• A tüdőgyulladás kezelése

    Szerző:
    WEBBeteg

    A tüdőgyulladás kezelése és annak sikeressége függ annak típusától, a beteg korától és életkörülményeitől. Összeállításunkból mindent megtudhat.

    Mi történik az orvosnál?

    A téma cikkei - Tüdőgyulladás


    5/1 A tüdőgyulladás tünetei
    5/2 A tüdőgyulladás kialakulása és rizikófaktorai
    5/3 Amit mi is megtehetünk tüdőgyulladás esetén
    5/4 A tüdőgyulladás kezelési lehetőségei
    5/5 Hogyan előzzük meg a tüdőgyulladást?

    Orvosában a tüdőgyulladás gyanúja, már a kórtörténet áttekintésekor és a fizikális vizsgálat alatt felmerülhet. A vizsgálat során orvosa meghallgatja a tüdőket fonendoszkópja segítségével, figyelni fogja vannak-e sípoló, búgó hangok, amelyek váladék és gyulladás jelenlétére utalnak. Nagy valószínűséggel mellkasröntgen is készülni fog a tüdőgyulladás igazolása, illetve helyének meghatározására.

    Előfordulhat, hogy vérvizsgálatra is szükség lesz, meghatározzák a fehérvérsejt-számot, vírus, baktérium, illetve más mikroorganizmus jelenlétét. Néha az orvos a köpetet is megvizsgálja a kórokozó kimutatása érdekében. A vizsgálatok széleskörűsége attól függ, Ön mennyire beteg, milyen rizikófaktorai vannak és hogy reagál a terápiára.

    Hogyan kezelhető a tüdőgyulladás?

    A tüdőgyulladás kezelése a tünetek súlyosságától és a tüdőgyulladás típusától függ:

    Vírusos tüdőgyulladás: általánosságban a vírusos tüdőgyulladás kezelése az influenza kezeléséhez hasonló, azaz vitamindús diétát és pihenést jelent. Bár az antibiotikumok nem hatnak a vírusos tüdőgyulladásra, a bakteriális felülfertőződés kivédésére gyakran alkalmazzák őket.

    Hirdetések

    Gennykeltő baktérium által okozott tüdőgyulladás: a bakteriális tüdőgyulladást elsősorban antibiotikumokkal kezelik. Ha rövid idő után jobban is érzi magát a gyógyszeres kezelés elkezdése után, mindenképpen fejezze be a teljes antibiotikus kúrát. A gyógyszer korai elhagyása a tüdőgyulladás kiújulását, illetve az adott antibiotikumra rezisztens baktériumtörzsek kialakulását eredményezheti.

    A tüdőgyulladást okozó baktériumok egy részére hatnak a penicillinszármazékok, az úgynevezett atípusos baktériumokra azonban nem. A biztosabb és gyorsabb hatás érdekében ezért időnként két típusú antibiotikumot is felírhat az orvos a tüdőgyulladás kezelésére.

    Tüdőgyulladás tudástár


    Tudástár Tudjon meg többet a tüdőgyulladásról és a tüdő egészségéről!
    Ismerje meg a pneumococcus baktériumot!
    Tüdőnk egészsége: mellkasröntgen, CT vagy MR?
    Az atípusos tüdőgyulladás bakteriális kórokozói
    Az influenza szövődményei: tüdőgyulladás és más betegségek

    Mikoplazma okozta tüdőgyulladás: noha a mikoplazmás pneumóniát is antibiotikumokkal kezelik, a javulás rendszerint nem gyors, a fertőzést követően huzamosabb ideig fennállhat fáradtság. Sok esetben a mikoplazmás tüdőgyulladást nem diagnosztizálják és nem kezelik.

    Gomba okozta tüdőgyulladás ha a tüdőgyulladást gombafertőzés okozza, nagy valószínűséggel antifungális (gomba elleni) gyógyszert fog kapni. Ezekre több és komolyabb mellékhatás jellemző, mint az antibiotikumokra.

    Az általános panaszokra: A fentieken túl orvosa vény nélkül kapható készítményeket is javasolhat a láz- és a fájdalom csillapítására, illetve a köhögés enyhítésére. Fontos, hogy ne szüntesse meg teljesen a köhögést, mert az hozzájárul a tüdő tisztulásához.

    Súlyos tüdőgyulladás, legyengült immunrendszerű beteg esetén kórházi ápolás lehet szükség, ahol intravénás antibiotikumok és oxigénterápia is szóba jöhet.

    A tüdőgyulladás szövődményei

    Ha Ön fiatal és egészséges, tüdőgyulladását minden bizonnyal sikeresen tudják kezelni. Orvosa nagy valószínűséggel egy későbbi időpontra mellkasröntgent és ismételt vizsgálatot irányoz elő. Ekkorra már feltehetően meggyógyul, azonban fontos erről megbizonyosodni. A tünetek megszűnése még nem feltétlenül jelenti a teljes gyógyulást, továbbá megfelelő kezelés mellett is a betegek negyedénél mutatkozhat maradvány a tüdőben.

    Ha Önnek szívelégtelensége vagy valamilyen tüdőbetegsége van, ha Ön idősebb, akkor lehet, hogy tüdőgyulladását nehezebb meggyógyítani és valószínűbb a szövődmények kialakulása is:

    • Baktérium a véráramban. Bizonyos esetekben a fertőzés behatolhat a véráramba és utána innen más szervekre is átterjedhet. Ezt vérkultúra vizsgálattal lehet kimutatni.
    • Folyadékgyülem és fertőzés a tüdők körül. Néha folyadék halmozódik fel a tüdőt és a mellkasfalat borító mellhártya (pleura) között, amit pleurális folyadékgyülemnek neveznek. A mellhártya folyadéka el is gennyesedhet (pleurális empiéma). Ilyenkor a bordák között bevezetett cső segítségével lebocsátják a folyadékot, elhanyagolt esetben pedig műtéttel távolítják el a gennyes szövetszaporulatot.
    • Tüdőtályog. Ez egy a tüdőgyulladás által érintett területen kialakuló, gennyel teli üreg. A tüdőtályogot általában antibiotikumokkal kezelik, sokszor azonban műtéti eltávolításra van szükség.
    • Ha Önnek mind a két tüdőt érintő tüdőgyulladása van, mesterséges lélegeztetésre szorulhat.

    Életviteli tanácsok


    Ha Önnek tüdőgyulladása van, az alábbiak segítségével gyorsabban meggyógyulhat, és csökkentheti a szövődmények kialakulásának kockázatát is:

    • pihenjen sokat, még akkor is, amikor úgy érzi, jobban van;
    • igyon sok folyadékot, különösen vizet. A folyadék védi a kiszáradástól és hígítja a légutakban keletkező váladékot. A teljes gyógyszeres kúrát szedje be;
    • menjen vissza minden kontrollvizsgálatra, még akkor is, ha már jobban érzi magát.

    WEBBeteg

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerző: Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus

     

    Lapozzon! Védőoltás? Immunrendszer? Hogyan előzhető meg a tüdőgyulladás?

    Hozzászólás Önnek is van tapasztalata a tüdőgyulladásról? Ossza meg másokkal!

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    Óvatosan az antibiotikumokkal!

    A penicillin feltalálását követően az addig gyógyíthatatlan betegek millióit lehetett megmenteni a haláltól. Hivatalos orvosi fórumokon is a fertőző betegségek végleges leküzdéséről beszéltek. Napjainkra azonban kiderült: szó sincs erről, sőt, az antibiotikumok elterjedésével új problémákkal kellett szembesülnünk.

    Mellhártyagyulladás - Ha minden lélegzetvétel fáj

    A be- és kilégzés alapvető életfunkció, naponta több ezerszer veszünk levegőt, de ezt észre sem vesszük, amíg a tüdő egészségesen működik: kitágul, megtelik friss levegővel, majd kipréseli az elhasznált levegőt. Ha ez a folyamat fájdalmassá válik, annak orvosi kivizsgálást igénylő, komoly oka van.

    Mit jelent a tüdőinfiltrátum megjelenése?

    Az infiltrátum latin szó, melyet az orvosi nyelvben gyakran használnak, szó szerinti jelentése: beszűrődés. A tüdőgyógyászat területén egy speciális mellkasröntgen-eltérést jelent, amit különböző betegségek, de döntő többségében tüdőgyulladás okozhat.

    Legionella - A légiós baktérium

    Megisszuk, fürdünk benne, mégsem betegszünk meg. Ha azonban a vízpermetet belélegezzük, akár bele is halhatunk a Legionella baktérium által okozott kórba. Mi mindent érdemes tudni a legionellózisról?

    Miért veszélyes a lábon kihordott tüdőgyulladás?

    A tüdőgyulladás egyértelmű tünetekkel jelentkezik, sokan mégsem kérnek szakorvosi segítséget, inkább kihordják lábon.

    RSV-fertőzés - Komoly veszély, ha félvállról vesszük!

    Kisgyermekek körében a légúti fertőzésekért gyakran a respiratory syncitial vírus (RSV) tehető felelőssé. Felnőttek esetében a fertőzés egy egyszerű nátha lezajlásához hasonló, ám csecsemőknél és kisgyermekeknél a fertőzés komoly következményekkel járhat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.