Változókor, égető érzés hólyagban, szeméremtest körül

Tisztelt Orvosok! Tisztelettel kérem a segítségüket. Közel 2 hónapja vannak panaszaim. Több orvosnál is jártam. Elsőként a háziorvost kerestem fel, mert a felfázásos panaszaim az Ursinol majd Urogin szedését követően sem változtak. Gyakori vizelési ingert és égető érzést tapasztaltam a hólyagomban. Ezért egy Fosfomycint is megittam, de azt sem segített. A háziorvosomtól Ciprinolt kaptam, ezt 5 napig szedtem (mellette Protexin Balance) . Panaszaim nem szűntek meg, ezért felkerestem egy urológust. Az antibiotikum szedését 08.12-én fejeztem be és a 08.18-i vizelettenyésztés nem mutatott ki baktériumot és a vizelet nem tartalmazott antibiotikumot vagy egyéb a baktérium szaporodását gátló anyagot. Voltam hasi+kismedencei ultrahangon is, ahol mindent rendben találtak. Időközben elmentem nőgyógyászhoz is, ahol csináltak hüvelyi ultrahangot, mikroszkópos vizsgálatot, itt is rendben volt minden. A citológiára is küldtek mintát, ami negatív lett és a citológiai eredményen sem volt gomba vagy baktérium feltüntetve. A nőgyógyász az ultrahang során mondta, hogy valószínű a változókorba léptem 45 év, mert nem jött meg a menstruációm és az ultrahangon látta hogy aug. nem is fog. Azóta eddig sem jött meg. Felkerestem egy másik urológust is, de ő is antibiotikumot írt fel, mert azt mondta, hogy az előző tenyésztés azért nem mutatott ki baktériumot, mert azt antibiotikum lefedi a baktériumokat. Nem telt el annyi nap az antibiotikum kúra (08.08-08.12) és a vizelettenyésztés (08.18) között, hogy kimutatható legyen. A háziorvos is és mindkét urológus csinált vizeletvizsgálatot helyben, de nem volt semmi eltérés, minden rendben volt. A második urológus csinált ultrahang vizsgálatot vizeletürítés előtt és vizeletürítés után is, nem maradt vizelet a hólyagban. Volt mikroszkópos vizeletvizsgálat is, nem találtak benne semmit. Én nem mertem beszedni az újabb antibiotikumot (Sufix) az előző kettő után, ezért vittem mintát vizelettenyésztésre 09.05-én, így már 23 nap eltelt az utolsó antibiotikum beszedése óta, tehát elég idő eltelt hogyha van baktérium az akkor kitenyészik, de ez is negatív lett, így nem volt indokolt az antibiotikum. 09.13-án vittem mintát a laborba általános vizeletvizsgálatra. Minden határértéken belül volt vagy negatív, egy adat volt amit ami nem tól-ig szerepel az a vizelet UBG 3,2 umol/l de gondolom <33 ig ez is normális, fehérvérsejt/látótér <1 ab. Szedek tőzegáfonyát és D-mannózt is, de lehet felesleges mert nincs baktérium. Nem tudom kihez forduljak, mert felváltva vannak tüneteim, egyik nap a hólyagban érzek égető érzést vizelés után, vizelés közben nem. Máskor pedig az intim területeken érzek égető érzést. Most már a gyakori vizelési ingerek nem olyan nagymértékben jelentkeznek mit korábban. Előzőleg (55 kg vagyok) 2 liter folyadék mellett minimum 15 alkalommal voltam a mosdóban. Korábban úgy éreztem mintha állandóan tele lenne a hólyag, de ez már csak ritkán van. Ami jelenleg panaszt okoz az a vizelés utáni égető érzés a szeméremtest körül, mintha a vizelet marná a nyálkahártyát, illetve vannak napok amikor a húgycsőnyílásnál vagy húgyhólyagban, húgycsőnél de ezt nehéz meghatározni, érzek égető érzést vizelés után. Azt figyeltem meg, hogy stressz hatására felerősödnek a tünetek. Vannak napok amikor délutántól érzem ezeket a tüneteket, reggel, délelőtt valamikor nincs is panasz. Nem értem, hogy mitől lehet ez vagy van-e köze a változókorhoz. Olvastam valahol, hogy a változókori tünet lehet a gyakori vizelési inger és az égető érzés, de azt nem írják, hogy hol jelentkezik az égető érzés. A nőgyógyászom javaslatára szedtem a Bonolact Pro + femina kapszulát 14 napig, hogy a hüvelyflóra is rendben legyen. Már arra is gondoltam, hogy a stresszes helyzetekben volt hogy megizzadtam az intim területeken és ez az izzadás okozhatott valamilyen irritációt. Mindig is odafigyeltem az intim higiéniára. Lactacyd intim mosakodó gélt használok már sok éve, de pár hónapja nem a classic hanem Prebiotic Pluszt. Kérem szíves segítségét!

Dr. Petróczi István válasza Változókor témában

Kedves Kérdező!

A szeméremtesti égő érzést esetleg valamilyen hormonpótló kenőccsel lehetne

meggyógyítani, a hólyagpanaszra nincs ötletem.

Jobbulást kívánok:

Petróczi dr.

Kérdés: 2022. szeptember 19., 15:18 ;Megválaszolva: 2022. szeptember 19., 15:18
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Változókor
Tisztelt Doktor Úr! 50 éves nő vagyok , a tavalyi évben 2 alkalommal kaptam depo-provera injekciót a bő vérzésem rendezésére (május,augusztus)...
Változó kor
Jó napot kívánok! Arra lennék kíváncsi, hogy mikortól kezdődik a változó kor és miután megszűnt a menstruáció kell-e védekezni együttlét...
Változó kor?
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Április végén voltam egy egészségügyi küreten mert 1 év után vléreztem. A leletem jó hormonális probléma volt. Ma...
változó kor?
Tisztelt Doktor Úr/Nő! 49 éves nő vagyok, menstruációs problémában szeretnék választ kapni Öntől. Márciusban méhkaparásom volt elhúzódó...
Lyme kór és terhesség
Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! Két évvel ezelőtt Lyme kór fertőzésen estem át. Panaszom nem volt sem akkor, sem azóta, sem jelenleg. A diagnózist...