Kicsivel kevesebb konyhasó is sokat segítene

MTI
megjelent:

Ha az Egyesült Államokban csak egy kicsit sikerülne az ételek sózását visszafogni, a szívbetegségek vagy az agyi katasztrófák okozta halálozás jelentősen csökkenne. Az erről szóló előadás az Amerikai Szív Társaság konferenciáján hangzott el Floridában.

Mérések szerint az amerikaiak, átlagosan 9-12 gramm konyhasót fogyasztanak naponta, és az európai számítások szerint mi sem eszünk meg kevesebbet. Kirsten Bibbins-Domingo és munkatársai olyan számítógépes programot dolgoztak ki, mellyel modellezték a felnőtt lakosság sófogyasztásának, valamint szív- és érrendszeri halálozásának összefüggését.

Tudta?

A sóbevitel legnagyobb része azon ételekben található, amelyeket készen megvásárolunk: például a kenyérben, a készételekben, konzervekben, felvágottakban.Bővebben a sószegény étrend érvédő hatásairól >>

A mai társadalomban a legtöbb konyhasó, nem az asztalra kerülő ételre szórva jut a gyomrunkba, hanem a péknél vásárolt kenyérfélékben, a készételek mindenféle formájában vagy a konzervekben található.

A táplálkozástudomány szakértői szerint, napi 5-6 gramm só volna egészséges, mert sok bizonyíték van arra, hogy a túlzott sózás emeli a vérnyomást és fokozhatja a vízvisszatartást, ami különösen szívelégtelenségben hátrányos.

A számítógépes modellezés lehetővé tette, hogy kiszámítsák, az USA területén 2010 és 2019 között hogyan alakulna az infarktus vagy az agyi katasztrófák okozta halálozás, ha csökkenne a konyhasó fogyasztása.

Az élelmiszeriparban kellene változtatni

Hangsúlyozták, hogy az amerikai lakosság, főleg az élelmiszeripar fejlődése miatt, az 1970-es évekhez mérve mintegy 50 százalékkal több sót eszik és a magas vérnyomás betegség előfordulása ezzel szinte párhuzamosan, hasonló mértékben nőtt.

Ha csupán napi egy grammal kevesebb só lenne az ételben-italban, azt az emberek ízlelése nem is érzékelné, viszont az Egyesült Államokban 250 ezerrel kevesebb szív- és érbetegség keletkezne, és egy évtized alatt 200 ezer emberrel kevesebben halnának meg. Ha a sóbevitel a felére csökkenne, tehát az amerikaiak csak napi hat grammot fogyasztanának, több mint egymillióval lenne alacsonyabb a halálozás.

Kirsten Bibbins-Domingo kiemelte előadásában: az Egyesült Királyságban az élelmiszeripar önként vállalta, hogy mérsékli a sóhasználatot a konzervek, tartós ételek készítése során. "A döntéshozók is hozzájárulhatnának ehhez az USA-ban, ha megfelelő szabályozás történne" - tette hozzá.

(MTI)

Cikkajánló

Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Antalffy Katalin Anita
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.