Gyermeksebészet Debrecenben

szerző: Piroskáné Hajdu Petra, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

1997-ben a debreceni gyemekklinika és az egyetem vezetése azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a gyermeksebészeti ellátást megerősíti a személyi és a tárgyi feltételek javításával, bővítésével és korszerűsítésével.

Ehhez a feladathoz hívta meg Dr. Csízy Istvánt, a jelenlegi általános sebész, gyermeksebész és urológus osztályvezető docenst, aki akkor még a miskolci gyermeksebészeti osztály főorvosa volt.

Debrecenben 1997 előtt a nap 24 órájára, hétvégi és ünnepnapokra is kiterjedő gyermeksebészeti ügyeleti ellátás nem volt. A gyermekek jelentős részét a felnőtt sebészeti osztályokon operálták, ha pedig speciális sebészeti ellátásra volt szükség, átszállították őket más városokba, pl. Budapestre, Miskolcra, Pécsre.

Fő profil

1998 óta nemcsak Debrecen és Hajdú-Bihar megye gyermekeinek teljes körű ellátása történik a klinika gyermeksebészeti osztályán, hanem Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Jász-Nagykun-Szolnok megye beteg gyermekeinek speciális sebészeti ellátását is biztosítják a hét minden napján. Így évente 1100-1300 műtétet végeznek.

Biztosítják az Észak-alföldi régió szakmai felügyeletét. Többek között itt működik az egyik országos ajak-szájpadhasadék centrum gyermeksebész, szájsebész, fogorvos, fül-orr-gégész, logopédus és pszichiáter együttműködésével. Részt vesznek az orvostanhallgatók oktatásában, a kutatómunkában, az orvosok és a szakorvosok képzésében is.

Ellátási területeik

A sérvek sebészetéről

Sérvnek a hasfal olyan szerzett vagy veleszületett defektusát nevezzük, mely lehetővé teszi valamely hasűri szerv kinyomulását a nyíláson keresztül. A sérvek sebészetéről
  • újszülöttsebészet: veleszületett rendellenességek műtétei, pl. nyelőcső-elzáródás, rekeszsérv, bélelzáródás, nyitott hasfallal születettek stb.
  • általános gyermeksebészeti műtétek
  • hasi sebészeti beavatkozások, pl. sérv, vakbélgyulladás, bélelzáródás stb.
  • fejlődési rendellenességek műtétei
  • daganatos betegek sebészeti kezelése
  • laparoszkópos műtétek, pl. köves epehólyag eltávolítása, lépműtétek, gyomorműtétek, petefészekműtétek stb.
  • gyermekurológiai beavatkozások: húgyutak, nemi szervek veleszületett és szerzett betegségeinek ellátása nyílt, uro-endoszkópos, illetve laparoszkópos beavatkozásokkal.
  • gyermek mellkassebészeti beavatkozások (2009 óta): nyílt és torakoszkópos műtétek.

Újszülöttsebészet

Veleszületett vastagbéltágulat

A Hirschprung-kór vagy másik nevén congenitalis megacolon (veleszületett vastagbéltágulat) oka a vastagbél veleszületett beidegzési zavara. Ezt azt eredményezi, hogy az említett bélszakasz nem tudja megfelelően továbbítani tartalmát, és ott az felhalmozódik. A Hirschprung-kór

Egy napos újszülöttől tizennyolc éves korig fogadják a pácienseket. A technika fejlődésének eredményeként már sok esetben a megszületés előtt, az anya hasában felismerik a gyermekeknél a rendellenességeket. Esetenként a gyermeksebészeket is bevonják a további diagnosztizálásba és döntéshozatalba, így a baba megszületése után a legoptimálisabb időben és körülmények között el tudják végezni a szükséges műtéti beavatkozást. Ez rendkívül fontos a gyermek túlélési esélyeinek és a későbbi életminőségének a szempontjából.

Újszülötteknél a leggyakoribb probléma a nyelőcső-elzáródás, a bélelzáródás, a húgycső- illetve a vesefejlődési rendellenesség.

Az elhivatott orvosgárda és az utókezeléseknél nagy szerepet játszó ápoló személyzet, valamint a megfelelő műszerek eredményeként a múlt évben végzett nyelőcsőműtétek után a gyerekek teljes felgyógyulása 90% felett volt a DEOEC Gyereksebészeti Osztályán.

Hatékonyan kezelik a nyitott hasfallal született babákat is. Az anyaméhben ennek a rendellenességnek a súlyossága még pontosan nem diagnosztizálható, csak miután kiemelik az újszülöttet. Ennek gyógyítása egy olyan komoly beavatkozást igényel, amelyet az országban csak a legmagasabb ellátást biztosítani tudó, öt gyermeksebészeti központ végezhet el, köztük a DEOEC gyermeksebészei.

