• Futball: A fejelés nem jelent veszélyt az agyra

    Szerző:
    WEBBeteg

    A futball hazánkban is a legkedveltebb sportok egyikének számít. Népszerűsége töretlen, sőt a sportág rajongóinak száma egyre nő a nők körében is. Ám mint minden sportban, a futballban is előfordulhatnak sérülések. De vajon a fejelés káros hatással van-e az agyra és befolyásolja-e a szellemi teljesítőképességet, okozhat-e agyrázkódást, különböző módon hat-e a férfiakra, mint a nőkre?

    A Regensburgi Egyetem kutatói azt akarták megtudni, hogy milyen hatást fejt ki a labda elfejelése egy karrierje során több mint ezerszer fejelő profi játékos agyára. A csatárok esetében a fejjel történő labdaérintés még gyakoribb.

    Hirdetések

    Heti kétszer focizzon!


    A mozgáshiány hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához, az azonban újdonság, hogy egy olyan örömteli csapatjáték, mint a futball, hatékony a magas vérnyomás és társai ellen. Bővebben a futball egészségügyi hatásáról>>

    Az eredmények egyértelműek: Egy olyan átlagos edzésnek, melynek során sokat gyakorolják a fejelést, nincs semmilyen negatív hatása az agy kognitív feldolgozó rendszerének működésére. – közölték a szakértők a „Archives of Clinical Neuropsychology” című szaklapban.

    A vizsgálatokban kilencvenegy 19 és 29 év közötti személy vett részt, közülük 61 nő és 30 férfi. A legtöbbjük egyetemi vagy főiskolai hallgató, közülük 24-en pedig egyesületi keretek között futballoznak. A résztvevők három alcsoportra oszthatók: egy aktívan fejelő csoportra, egy placebo kontrollcsoportra és egy inaktív kontrollcsoportra. A vizsgálatok megkezdése előtt valamennyien kitöltöttek egy neuropszichológiai tesztet, mely a figyelemösszpontosítást és az emlékezőképességet vizsgálta.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Lássuk az erdményeket!

    Miközben az aktív csoport a fejelések gyakorlását is beiktatta az edzésébe, a placebo csoport fejelések nélkül edzett, míg a harmadik csoport egyáltalán nem folytatott edzéseket.

    Az első csoport 15 percen keresztül gyakorolta a fejelést. Közvetlenül ezután újra elvégezték a neuropszichológiai tesztet. Az eredmények pedig azt mutatták, hogy kizárólag a fejelésre nem vezethető vissza semmilyen neuropszichológiai károsodás. Mindezek mellett a fejelést gyakorló csoportban lévő nők gyakrabban panaszkodtak fejfájásra, mint férfi kollégáik.

    (WEBBeteg – B. M.; Forrás: NetDoktor.de , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült:
    Címkék: Sport, Futball,
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A sportsérülések kialakulásának mechanizmusa: a tenziós, az overload és a sérülés zóna

    Az emberi test nem felejt. Sem a jót, sem a rosszat. Őrzi az egyes traumák emlékeit, s e nyomok mindegyike gyengébbé, sebezhetőbbé teszi. Az élet során bekövetkező számtalan kisebb-nagyobb sérülés bizony a test idő előtti kifáradásához, öregedéséhez vezet, pedig jellemzően oly könnyen elkerülhető lenne.

    A 10 leggyakoribb sérülés a futballban

    A futball kontakt sportág, melyben nagy a sérülések veszélye. Különösen a lábak érintettek. Az izmok, szalagok és csontok sérülései hozzátartoznak a focisták mindennapjaihoz.

    Így készülj az első 10 kilométeredre

    A tavasztól őszig terjedő időszak a legalkalmasabb arra, hogy a hobbisportolók nekivágjanak kitűzött céljaik megvalósításának. Aki már lefutotta az 5 km-t, annak logikus célkitűzés a duplázás. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője szerint egy teljesítménydiagnosztikára építő, alapos edzéstervvel könnyebben elérhető a 10 km, mint gondolnánk.

    Tanácsok pollenallergiásoknak szabadtéri tevékenységekhez

    A pollenszezon megnehezíti a szabadban való időtöltést a pollenallergiások számára.

    Alvászavarok gyötrik? - Tippek a nyugodt alváshoz

    Elalvás előtt a legtöbben jó éjszakát kívánnak egymásnak, ám e jó kívánság megvalósulása sokak számára csak álom. Felmérések szerint a magyar lakosság 15-30 százaléka szenved valamilyen alvászavartól, és minden második ember találkozott már élete során ezzel a problémával. Az érintettek felénél az alvászavar kezelést igényel.

    Nem minden sport megengedett trombózis után

    A trombózis igen nagy trauma annak, aki versenysportolóként kénytelen volt szembenézni vele. Nemcsak a fájdalom és a gyógyszerek miatt, hanem azért is, mert az addigi életmódjában komoly változások állnak be.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA