A H1N1 és a kóros elhízás

MTI
megjelent:

A H1N1 akkor jelent különösen nagy veszélyt, ha a beteg kórosan elhízottnak számít, azaz testtömeg-indexe meghaladja a negyvenet - vélik amerikai kutatók a statisztika alapján.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2009 őszén a H1N1 vírus okozta influenzát milliókat veszélyeztető világjárványnak jósolta. Az egész világot súlyosan érintő pandémia szerencsére elmaradt, de minden országban voltak súlyos fertőzések, betegek, akik gépi lélegeztetésre szorultak és végül életüket vesztették.

Janice K. Louie és munkacsoportja Kalifornia egészségügyi statisztikáját dolgozta fel. Részletesen értékelték azokat az eseteket, amikor 2009-ben négy hónap alatt influenza-fertőzés miatt kórházi kezelésre kényszerültek a betegek. A statisztikában csak a 20 évesnél idősebb felnőttek szerepeltek. Ebben az időszakban 534 felnőtt beteget vittek kórházba virusfertőzésnek megfelelő tünetekkel, és a vizsgálatok igazolták is a H1N1 vírus jelenlétét. A fertőzöttek 43 százaléka ötvenévesnél idősebb volt, és 72 százalékuk kórházi ápolását súlyos influenzának megfelelő tünetek tették szükségessé.

Az influenza miatti kórházba fölvett felnőttek 51 százaléka a testtömeg-index alapján elhízottnak minősült. A WHO szerint túlsúlyos az az ember, akinek testtömegindexe (BMI) 25-29,9 közötti, elhízott pedig az, akinek mutatója 30 fölötti. (A testtömegindexet a kilogrammban megadott testtömeg és a méterben megadott magasság négyzetének hányadosa adja meg.) A Clinical Infectious Diseases szaklap februári számában megjelenő tanulmányukban a kutatók hangsúlyozzák, hogy az 51 százalékban elhízott felnőttek a kaliforniai átlag kétszeresét jelentik. Az influenzában meghaltak 61 százaléka volt 30-as testtömeg indexnél kövérebb, sőt a halottak 31 százalékának indexe meghaladta a 40 egységet, tehát ezek súlyosan elhízottnak számítottak.

"A súlyosan elhízott embereket, akiknek testtömeg indexe eléri, vagy meghaladja a 40 egységet, influenza ellen évente oltani kell. Orvosuknak külön figyelni kell ezekre az emberekre, és ha a vírusfertőzés tünetei megjelennek, fontos a gyors diagnózis és a sürgős kezelés" - írja a munkacsoport vezetője.Az amerikai tanulmány közzétételével egy időben jelentették be itthon, hogy idén a H1N1 vírus első hazai áldozata egy súlyosan elhízott férfi volt, akit nem oltottak be influenza ellen.

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.