak sötétített, de UV szűrővel nem rendelkező napszemüveg nem nyújt védelmet, sőt további károkat okozhat.

    Rossz minőségű lencsék esetén, amikor csak egy színezett réteggel látják el a felületet, torzító hatás léphet fel, amely fejfájást és szemfáradást eredményezhet. – nyilatkozta Dr. Bana Ildikó szemész szakorvos.

    Egy nemzetközi kutatócsoport azt is kimutatta, hogy azokban az államokban, ahol intenzívebb napsugárzás és vékonyabb ózonréteg jellemző, a betegségre fogékonyabbaknál évtizedekkel korábban kialakul az időskori szürkehályog.

    Korunk sajátossága, hogy az ózonréteg mennyisége egyre csökken, vagyis egyre több káros sugárzás jut a Föld felszínére. Ahhoz, hogy ezeket ne a szem szövete nyelje el, ajánlott a jó minőségű napszemüveg viselése. 

    Az UV sugárzás


    A nyári napforduló közelében, amikor a legmagasabban van a nap az égen, nagyobb mennyiségű veszélyes sugárzás ér el bennünket. A magas napállás miatt az UV sugárzás ilyenkor a legerősebb, és gyakran a déli órákban az extrém értéket is elérheti. Az UV sugárzás>>

    http://www.freepress.hu

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Mire figyeljünk önbarnító krém használatakor?

    Mindenki számára elérhetők az év bármely szakában, első látásra könnyen alkalmazható készítmények, melyek többségét otthoni használatra fejlesztették ki, bár kozmetikai célokra is kiválóak: az önbarnító készítmények.

    Milyen az ideális napszemüveg?

    Nem mindegy, milyen napszemüveget hordunk, hiszen az erős UV sugárzás a szemet is veszélyeztetheti. Dr. Tóth Eszter szemész, kontaktológus a szemvédelem jelentőségéről és a napszemüveg-választásról beszélt.

    Mennyire veszélyes a szolárium?

    Minden egyes szoláriumozással nő a bőrrák kialakulásának kockázata. Minél gyakrabban látogatja valaki a szoláriumot, annál több kárt okoz magának és annál nagyobb a bőrrák rizikója.

    Albínók és albinoidok

    A melanin nevő festékanyag fontos szerepet játszik a szervezetet érő különböző sugárhatások kivédésében, leginkább az UV-sugarak elleni védelemben, ezért a melanin hiánya (albinizmus) esetén a megfelelő életmód csak a szükséges óvintézkedések mellett biztosítható.

    Szolárium - Szabad-e nálunk, ami a szakértők szerint káros

    A bőrrák kialakulásának kockázatát a szolárium használata olyan mértékben fokozza, hogy amerikai szakorvosok azt javasolják, sújtsák különadóval ezt a szépészeti szolgáltatást, a fiatalok számára pedig, egy Európai Uniós állásfoglalást követve, tiltsák meg.

    Biztonságos a napszemüvege?

    A jó idő közeledtével egyre többen veszik elő napszemüvegüket, hogy így védekezzenek az erős napsugárzással szemben. De vajon tisztában vagyunk azzal, milyen a megfelelő napszemüveg és mire érdemes figyelni a vásárlás során? A fogyasztóvédelmi hatóság az idei évben is ellenőrzés alá vonja ezt a termékkört.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA