Mi a megengedett sugárkezelés után? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Emlőműtétem után sugárkezelésben részesültem. Kérdésem, hogy a sugarazás után járhatok-e gyógyfürdőbe? Mit tegyek még? - Az orvos válaszol.

A sugárkezelés befejezése után még "dolgozik" a sugár kb. 4-6 hétig. Ez alatt az idő alatt otthon tornázzon, karkörzéseket végezzen az óra járása szerint 10-20-szor, majd visszafelé 10-20-szor naponta többször. Próbálja meg, hogy az érintett oldali kar ujjai mennyire érnek fel az ajtófélfán. Egyre magasabbra fog nyúlni - nem sül be, nem rozsdásodik be a vállízület.

A reumatológusok TILTANI szokták a gyógyfürdő (különösen a meleg és Rádiumos vizek) használatát sugárkezelésen átesett betegeken. Nem teszik helyesen. 4-6 héttel a sugárkezelés utolsó napja után mehet gyógyfürdőbe.

Akut, éppen kezelés alatt álló rákbetegeknél valóban nem helyes. De itt nem erről van szó: kiegészítésképpen (posztoperatív céllal, vagy más szóval adjuváns céllal) kapott sugárkezelést.

Az emlőrákkal foglalkozó könyvek garmadáját olvastam már el, egyik sem ír egyetlen szót sem arról, hogy posztoperatív sugárkezelés után - némi türelmi idő után - nem szabadna gyógyfürdőbe menni.

Menjen a fürdőbe, ott a vízben is tornáztassa a karját, vállát, gerincét. Jót fog tenni. Természetesen NE NAPOZTASSA közvetlenül a sugárkezelt bőrterületet. Napra mehet, de ne napoztassa.

(WEBBeteg)

Cikkajánló

A mellrák és típusai

Dr. Kovács Árpád klinikai onkológus, Dr. Kónya Judit családorvos
Mellrák
A mellrák a középkorú nők leggyakoribb daganatos megbetegedése, ezért fontos a rendszeres önellenőrzés és - különösen 40 éves kor fölött - a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. Bár a férfiaknál meglehetősen ritka, nem példa nélküli a melldaganat.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.