Szülői gondoskodás

Sebkezelési praktikák

Ebcsont beforr - mondják gyakran, főként gyerekeknek. A dolog azonban nem ilyen egyszerű. Ha vannak is a testfelszínt borító hámrétegnek kisebb sérülései, melyek valóban nyom nélkül gyógyulnak, a komolyabb esések következményei tartós gondot okoznak, s olykor maradandóak. Sebkezelési praktikák

Jelentősen emelkedett az epekő műtétek száma. Az elmúlt két és fél évben több mint ötven korszerű, laparoszkóppal végzett beavatkozást hajtottak végre az osztályon, általában tizenhárom-tizennégy éves gyerekeknél. Nincs hivatalos állásfoglalás arról, hogy ennek hátterében mi állhat. De nem tartják kizártnak, hogy összefügghet a helytelen táplálkozási szokásokkal.

Vannak olyan tünetek, amelyekkel érdemes sürgősen orvoshoz fordulni. Ilyen lehet a heretáji hirtelen kezdődő fájdalom, a lágyéknál kitapintható fájdalmas duzzanat vagy a fokozódó hasi fájdalom. Ezek mindegyike komoly bajt is jelezhet, de ha időben felismerik, hatékonyan kezelhető.

Korszerű ellátás

A magas színvonalú ellátás miatt nemcsak a régióból, hanem az egész ország területéről hoznak ide betegeket. Az itt dolgozó orvosok szakmai elismerését mutatja, hogy gyakran irányítanak hozzájuk át külföldi pácienseket. Elsősorban Romániából és Ukrajnából érkeznek a gyerekek a térítéses betegellátás keretében.

A szakmai elhivatottság és igényesség nem lenne elegendő megfelelő műszerek nélkül. Dr. Csízy és kollegái arra törekednek, hogy minél kevesebb fájdalommal, torz hegek nélkül és rövidebb bent tartózkodással járjanak a beavatkozások. pl. endoszkóppal és laparoszkóppal dolgoznak a vesefejlődési rendellenességek esetén.

Laparoszkópos epehólyag-eltávolítás

Az epehólyag-gyulladás lázzal, görcsös jobb felhasi fájdalommal jár, mely a hátba, a jobb lapockába sugározhat. A panaszok enyhítése, illetve megszüntetése műtéti beavatkozást igényel! Laparoszkópos epehólyag-eltávolítás

Laparoszkópot alkalmaznak a hasüregi megbetegedéseknél, legtöbbször a vakbél- vagy epekőműtéteknél, torakoszkópot mellüregi megbetegedések esetén. Így az operáció után csak az apró bemetszések helyei maradnak meg, vagyis nem kell feltétlenül felnyitni a beteg hasát, illetve mellkasát.

Vesebetegség esetén a korszerű diagnosztika, műtéti technika és műszerezettség eredményeként az időben elvégzett endoszkópos és laparoszkópos beavatkozás akár teljes gyógyulást is nyújthat, melynek eredménye, hogy manapság csak elvétve kényszerülnek veseeltávolításra.

Az osztály legfrissebb szerzeménye a Gyermekrák Alapítványtól kapott fejmikroszkóp, amely elsősorban a kis súlyú újszülötteknél végzett operációknál, illetve a daganatos gyerekek műtéteinél kiemelt jelentőségű. Az intenzív nagyítás mellett a fejmikroszkóp további előnye, hogy saját fényforrással rendelkezik, és monitorra lehet kapcsolni. Így a képernyőn a műtétet végző csapat minden tagja ugyanazt láthatja, mint a fejmikroszkópot viselő orvos.

Csapatmunka

A hatékony munka több komponens eredménye: a magasan képzett sebészek, a megfelelő speciális gyermekgyógyászati háttér, a társszakmákkal való együttműködés, az ápoló személyzet állhatatos munkája, a korszerű műszerek és technikai eljárások együtt segítik a gyerekeket a gyógyulás útján – hangsúlyozza dr. Csízy István.

Gyakori téma, hogy sok magyar orvos inkább külföldön próbál szerencsét. Ez a probléma nem érinti a DEOEC Gyermeksebészeti Osztályát. Jelenleg olyan több szakmai irányban is magasan képzett orvosok tartoznak a csapathoz, mint dr. Józsa Tamás gyermeksebész és urológus, dr. Boros Miklós általános sebész és mellkassebész, dr. Cserni Tamás gyermeksebész, dr. Magyar Ágnes gyermeksebész, illetve dr. Erdei Klára rezidens. Az osztályvezető docens szerint az biztos, hogy nem a fizetés tartja itt a kollegákat, sokkal inkább az elhivatottság és a szakmai kihívások.

(WEBBeteg - Piroskáné Hajdu Petra, újságíró)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.