• Hogyan kezelhetőek és előzhetőek meg a merevedési zavarok?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az állapot hátterében álló ok és az állapot súlyossága mellett érdemes azt is mérlegelni a kezelés kiválasztásánál, hogy mennyi pénzt hajlandó elkölteni erre, és hogy mik az Ön és partnerének személyes igényei.

     A téma cikkei
    6/1 Merevedési zavar - Áttekintés
    6/2 Hajlamos Ön potenciazavarra?
    6/3 A merevedési zavar kialakulása
    6/4 Diagnózis: merevedési zavar
    6/5 A potenciazavar kezelése
    6/6 Élet a merevedési zavarral

    Jelenleg számos kezelési mód áll rendelkezésére. Ezek között találhatók gyógyszerek, egyszerű mechanikus készülékek, műtét, illetve pszichés tanácsadás. 

    Az állapot hátterében álló ok és az állapot súlyossága fontos tényező annak meghatározására, hogy melyik kezelés, illetve mely kezelések kombinációja a legjobb. Ön és orvosa azt is mérlegelje, hogy mennyi pénzt hajlandó elkölteni erre, továbbá azt is, hogy mik az Ön és partnerének személyes igényei.

    Hirdetések

    Szájon át szedhető gyógyszerek

     Megelőzés

    Bár a legtöbb férfi életében időnként kialakul merevedési zavar, az alábbi tanácsok megfontolásával ennek a valószínűsége csökkenthető:
    • Csökkentse alkoholfogyasztását, amennyiben az több, mint 0,5 l sör, 2 dl bor vagy 0,5 dl rövidital (illetve ezekkel a mennyiségekkel azonos alkoholtartalmú egyéb ital).
    • Egyáltalán ne szedjen nem orvos által rendelt tudatmódosító szert, pl. nyugtatót, altatót!
    • Ha van, szabaduljon meg testsúlyfeleslegétől!
    • Hagyja abba a dohányzást!
    • Rendszeresen sportoljon!
    • Csökkentse a stresszt, aludjon eleget!
    • Birkózzon meg a szorongással és a depresszióval!
    • Rendszeresen keresse fel orvosát ellenőrző- és szűrővizsgálatok végett!

    A potenciazavar kezelésére szolgáló szájon át szedhető gyógyszerek közé tartozik a sildenafil, a tadalafil és a vardenafil. 1998-ban törzskönyveztek először Amerikában igazán hatékony szájon át bevehető gyógyszert a merevedési zavar kezelésére (sildenafil). Ezt követően a két másik készítményt is elfogadták.

    A három gyógyszer kb. azonos módon hat: gátolnak egy 5-ös típusú foszfodiészteráz nevű enzimet és ezáltal fokozzák az értágító nitrogénmonoxid (NO) hatását.

    Ez lehetővé teszi, hogy a péniszbe nagyobb mennyiségű vér áramoljon be, de nem automatikusan, hanem megfelelő fizikai és pszichés stimuláció esetén. 

    Számos férfi észlel javulást ezen gyógyszerek alkalmazásával attól függetlenül, hogy mi a háttérben álló ok.

    Ezek a gyógyszerek sok szempontból hasonlóak, de vannak köztük különbségek is.

    Más a dózisuk, más a hatástartamuk és valamelyest különböznek a lehetséges mellékhatások.

    Jelenleg azonban még nem áll rendelkezésre elég adat arról, hogy a különböző eredetű potenciazavarokban mikor melyik a legjobb.

    Nem minden férfinél hatékonyak a potencianövelők

    Merevedési zavar
    Képünk illusztráció

    Bár ezek a gyógyszerek nagyon sok emberen segítettek, nem minden férfinél alkalmazhatók. Abban az esetben, hogy ha Önnek szívinfarktusa, stroke-ja, életet veszélyeztető szívritmuszavara volt az elmúlt hat hónapban, ne alkalmazza ezeket a gyógyszereket. Ha Önnek azt mondták, hogy a szex megterheli vagy veszélyezteti a szívét, beszéljen orvosával egyéb lehetőségekkel kapcsolatosan. 

    Ne szedje egyidejűleg a sildenafilt, a tadalafilt és a vardenafilt más nitrát tartalmú gyógyszerrel, például nitroglicerinnel, izoszorbid mononitráttal vagy izoszorbid dinitráttal! Ezen gyógyszerek kombinációja szédülést, alacsony vérnyomást és keringési zavarokat okozhat. 

    Ne várja el ezektől a gyógyszerektől, hogy azonnal megoldják az impotenciát! Lehet, hogy a dózist módosítani kell, vagy azon kell változtatni, hogy mikor veszi be a gyógyszert. Mielőtt bármilyen gyógyszert bevesz, beszéljen orvosával a lehetséges előnyökről, hátrányokról és mellékhatásokról.

