Pattanásos bőr és fogamzásgátló - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Már évek óta pattanásos a bőröm, de néha jobban, máskor kevésbé. Közben pedig száraz is. 1,5 hónapja szedek fogamzásgátlót hormonproblémák miatt. A hormonzavar okozza a mitesszereimet, pattanásaimat is? A gyógyszer el fogja tüntetni őket? Mennyi idő alatt? Vagy menjek el bőrgyógyászhoz? Inkább várjak még egy kis időt, míg a fogamzásgátló hat? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Pattanások és fogamzásgátlók

A pattanások kialakulása több tényezőre vezethető vissza, ezek közé tartoznak a hormonhatások is. A férfi nemi hormonok, azaz az androgének szerepet játszanak a fokozott faggyútermelésben, gyulladásos folyamatok kialakulásában, de a pattanások kialakításában fontos szerepe van még a Propionibacterium acnesnak, illetve egyéb tényezőknek (stressz, környezeti ártalmak, mechanikai tényezők, stb.).

A pattanás, zsíros, acnés bőr kezelése

Az acne, mely zsíros bőrön pattanások kialakulását jelenti nagyon gyakori „betegség”, mely inkább fiziológiás állapotnak tekinthető. A serdülők kb. 85%-át érinti. Serdülőkorban gyakrabban érintettek a fiúk, míg felnőttkorban női dominanciát figyeltek meg.
A pattanás, zsíros, acnés bőr kezelése>>

Az, hogy a bőre pattanásos, mitesszeres, de mellette száraz, az annak lehet például a következménye, hogy erőteljes hatású kozmetikai szerekkel, például alkoholos tonikkal, szárító szappannal kezelte a bőrét. Valójában a bőre még nem száraz típusú, csak az erős kémiai hatásra a felhám sérült.

A fogamzásgátló tabletták között vannak olyanok, melyek kifejezetten bőrgyógyászati indikációban, azaz pattanások, szőrnövekedés esetén adhatóak, ezek antiandrogén hatásúak. Egyéb kombinált fogamzásgátló tabletták, melyek hatóanyaga ugyan nem kifejezetten antiandrogén, szintén segítenek a pattanásos bőr problémáján, gondolom, ilyet szed ön is. Ez néhány hónap alatt segíteni fog a bőrproblémákon, pontos időtartamot nem tudok mondani, mert egyedileg változó a hatás, ráadásul bőre mostani állapotát sem ismerem.

Ha a bőrproblémák a fogamzásgátló szedése mellett nem javulnak jelentősen, javaslom a bőrgyógyászati vizsgálatot is, ez esetben ugyanis nem zárható ki, hogy góc van a háttérben, pl. rossz fog, krónikusan gyulladt mandula, stb., A góckutatásban kérje háziorvosa vagy bőrgyógyász segítségét.

(WEBBeteg/Dr. Csuth Ágnes)

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.