• Milyen tünetekkel jár a leukémia?

    A leukémiák kezdeti tünetei általánosak, általában enyhék és nem specifikusak. Igen nehéz ezért a korai felismerésük, hiszen a panaszok miatt kevesen fordulnak időben orvoshoz, és a panaszok sem utalnak egyértelműen a leukémiára.

    A téma cikkei
    4/2 Kik a veszélyeztetettek?
    4/2 A leukémiák típusai
    4/3 Milyen tünetekkel jár a leukémia?
    4/4 A leukémiák kezelési lehetőségei

    Krónikus leukémiák. A krónikus limfocitás leukémia (CLL) általában lassan fejlődik ki, valódi tünetek nélkül. Ezzel ellentétben a krónikus mieloid leukémia (CML) kialakulása gyorsabb lehet, elsősorban akkor, ha az felgyorsul és akut fázisba lép. A leukémiás beteg a következő tüneteket élheti meg, a betegség kialakulásának korai szakaszában:

    • gyengeség, krónikus álmosság;
    • ismeretlen eredetű láz;
    • ismeretlen eredetű fogyás;
    • gyakori baktérium- vagy vírusfertőzések;
    • fejfájás;
    • testszerte bőrpír;
    • csontfájdalom;
    • fokozott vérzéshajlam (orr-, vagy fogíny vérzése, vér a vizeletben vagy a székletben);
    • nyirokcsomók vagy a lép megnagyobbodása;
    • hasi teltségérzés.

    Akut leukémiák. Mint minden daganatos megbetegedés, az akut leukémiák is - korai felismerésük esetén -, a legjobban kezelhetőek. Sajnos nincs valódi szűrővizsgálatuk. Amennyiben az orvos feltételezi, alapos fizikális vizsgálatot végez, amely során a megnagyobbodott nyirokcsomók a nyakon, hónaljárkokban, combhajlatokban, illetve a megnagyobbodott máj és lép tapinthatók.

    Hirdetések

    Vér- és vizeletvizsgálat. Laborvizsgálatokkal kimutatható mikroszkopikus mennyiségű vér a vizeletben, vagy a teljes vérkép készítésével meghatározható, a különböző vérsejtek száma, illetve azok százalékos aránya.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Csontvelő-mintavétel. A laborvizsgálat utalhat leukémiára, de a diagnózis megerősítéséhez több, ennél speciálisabb vizsgálatra van szükség. Csontvelőbiopszia során henger alakú szövetet távolítanak el, általában a medencecsontból. A mintát laboratóriumi vizsgálatra küldik. Később a kezelés hatékonyságának vizsgálatára, ismételt biopszia vétele is szükséges.

    A leukémia diagnózisának felismerése egyes esetekben, az ágyéki gerinc területének megszúrásával nyert gerincvelői folyadékból is történhet.

    Képalkotó vizsgálatok. A leukémiás sejtek a test számos egyéb területén is előfordulhatnak: a csontokban, a mellkasban, a vesékben, a hasüregben vagy az agyban. Kimutatásukra a hagyományos röntgen, CT és MRI vizsgálat, vagy szcintigráfiás vizsgálatok alkalmasak.

    (Írta: Dr. Lengyel Csongor; Lektorálta: Prof. Dr. Kiss Csongor, onkológus)

    Előző oldal: A leukémiák típusai |  4/3Következő oldal: A leukémiák kezelése

            

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Látóideg-gyulladások

    Ha a szemmozgást tompa vagy éles fájdalom kíséri, és pár nap múlva rohamos látásromlást is tapasztal, fennáll a betegség lehetősége.

    Interjú Dr. Kovács Tiborral

    "Örök gyermek maradok egy ilyen fiatalos környezetben, a kis betegek között."

    Asperger-szindróma

    A szociális válaszkészség hiányával, zárkózottsággal jellemezhető betegséget még napjainkban sem tudják helyesen értelmezni.

    Az ACE-gátlók működése

    Fontos tudnivalók a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek egyik csoportját képező ACE-gátlók működéséről és hatásairól.

   •  

    Hozzászólások (2)
    Írta: ILLÉS ISTVÁN
    Nálam teljesen véletlenül,és szerencsésen fedezték fel. Lapocka tájéki fájdalommal mentem orvosomhoz(sebész ,akihez minden gondommal fordulhatok).Tüdő röntgen és CT semmit nem mutatott(náthás voltam előtte, tüdőgyulladásra gondoltam) Orvosom rám nézett és azt mondta,menjek vérvételre mert nagyon sápadt vagyok.Közérzetem jó volt,étvágyam tökéletes,tehát semmi extrát nem éreztem. Vérvételem eredménye nagyon rossz lett,nem is engedett haza! Másnap már BP. SzT.László korházba fel is vettek.Ez 2008-ban történ ,azóta 2011-ben még egy kemoterápián átestem. Azóta tünetmentes. Tehát a felismerés nagyon nagyon nehéz. Minden ismerösömnek és aki kérdezi elmondom ezt. Ha valamit úgy érze nem jó,igen is menjen orvoshoz.Ne az legyyen hogy kifekszem. Köszönöm az orvosoknak mind itt Zalaegerszegen Dr. Bita Lászlónak,aki felismerte,mint BP Szt. László kórházba Dr.Lovas Nórának,aki kigyógyított belölle

    Írta: Nagy Anita
    Nem olyan régen (6 éve) unokatestvéremnél, aki akkor még csak 4 éves volt, leukémiát diagnosztizáltak. Nagynénémék mindent megpróbáltak: erőt adtak az akkor még picurka Dávidnak, hogy átvészelje a betegséget és az azzal járó fájdalmakat és kezeléseket. Akkor határoztam el, hogy mindenképp valahogy támogatni fogom azokat, akik ez ellen a betegség ellen harcolnak: ezért is adom most az adóm agy százalékát a „Együtt a leukémiás Gyermekekért Alapítványnak”. Tudom, hogy szükségük van a támogatásra, és ha ezzel csak egy kicsit is javítom egy-egy gyerkőc esélyeit a mihamarabbi felgyógyulásra, akkor ez a minimum, amit megtehetek. Szerencsére mára Dávid már egészséges (5 éve nem tértek vissza a tünetek), és végre élheti az átlagos gyerekek életét :)Ti kinek adjátok az 1%-otok?