A menopauzás nők háromnegyede váratlan tünetekről számol be

Dr. Szabó Zsuzsanna
szerző: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos - WEBBeteg
megjelent:

A perimenopauzán és a menopauzán áteső nők háromnegyede váratlan, szorongató, legyengítő és zavarba ejtő tüneteket tapasztal, de mindezek ellenére mégsem részesül megfelelő kezelésben – derült ki egy nagy-britanniai kutatásból.

„Sokáig a legtöbben úgy gondolták, a menopauza csupán hőhullámokat és hüvelyszárazságot hozhat magával. De tudjuk, hogy a hormonok az egész testünkben hatnak, ezért valójában ezeken túlmenően is számos tünet tapasztalható" – mondta Dr. Daniel Reisel PhD, a Londoni Egyetemi Kórház (University College London) nőgyógyásza a Royal College of General Practitioners háziorvosoknak szervezett 2023-as éves találkozóján.

Az Egyesült Királyságban az alapellátásban dolgozó orvosok azt tapasztalták, hogy nőtt azon nők száma, akiknél menopauzával kapcsolatos tünetek jelentkeztek, eközben az ország parlamentje arról vitázik, hogy minden nőnek menopauza miatti kivizsgáláson kellene részt vennie a negyvenes éveik elején.

Ennek ellenére az Egyesült Királyságban a menopauzában lévő nők mindössze 14%-ának írnak fel hormonpótló terápiát (HRT), annak ellenére, hogy a nemzeti és nemzetközi irányelvek egyértelműen kijelentik, hogy a kezelés előnyei általában meghaladják a kockázatokat.

Dr. Louise Newson, aki az Egyesült Királyság legnagyobb menopauza klinikáját vezeti, azt mondta, hogy sok menopauza tüneteit mutató nő úgy érzi, hogy az orvosi rendszer nem veszi komolyan a panaszaikat, aggodalmaikat elhárítja és tüneteiket triviálisnak vagy akár kitaláltnak minősíti – egyenesen gázlángozva őket.

Dr. Louise Newson klinikáján jellemzően sok nőt látnak alvászavarokkal (mint rossz minőségű alvás, vagy gyakori felébredés), valamint izom- és ízületi fájdalmakkal. „Mégis, amikor felkeresik a háziorvosukat ezekkel a panaszokkal, tévesen mondják nekik, hogy ez nem lehet a hormonok vagy a kezdődő menopauza miatt, azzal indokolva, hogy például olykor még menstruálnak” – mondta a klinikavezető.

Megdöbbentő, de a felírt antidepresszánsok gyakran megelőzik a hormonterápiát.

Az új tanulmány azt kívánta megtudni, hogy a nők mit tudnak és tapasztaltak a menopauza tüneteivel kapcsolatban, és mit tartanak fontosnak. A felmérésre válaszoló 5744 nő 79,4%-a 40-60 év közötti volt.

Összesen 30,4%-uk 2-5 kórházi konzultáción vett részt, mielőtt az egészségügyi szakember úgy vélte, hogy a tüneteik valójában a hormonszintek változásával függenek össze, és 38,5%-uk kapott antidepresszánst a hormonterápia előtt. Szinte valamennyien (94,6%) azt nyilatkozták, hogy tapasztaltak negatív hangulati változásokat és negatív érzelmeket, mióta perimenopauza kezdődött vagy menopauza alakult ki, közülük 19,1%-uknál formálisan is depressziót vagy hangulatzavart diagnosztizáltak.

„Mindez rávilágít arra a frusztrációra, amit a menopauza ellátása körül érzek" – mondta Newson. „A nők gyakran nem kapják meg az eszközöket ahhoz, hogy megfelelően megértsék, mi történik bennük, így nem kérnek megfelelő kezelést, és sokuknak antidepresszánsokat adnak, az oki terápia helyett. Ez még mindig a menopauza medikalizálása, de más módon."

Edukációs szakadék

A kutatók azt is megkérdezték a nőktől, hogy tapasztaltak-e meglepő vagy váratlan tüneteket a menopauza alatt vagy a menopauza kezdete óta. Erre a kérdésre 74,2% mondta azt, hogy igen. Az ízületi fájdalom volt a leggyakoribb váratlan probléma (34%), ezt követte a szemszárazság (26%), a szívdobogásérzés (25%), és a hajproblémák, mint a hajszárazság, -elvékonyodás és hajhullás (20%).

Reisel szerint ezeknek a tüneteknek a leírására használt szavak a szabad szöveges válaszokban a következők voltak: „szorongató”, „legyengítő”, „lehangoló” és „kínos”.

„Amikor egy kora 50-es éveiben járó nő száraz szemmel, ízületi fájdalmakkal vagy visszatérő húgyúti fertőzéssel fordul háziorvoshoz, például mielőtt ibuprofént vagy antibiotikumot írna fel, a háziorvosnak fontolóra kell vennie a női hormonok pótlását, majd meg kell vizsgálnia, milyen tünetek maradnak” – mondta.

A kognitív problémák és a negatív hangulati változások, akár az öngyilkossági gondolatok szintén gyakoriak, és sajnos ugyancsak gyakran figyelmen kívül hagyják őket, jegyezte meg Reisel. „Gyakran tapasztalhatunk feltűnő hangulati és kognitív javulást azoknál a nőknél, akiknek az alacsony libidó miatt tesztoszteront írtak fel, de az ezeken a területeken tapasztalt tünetek jelenleg nem számítanak elégséges indikációnak eme kezelés megkezdéséhez" – mondta. A váratlan tünetek körüli megértés hiányának nagy része a tudatosság és a megfelelő edukáció hiányához kapcsolódik. „Ez az általános és középiskoláig nyúlik vissza, és sajnos tágabb értelemben sem esik szó ezekről a kérdésekről társadalmi szinten sem" – emelte ki.

Reisel azt is megjegyezte, hogy gyakran nyelvi és kulturális akadályok is állhatnak a nők hiányos információi mögött, és egészégtudatosságuk útjában. „Sok kultúrában például egyáltalán nem esik szó a menopauzáról, és a hormonális egészségről. Például bengáli nyelven, amelyet 300 millió ember beszél, egyáltalán nincs szó a menopauzára. Sok nő pedig gázlángozást tapasztal, amikor megpróbálja leírni a tüneteit, vagy egyszerűen csak figyelmen kívül hagyják a sokszor bizonytalanul megfogalmazott panaszaikat.

Ha ön is hasonló tünetektől szenved perimenopauzálisan vagy menopauza alatt, érdemes lehet endokrinológust vagy endokrinológiában is jártas nőgyógyászt felkeresni, és megfontolni a hormonpótlás lehetőségét.

Tovább

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
Felhasznált irodalom: Three Quarters of Menopausal Women Report Unexpected Symptoms (Medscape)

Cikkajánló

A menopauzáról részletesen

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Menopauza
A menopauza - sokak félelmével ellentétben - nem szünteti meg a nőiességet és a szexuális életet, sőt sokakra felszabadítólag hat, hogy már nem kell aggódni a terhesség és a menstruáció miatt.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.