• 10 módszer, ami segít a munkahelyen is legyőzni az inkontinenciát

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egyes felmérések szerint minden negyedik nő tapasztal bizonyos mértékű akaratlan vizeletcsepegést, inkontinenciát. A nők 17, míg a férfiak 16 százaléka szenved hiperaktív hólyag szindrómától.

    Amennyiben önnek is hiperaktív hólyag szindrómája van, bizonyára tapasztalta, milyen kínos a probléma kezelése napközben, a munkahelyen. Hogyan lehet a dolgokat profi módon száraz mederben tartani?

    Hirdetések

    Szakértők egy része életmódváltást javasol, illetve ha ez sikertelen, orvosi segítség igénybevételét. Mindez azonban sok időt vesz igénybe, ezért összeszedtük azt a 11 módszert, mely gyorsan és hatékonyan segíthet Önnek is, akár a munkahelyén, akár boltban vagy úton van.

    1. Ne dehidratálja magát munka közben!

    Milyen okai lehetnek az inkontinenciának?
    Átmeneti vizelet inkontinenciát akár az étkezési szokások vagy bizonyos gyógyszerek is előidézhetnek, a tartós vizelettartási nehézség hátterében azonban legtöbbször szervi eltérések állnak.

    Milyen okai lehetnek az inkontinenciának?

    Először jó ötletnek tűnik a folyadékbevitel csökkentése a hiperaktív hólyag kezelésére, hiszen így minden bizonnyal kevesebb vizelet termelődik.

    Ez a taktika azonban nem eredményre vezető. A hólyag ugyanis akaratlanul összehúzódhat attól függetlenül, hogy mennyi annak a tartalma.

    Ráadásul a koncentrálódott vizelet irritálja a hólyagot, így ahelyett, hogy csökkentené a folyadékbevitelt,  gondoskodjon a napi másfél liter vízről, legalább 8 alkalomra elosztva a nap folyamán.

    2. A hiperaktív hólyag kezelésének kulcsa a megfelelő időzítés

    Az inkontinencia

    • Az inkontinencia vizelet- és széklet-visszatartási képtelenséget jelent
    • A koffein stimulálja a hólyagot, és vizelethajtóként működik
    • Egyes gyógyszerek súlyosbíthatják az inkontinencia tüneteit

    Tudjon meg többet a vizelet- és széklet-inkontinenciáról és azok lehetséges kezeléseiről!

    Ez igaz mind a folyadékbevitelt, mind a WC látogatást illetően. Ha például előre tudja, hogy délben egy hosszabb megbeszélésen fog részt venni, akkor már 11 óra után ne igyon, és közvetlenül a megbeszélés előtt menjen a WC-re.

    3. Pontosan tudni kell, hol található a WC

    Ha tudja, merre keresse, sokkal nagyobb az esélye arra, hogy időben meg is találja.

    4. Biztosítsa a kijáratot

    Tárgyaláson, utazásnál, lehetőleg üljön minél közelebb a WC-hez vezető ajtóhoz.  Így nagyobb feltűnés nélkül, még időben el tudja hagyni a helyiséget.

    5. Ismerje a kiváltó tényezőket

    Vizelési napló
    A napló segítségével orvosát olyan információkhoz juttatja, mely közelebb visz a tünetek okához, és így a megfelelő kezelés kiválasztásához.

    A vizelési napló letöltése

    Kerülje azokat a szituációkat, ételeket és italokat (kávé, narancslé, csoki, erős fűszer stb.), melyek még inkább kiválthatják a vizeletcsepegést. Hagyja ezeket otthonra, ahol könnyebb eljutni a WC-re.

    6. Tervezze meg az utazásait

    Még időben foglalja le a vonat és repülőjegyeket, hogy helyet tudjon biztosítani a WC közelében.

    7. Szerezzen barátot, szövetségest

    Ha repülővel utazik, érdeklődje meg előre a személyzettől, hogy előreláthatólag mikortól és mennyi időre kell a biztonsági  övet bekapcsolva a helyén maradnia, és még előtte menjen WC-re.

    8. Avassa be a főnökét

    Az inkontinencia

    Természetesen nem kell részletekbe bocsátkoznia, de a félreértések elkerülése érdekében tudassa vele, hogy olyan hólyagproblémája van, melynél az óránkénti/kétóránkénti WC-látogatás szükséges. Így a főnöke sem fogja azt hinni, hogy mindez csak kifogás lenne egy kis plusz pihenőhöz.

    9. Ne féljen betétet használni

    Amennyiben előre tudja, hogy nagyon zsúfolt napja lesz, ne szégyelljen betétet használni. Léteznek férfiak számára kifejlesztett inkontinencia betétek, melyek kellő biztonságot nyújtanak. A nő betétekhez hasonlóan vényre írhatóak.

    Gondoljon arra, hogy a védelemről való gondoskodás sokkal jobb, mintha látható balesetet szenvedne!

    10. Kérjen segítséget!

    Nem kell együtt élnie a betegséggel! Az emberek többsége átlagosan hét évet vár, mielőtt orvosi segítséget kérne, pedig semmi szükség arra, hogy némán, szégyenkezve szenvedjen!

    Először beszéljen háziorvosával, aki a megfelelő urológiai szakrendelésre irányítja majd. Itt pontos felvilágosítást kap a szükséges életmódbeli változtatásokról, esetleges gyógyszeres vagy műtéti kezelésről.

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító; WebMD
    Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Terjed az influenza

    EMMI

    2018. február 12-18. között 69 150 fő kereste fel orvosát. Ismerje meg a részleteket!

    A szív és a diabétesz

    WEBBeteg

    Mi a kapcsolat a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri megbetegedések között?

    Mikor van szükség hüvelyfali...

    Sajnos nemcsak az arc, a mell izmai és bőre ereszkedhet meg az idő múlásával, hanem a hüvelyfalat alkotó izmok, támasztószövetek is. Az...

    Méhsüllyedés - Kiváltó okok, tünetek...

    A méhet normális körülmények között a medence belsejében különböző izmok, szövetek és ínszalagok tartják. Néha szülés vagy nehéz...

    Az inkontinencia kezelése - A...

    A Kegel-gyakorlat az inkontinencia kezelésére szolgáló módszer. Arnold Kegel 1952-ben elsők között publikált a pubococcygeus (PC) női...

    Tippek az inkontinencia kezelésére

    A gyógyszeres és műtéti kezelés mellett számos egyéb módszer is létezik, amely segít a vizeletvisszatartási problémák megoldásában.

    Változókori hólyaggyengeség és...

    Változókorban a nők számos testi és lelki panasszal küzdenek. Ezek közé tartoznak többek között a vizeletvisszatartási problémák és a...

    Mi is az a vizelet inkontinencia?

    Ha a vizelettartási nehézség, azaz az inkontinencia gátolja Önt mindennapi tevékenységeinek végzésében, mindenképpen keresse fel orvosát...

    Megváltozott a vizelete? Ezek állhatnak a...

    A vizelet nem olyan dolog, amiről az emberek szeretnek beszélgetni. Alig több, mint egy futó pillantást vetünk rá alkalmanként. Mielőtt...

    A szülés utáni inkontinencia évekig is...

    Az újdonsült anyukák akár még két évvel a szülés után is tapasztalhatnak széklet inkontinenciát, ám csak kevesen számolnak be erről az...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA