• Menopauza - Lelki változásokra is készülni kell

    Szerző:
    WEBBeteg

    A változókor kezdetén nem csak testi tünetek és változások jelentkeznek, mint amilyenek a hőhullámok, a hajhullás vagy a hüvelyszárazság. A nők életének ezt a szakaszát lelki változások is jellemzik.

    A változókorban lévő nők gyakran olyan változásokon mennek keresztül, mint a fiatal lányok tinédzser korban: néha ragyognak az optimizmustól, önbizalommal teltek és életvidámak, a következő percben viszont egy apróság miatt könnyekben törnek ki, ingerültek és mérgesek. Sok nő panaszkodik kimerültségre és koncentrációs problémákra. Néhány nőnél kezelést igénylő depresszió is kialakulhat.

    Hirdetések

    Hormonális káosz, változó életvitel

    A labilis lelkiállapotért részben a hormonok tehetők felelőssé. Az ösztrogén nem csak a testet befolyásolja, hanem az érzelmi életet is. Érzelemfokozóként hat és aktiválja a központi idegrendszert.

    A hormonszint ingadozása az ismert pszichés tünetekhez vezet. A stressz, a fáradtság és a testi betegségek befolyásolják az ösztrogénháztartást, és a hangulatra is hatással vannak.

    Azonban a külső életkörülményeknek is van része abban, hogy a változókorban az érzésvilág egy hullámvasúthoz való utazáshoz válik hasonlóvá: párkapcsolati problémák, a gyerek(ek) elköltözése, munkával kapcsolatos félelmek, a nőies vonzerővel kapcsolatos kételyek. Magánéleti és munkával kapcsolatos törések különösen gyakran következnek be ebben az életszakaszban és nagy terheket rónak a nőkre. Sok nő érzi haszontalannak magát, sokan bizonytalanok és félnek a jövőtől.

    Mit lehet tenni?

    Lehetőleg kerülni kell a stresszt: próbálja meg kezelni a stresszes helyzeteket, vagy gondoskodjon róla, hogy kikapcsolódással kiegyenlítse a lelki megpróbáltatásokat. Nagyon jót tehetnek a friss levegőn tett séták, egy mozi vagy a barátnőkkel való találkozás.

    Menopauza: alternatív kezelési módok

    Számos alternatív kezelési módot ismernek a menopauza tüneteinek enyhítésére, ezek közül néhány hatását már tudományosan is megvizsgálták.

    Milyen alternatív gyógymódok vannak?

    Szintén hatásosak lehetnek az olyan relaxációs technikák, mint a hormon-jóga, a progresszív izomlazítás vagy az autogén tréning.

    Gyakran a párjával vagy valaki más bizalmas személlyel való beszélgetés is segíthet. Vannak önsegítő csoportok, ahol a változókorban lévő nők találkozhatnak. Azonban az internet is lehetőséget nyújt arra, hogy a sorstársak megbeszéljék egymás közt problémáikat, ami igen nagy lelki segítséget jelent.

    A gyógynövények közül az orbáncfűnek jó hatása van a kedélyállapotra. De vegyék figyelembe, hogy az orbáncfűkivonat növeli a bőr fényérzékenységét. Noha az orbáncfű recept nélkül kapható, mindig beszélje meg orvosával az alkalmazását, nem utolsó sorban azért is, mert az orbáncfű más gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphet, és együtt akár nem kívánt hatásuk is lehet.

    A baldrián tartalmú nyugtatószerek csökkentik a napközbeni izgatottságot és segítik az éjszakai alvást. Erre a szelídnek vélt gyógyszerre is érvényes, hogy figyeljünk oda az adagolására!

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Hormonterápia

    Noha a hormonpótló terápia enyhíti a változókori panaszokat, növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések, a trombózis és a mellrák kockázatát. Ezért ezt csak olyan súlyos panaszok esetén ajánlják, amelyek másképp nem kezelhetők.

    Beszélje meg orvosával, hogy Önnek mi a legmegfelelőbb terápia.

    Keressen lelki segítséget: nem szűnő vagy nagyon megterhelő változókori pszichés problémák esetén, ajánlott felkeresni egy pszichológust vagy pszichiátert, aki elmondja van-e kezelést igénylő pszichés betegsége, és ha igen, meg is kezdhetik a megfelelő kezelést. Annak ellenére, ahogy a köztudatban él, a depresszió a változókorban nem fordul elő gyakrabban, mint más életszakaszokban.

    Forrás: WEBBeteg
    B. M., szakfordító; NetDoktor.de
    Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Magánorvosi ellátás

    Oktogon Medical Center

    Kiemelkedő szakmai múlt, minden igényt kielégítő eszközpark. (x)

    Visszatérő herpesz

    WEBBeteg

    Nagyon sokat tehetünk a megelőzésért és a tünetek enyhítéséért! (x)

    Változókor - Hogyan jelentkezik a nőknél...

    A változókor - a klimax - komplex fizikai, lelki, mentális tünetegyüttes. Megjelenése különböző mértékben, de mindkét nem esetében...

    Változókori hólyaggyengeség és...

    Változókorban a nők számos testi és lelki panasszal küzdenek. Ezek közé tartoznak többek között a vizeletvisszatartási problémák és a...

    Változókori fogamzásgátlás

    A női petefészek aktivitása a 40-es évek vége felé fokozatosan csökkenni kezd. Milyen fogamzásgátlási módszerek javallottak klimax...

    A menopauza szakaszai - Premenopauza...

    A menopauza megjelölés nem egy betegségről, hanem a nő életében idővel bekövetkező élettani, hormonális, természetes változások...

    A mellrák rizikófaktorai

    A mellrák kialakulása több tényezőre vezethető vissza, konkrét külső hatáshoz nem köthető. A mellrák nem lehet egy bizonyos életforma...

    Ösztrogén- és progeszteronszint - Fontos...

    Mindkét hormonfajta a petefészkek szövetének terméke. Keletkezésük mennyiségét az agyalapi mirigy tüszőérlelő (FSH) és...

    A megfelelő arcápolással a...

    Fontos, hogy szakembertől tájékozódjunk bőrünk típusáról. Az eredményes arcápoláshoz elengedhetetlen, hogy bőrtípusunknak megfelelő...

    A nők számára a borfogyasztás...

    Már napi egy deci bor fogyasztása növelheti a nőknél az emlőrák kockázatát. A változókor környékén a nőknek más élelmiszerekre is...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA