Hogyan lehet megelőzni a köszvény kialakulását?

Dr. Szamosi Szilvia
szerző: Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus és Dr. Lesznyák Judit - WEBBeteg összeállítás
frissítve:

Mit tehetünk annak érdekében, hogy ne betegedjünk meg köszvényben? Hogyan lehet elkerülni a betegség kialakulását, ha még egészségesek vagyunk, de a húgysavszintünk a normál tartomány felső határán van?

A normál tartomány felső határán lévő húgysavszint lehet alkati jelleg, vagy örökletes anyagcserezavar következménye is, de lehet helytelen diéta eredménye is.

A magasabb húgysavszint csak az emberek egy bizonyos hányadában okoz köszvényt, persze minél magasabb a szintje, annál nagyobb ennek a valószínűsége. A köszvény megelőzésének kulcsa tehát a húgysavszint normál tartományban való tartása.

Mit tehetünk megelőzésképpen?

Ideális testsúly

Ahhoz, hogy a köszvény kialakulása elkerülhető legyen, fontos az ideális testsúly elérése és megtartása, amennyiben testsúlyfelesleggel küszködik, akkor attól meg kell szabadulnia, mert ezzel már egy jelentős lépést tesz a megelőzés érdekében, hiszen ezzel nemcsak a húgysavszint, hanem a teherviselő ízületek terhelése is csökken.

Egészséges táplálkozás

Szintén fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás. Vannak magas purintartalmú ételek, amelyek emelik a szervezet húgysavszintjét, ezeket tehát érdemes kerülni, ilyenek például a vörös húsok és a sprága. A magas fehérjetartalmú ételek, amilyenek például a belső szervek, mint a máj, az agyvelő, a vese, valamint a szalonna, a füstölt húsok, továbbá a szardella, a hering és a makréla szintén növelik a vér húgysavszintjét.

Az alkoholfogyasztást is mérsékelni kell

A túlzott mértékű alkoholfogyasztás gátolja a húgysav vesén keresztüli ürülését, ezáltal köszvényhez vezethet.

Ügyeljen a rendszeres és megfelelő folyadékpótlásra!

A vesék normál működéséhez, a zavartalan vizeletképződéshez szükség van megfelelő mennyiségű folyadékra. A húgysav akadálytalan ürülése is így biztosítható.

Fennálló betegségek kezelése

Köszvény gyakran jelentkezik magas vérnyomással, magas vérzsírszinttel rendelkezők és cukorbetegek körében, ezért is fontos ezeket a betegségeket kezelni.

Mikor van szükség kezelésre?

A normál tartományba eső – még ha a felső határon is van – húgysavszint mellett gyógyszeres kezelésre nincsen szükség, amennyiben tünetek nincsenek. Az egészséges életmódra azonban fontos odafigyelni.

Ha azonban ízületi gyulladás jelentkezne, akkor az előzőekben ismertetett életmódbeli tényezők mellett gyógyszeres húgysavszint-csökkentő kezelésre is szükség lehet, erről kezelőorvosa dönt.

A már kialakult köszvény kezelése életmódterápia és gyógyszeres terápia kombinációjából áll.

Dr. Szamosi Szilvia, reumatológusDr. Lesznyák JuditForrás: WEBBeteg összeállítás
Orvos szerzőnk: Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus és Dr. Lesznyák Judit

Cikkajánló

A köszvény és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Köszvény
A köszvény az ízületi gyulladás rohamokban jelentkező formája. Ha arra ébred, hogy nagylábujja, bokája, térde vagy más ízülete forró, duzzadt és érzékeny, ezek nagy valószínűséggel köszvény tünetei.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.