• A szélütés kivédéséről: Az ablak örökre bezárulhat…

    Szerző:
    WEBBeteg

    A gyakran látszólag előzmények nélkül, váratlanul jelentkező agyi keringési zavar nyomán hazánkban évente 40-50 ezren kapnak szélütést (a köznyelv az állapotot agyvérzésnek mondja, de megérti, ha az orvostól azt hallja, sztrók történt). Stroke következtében 13 ezren veszítik életüket.

    Aki túléli ezt a keringési zavart, súlyos veszélyekkel kell számolnia, hiszen az érintettek negyede (24%) még az első évben, további 5 százalékuk a szélütést követő második évben meghal. Az agyi katasztrófa ráadásul az idősek mellett, az egyre fiatalabb korosztályok tagjait is sújtja.

    A fenti riasztó adatok ellenére azonban lenne remény a stroke egyes áldozatainak megmentésére, a veszteségek kisebbítésére. Az időben érkező orvosi segítség ugyanis beavatkozhat a katasztrofális agyi keringési helyzetbe. Csak a beteg környezetében lévőnek fel kell ismernie a jelzéseket, és tudnia kell, mi ilyenkor a teendő! Ezt a felvilágosító feladatot kívánja ellátni a Magyar Stroke Társaság, amikor az agyi érkatasztrófa tüneteivel kívánja megismertetni a lakosságot, miközben azt hangsúlyozza, a megelőzés mellett mekkora az időtényező jelentősége. Az orvosi szakma mintegy 3-6 órás ablakot említ, ennyi idő alatt kell megtörténnie a hatékony gyógyszeres beavatkozásnak. Különben érvényes lesz az állítás, hogy a stroke világszerte, így Magyarországon is az egyik leggyakoribb halálok.

    Hirdetések

    „Ne késlekedj – hívd a 104-et!” – hangoztatják az egészségügyi kampány aktivistái, s a számmal arra utalnak, hogy az idővel való kegyetlen versenyfutásban az nyerhet, aki nem a háziorvost keresi, hanem azonnal a mentőket hívja. Akkor, ha azt látja, hogy

    • hozzátartozója, ismerőse furcsán mosolyog, hogy
    • karját nem tudja vízszintesig felemelni, vagy arra sem képes, hogy
    • megismételjen egy egyszerű mondatot.

    Ekkor azonnal tárcsáznia kell a mentőszolgálat számát. Gyorsan, késlekedés nélkül, mert a lehetőségek ablaka hamar bezárul.

      Stroke és TIA


    A legtöbb betegnél a stroke figyelmeztető tünetek nélkül alakul ki. Az egyik lehetséges előjele a stroke-nak az átmeneti keringési zavar (tranziens iszkémiás attak - TIA). A TIA egy agyterület viszonylag rövid keringészavarát jelenti, amely még nem vezet érdemleges sejtpusztuláshoz. Stroke és TIA bővebben.

    Ha az agyi vérkeringési zavar hátterében vérrög áll, trombolízis történhet. Ha ez a vérrögoldás időben történik, van remény olyan mértékben minimalizálni az agykárosodást, hogy a beteg maradandó tünetek nélkül gyógyulhat. (A trombolízisek száma 2009-10 között 25%-kal, a következő évben 34% százalékkal emelkedett, valószínűleg annak köszönhetően, hogy a  megindult kampányok során a lakosság megismerte a stroke tüneteit, és megtanulta, mi a teendője ilyenkor.) A hirtelen kialakuló beszédzavar, a féloldali végtaggyengeség, a zsibbadt arc-fél, az egyensúlyvesztés, a kettős-látás olyan jelzés, ami felveti a stroke gyanúját, ezért észlelésekor azonnal mentőt kell hívni, ismétli meg dr. Bereczki Dániel, a Társaság elnöke a kampány legfőbb üzenetét.

    Becsült adatok szerint 200-250 ezren élnek a betegség árnyékában. A szélütés kihat a további életvitelre. A túlélők fele féloldali bénulásban szenved, közel negyedük járásképtelen, ráadásul bizonyos fokú értelmi (kognitív) hanyatlás az esetek több mint 60%-ában mutatkozik. Depresszió (32%), beszédzavar (12-18%) okoz további gondot. Tekintettel a súlyos következményekre, és a stroke folyamatos térhódítására, a Társaság fontosnak tartja felvilágosító kampánya folytatását. A figyelemfelhívásba bekapcsolódott a Madách és több vidéki színház művészgárdája is.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A színészek éltek a személyes példamutatás erejével, s a megelőzés fontosságát kiemelve, bemutatták, hogy a maguk részéről, a vérnyomásuk, vércukor- illetve koleszterinszintjük ellenőrzésével, s nyaki ultrahang vizsgálattal figyelnek arra, náluk mekkora a stroke kialakulásának kockázata. A művészek már megtanulták a szerepet: megismerték a stroke tüneteit, hogy esetleges szélütés alkalmával segíteni tudjanak társaikon, másfelől karban tartják rizikófaktoraikat, kezeltetik magas vérnyomásukat. Nem felejtik a kampány szervezőinek figyelmeztetését, a stroke hirtelen sújt le, bár olykor jelzi a fenyegető közeledést. (A betegségről, a „Stroke – Ne késlekedj” kampányról fontos információk olvashatók a www.szelutes.hu weboldalon, vagy a www.facebook.com/nekeslekedj közösségi oldalon.)

    (WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A stroke ritka okai

    A stroke agyi keringési katasztrófát jelent, lehet agyvérzés vagy agyi érelzáródás. Vannak azonban olyan ritka okai is, mint például az agyi erek gyulladása vagy az embólia. Az esetek csupán egy-két százalékában állnak ilyen okok a háttérben, és többnyire fiataloknál fordulnak elő (kivétel az óriássejtes arteritisz).

    Stroke - A leggyakoribb kérdések

    Milyen kérdések merülnek fel a hozzátartozókban szerettük stroke-ja után? Mit érdemes tudni az agyvérzés utáni terápiáról és a várható javulás mértékéről? Hogyan tudnak segíteni a hozzátartozók?

    Stroke, agyérgörcs, agyvérzés - Mi a különbség?

    Szeretném megkérdezni, hogy pontosan mi a különbség az agyérgörcs, a stroke és az agyvérzés között? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Hajlamos Ön a stroke-ra? A stroke rizikófaktorai

    Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges életmóddal nagymértékben csökkenthető.

    A stroke korai jelei

    A stroke-ot számos esetben egy átmeneti agyi keringési zavar előzi meg. Ez az úgynevezett átmeneti ischaemiás roham vagy röviden TIA, melynek tünetei 24 órán belül megszűnnek, ezért sok beteg nem veszi komolyan, pedig ez a stroke-ot megelőző figyelmeztetés. Mik a tünetek?

    Önt veszélyezteti a stroke? Segítünk felmérni a kockázatot!

    A stroke vagy agyvérzés Magyarországon a harmadik leggyakoribb halálok, és az egyik leggyakoribb rokkantságot okozó betegség. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint azoknak, akik rizikófaktorokkal élnek, rendkívül fontos a rendszeres ellenőrzés.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások