A nők szexuális életére is hatással lehet az inkontinencia

Medipress
megjelent:

Az inkontinencia és más kismedencei szervi rendellenességek kihatással lehetnek a nők szexuális életére – állítja egy kutatás. A nők csökkent libidóról, szex közben fellépő fájdalomról és az orgazmus elérésében tapasztalt nehézségről számolnak be.

A medencetáji rendelleneségek legtöbbször a nők kismedencéjében található szerveinek problémáival magyarázhatók, mint a méh, a húgyhólyag vagy a végbél betegsége, illetve az ezeket alátámasztó kötőszövetek illetve izmok gyengesége.

Vizelet inkontinencia esetén - az izomzat gyengülése következtében - a szervek megsüllyedhetnek és a vagina irányába tolulhatnak. Az ennek következményeként fellépő tünetek között előfordulhat nyomás érzése a vaginában, fájdalom az alhasban vagy a hát alsó részében, vagy akár székrekedés.

A kutatásban résztvevő 301 nő közül - akik a baltimore-i John Hopkins Egyetemmel kapcsolatban álló nőgyógyászati klinikák páciensei voltak – nyolcvanan valamilyen medence szervi rendellenesség tüneteivel keresték fel orvosukat. A kutatók kérdőívet töltettek ki velük, amelyben általános egészségi állapotukról, kismedencei problémájukról valamint nemi életükről kérdezték őket.

A fent leírt gondokkal küzdő nők nagyobb arányban számoltak be szexuális problémákról, a kutatás azonban nem erősítette meg, hogy ezeket a panaszokat valójában a medence-táji szervek nem megfelelő működése okozta. Dr. Victoria Handa, a kutatás vezetője úgy véli, hogy az ilyen jellegű betegségek legalábbis részben okolhatók a szexuális gondokért, és minden kismedencei betegségben szenvedő nőnek javasolja, hogy kérje ki erről a kérdésről is orvosa véleményét.

Medipress

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.