    Prosztaglandin E (alprostadil)

    Jelenleg két olyan kezelés is van, ami az alprostadil alkalmazását foglalja magában. Az alprostadil a prosztaglandin E nevű helyi hatású hormon szintetikus formája. A hormon kitágítja az ereket a péniszben, ezzel növeli a véráramlást és lehetővé teszi az erekciót. Az alprostadil kétféleképpen alkalmazható:

    • Injektálva. Ezzel a módszerrel egy finom, vékony tű segítségével injektálják az alprostadilt a pénisz tövébe, vagy oldalára. Ez általában öt-húsz perc alatt eredményez erekciót és kb. 1 órán keresztül tart. Mivel az injektált gyógyszer közvetlenül a szivacsos hengerekbe jut, az alprostadil bármely férfi esetén hatékony terápia. És mivel a beadáshoz használt tű nagyon vékony, ezért minimális fájdalommal jár együtt. Az alkalmazással megjelenő mellékhatások közé tartozik az esetleges vérzés az injekció helyén, a túl hosszú ideig fennálló erekció, illetve hegesedés az injekció helyén. Egy injekció költsége nagyon magas lehet.
    • Otthon alkalmazható húgycsövön keresztüli kezelés.

     Potencia teszt


     Sok férfi veszélyezteti erejét és teljesítőképességét életstílusával, anélkül, hogy ezzel tisztában lenne. Töltse ki a tesztet, és megtudja, hogy potenciája veszélyben van-e! A potencia teszt kitöltése>>
     Ennek során eldobható applikátor segítségével egy kisméretű kúpot lehet felhelyezni a pénisz hegyébe. Ez a kúp kb. 5 centi mélyen van a húgycsőben és a hatóanyag felszívódik a péniszbe, ezáltal fokozva a vér átáramlását és erekciót eredményezve. Bár itt nem kell tűt használni, sokak számára kényelmetlen ez a kezelési forma. A mellékhatások közé tartozhat a fájdalom, kisfokú vérzés a húgycsőből, a szédülés és a hegesedés.

    Hormon szubsztitúciós kezelés

    Azon kisszámú férfinak, akinél a tünetek hátterében a tesztoszteron hiány áll, a tesztoszteron szubsztitúció jelenthet megoldást.

    Vákuum eszközök

      Pszichés segítség


    Ha a potenciazavar hátterében stressz, szorongás, vagy depresszió áll, orvosa felvetheti Önnek, hogy Ön és partnere keressen fel egy pszichológust vagy pszichiátert, akinek van tapasztalata a szexuális problémák kezelése terén.

    Ezen kezelési mód során külső vákuumot illetve egy vagy több gumigyűrűt alkalmaznak. Kezdetnek egy üres műanyag csövet kell a pénisz felé helyezni. Ezt követően egy kézi pumpa segítségével vákuumot kell létrehozni a csőben, ezáltal vér szívódik be a péniszbe.

    Ha már megfelelő az erekció foka, egy szorító gyűrűt kell egy a pénisz tövéhez helyezni az erekció fenntartása végett, ezután eltávolítható a vákuumkészülék. Az erekció általában elég hosszan fennáll ahhoz, hogy megfelelő szexuális kapcsolat kialakuljon. A közösülés után el kell távolítani a gyűrűt.

    Érműtét

    Ezt a kezelési módot általában akkor alkalmazzák, hogy ha a pénisz, vagy a kismedence területén teljesen elzáródott egy ellátó artéria. A műtét célja a véráramlás akadályát képező elzáródás megszüntetése és ezáltal a természetes erekció lehetőségének visszaállítása. A műtét segítségével a merevedési zavar korrigálható, amennyiben az érelzáródás volt a merevedési zavar fő oka. A hosszú távú sikeresség még nem tisztázott.

    Pénisz implantátumok

    Mereverési zavar - Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ennél a kezelési formánál a sebész a pénisz két oldalára egy-egy implantátumot helyez fel, ami lehetővé teszi, hogy olyan gyakran és olyan hosszan alakuljon ki erekció, amilyen hosszan és gyakran csak szeretné.

    Az implantátumok vagy felfújhatóak, vagy eleve félkemény szilikon vagy poliuretán rudak. A kezelés drága és általában nem ajánlott mindaddig, amíg más módszereket nem próbáltak ki először.

    (WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, pszichoterapeuta)

     

    6/4 Diagnózis: merevedési zavar | 6/5 | 6/6 Élet a merevedési zavarral

     

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Ortopédiai problémák

    Bizonyos ortopédiai rendellenességek gyakrabban fordulnak elő gyermekkorban. Ezek egy része megelőzhető.

    Fogamzásgátlás

    Melyek a fogamzásgátló tabletták hatékonyságát befolyásoló tényezők?

    Még többen juthatnak el vastagbélszűrésre

    Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal elkezdte a szervezett vastagbélszűrési program országos kiterjesztését.

    Erősítse a hátát, és előzze meg a hátfájást!

    Sokan számítógép előtt töltik egész napjukat. Erősítő gyakorlatok az egyenes testtartáshoz.

   •  

    Hozzászólások (0)