A reflux okozta nyelőcsőgyulladás (oesophagitis) tünetei és veszélyei

WEBBeteg
frissítve:

Mikor a gyomor savtartalma a nyelőcsőbe jut, a nyálkahártyán gyulladást okoz, ennek a rendellenességnek nevek az oesophagitis. Kezelése feltétlenül szükséges, hiszen nyelési problémákat is okozhat, arról nem is beszélve, hogy nagyon kellemetlen és fájdalmas.

Reflux betegség esetén a nyelőcsövön a feláramló gyomorsav hatására előbb fekélyek, később hegek alakulnak ki, ezt mellkasi-, háttáji fájdalom kísérheti. Hosszabb távon a nyelőcsőrák kialakulásának kockázatát is növeli, és a daganatos elváltozáshoz vezető Barrett-nyelőcső kialakulását okozhatja.

Mitől alakul ki az oesophagitis?

A fejlett országokban meglepően sokan, a lakosság negyven százaléka szenved betegségként diagnosztizált gyomorégésben, azaz reflux betegségben. Közülük viszonylag sokan tapasztalják a nyelőcső gyulladását. Ez abban az esetben alakul ki, ha valamilyen irritáció, fertőzés tapasztalható a nyelőcsőben - ez lehet baktérium, vírus, gomba, de az immunrendszert legyengítő betegség is.

A nyálkahártya gyulladásának, azaz az oesophagitisnak kialakulását tehát különböző tényezők segíthetik elő.

A legtöbb esetben gyanakodhatunk GERD-re, azaz gastrooesophagealis reflux betegségre. Ennél a rendellenességnél a nem megfelelő gyomorműködés miatt a gyomor savtartalma a nyelőcsőbe kerül. Ez akkor is előfordulhat, ha a gyomor túl sok savat termel, illetve ha nem ürül kellően gyorsan.

Nem kizárólag a reflux okozhat azonban nyelőcsőgyulladást. A sok hányás, a sebészeti beavatkozások, az aszpirin vagy más gyulladáscsökkentő készítmények fokozott használata mind-mind kockázati tényező. Ügyelni kell rá, hogy a túl nagy, vagy túl sok gyógyszer mindig sok folyadékkal, lehetőleg vízzel nyeljük le, főleg akkor, ha este, lefekvés előtt vesszük be.

Gyulladást okozhat a rekeszsérv, mérgező anyag lenyelése, a rákkezelő sugárterápia alatt elszenvedett sugárzási sérülés is.

A candida gomba és a herpes vírus a két leggyakoribb nyelőcsőgyulladást indukáló kórokozó. A candida általában akkor támadja a nyelőcsövet, mikor az immunrendszer tartósan meggyengül, például HIV vagy cukorbetegség miatt. Ez ugyanaz a gomba, ami a hüvelyi fertőzésekért is felelős, gombaellenes készítményekkel kezelik. A herpes vírus - a candidához hasonlóan - legyengült immunrendszer mellett támad. Vírusölő szerekkel hatásosan orvosolható.

Mi hajlamosít a reflux kialakulására?

Egyes embereknél alkati adottságuknál fogva eleve gyengébb a nyelőcső alsó záróizmának működése, másoknál a helytelen életmódra vagy egyéb betegségekre vezethető vissza a reflux kialakulása. A terhesség alatt és csecsemőkorban jelentkező tünetek idővel rendszerint elmúlnak.
Mi hajlamosít a reflux kialakulására?

Az oesophagitis tünetei és diagnosztizálása

Az oesophagitis tipikus tünetei a fájdalmas nyelés, a gyomorégés, a szájban kialakuló fekélyek, a hányinger, a hányás, illetve az az érzés, hogy valami a torkon ragadt.

Az orvos először is kórtörténetet vesz fel, majd alapos fizikai vizsgálat után dönt a további lehetőségekről. Endoszkópos vizsgálat során egy hosszú, megvilágított csővel vizsgálja meg a nyelőcsövet. Ha biopsziát rendel, mintát vesznek a nyelőcső szövetéből, ezt laboratóriumban vizsgálják. Röntgenvizsgálat során báriumos oldatot kell a betegnek lenyelnie, ezután készítik el a felvételt. Ez az oldat bevonja a nyelőcső nyálkahártyáját, a sugár ez alapján mutatja ki az eltéréseket.

Az oesophagitis kezelése

A kezelés típusát az orvos az alapján határozza meg, hogy milyen kiváltó betegséget diagnosztizál. Reflux esetén javasolhat gyomorégést kezelő savcsökkentő gyógyszert. Fertőzések ellen antibiotikumot, gombaölőt, antivirális készítményt, a tünetek kezelésére fájdalomcsillapítót. A gyulladás csökkentésére kortikoszteroid gyógyszert.

Nagyon súlyos esetben, amikor már a nyelés a táplálkozást befolyásolja, intravénás táplálkozást, így megóvhatja a pácienst a kiszáradástól, a nyelőcsövet pedig tehermentesítheti a gyógyulás ideje alatt. Szükségessé válhat a sérült nyelőcső műtéti eltávolítása, esetleg pótlása.

A helicobacter pylori

A helicobacter pylori a legelterjedtebb emberi gyomor-bélrendszeri kórokozó, az emberiség 50 százalékában jelen van. Hazánkban a felnőttek helicobacter pylori átfertőzöttsége 50-60 százalék közötti. A helicobacter pylori

Mit tehet, ha oesophagitisban szenved?

Apró praktikákkal orvosi segítség nélkül is enyhíthet a kellemetlen tüneteken. Ne egyen fűszeres, csípős, kemény (dió, keksz, nyers zöldség), magas savtartalmú (citrusok, paradicsom) ételeket. Puha ételeket vegyen magához, ilyen lehet az almaszósz, a burgonyapüré, a puding, a magas proteintartalmú ital. Minden falatot nagyon alaposan rágjon meg, igyon sokat evés közben, így könnyebben tud nyelni. Ne igyon alkoholt, ne dohányozzon!

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Mi okozza a savproblémákat? A gyomorégés okai

Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
Gyomorsav
Régen azt gondoltuk, hogy a gyomorégés, a felső hasi diszkomfortérzés, vagy a korai teltségérzés hátterében sok vagy kevés gyomorsavtermelés áll. Ez az elképzelés mára már megdőlt.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.