Az influenzavírus tudja, mikor kell támadnia

MTI
megjelent:

Az influenzavírus belső órával rendelkezik, amely megmondja pontosan, mikor kell támadnia, hogy maximális hatást érjen el - derül ki a Cell Reports című szakfolyóiratban közzétett amerikai tanulmányból.

A belső molekuláris óra "megmondja" a vírusnak, mennyi ideje van arra, hogy osztódjon, megfertőzzön más sejteket, és átterjedjen más emberi lényekre. Ha a vírus túlságosan hamar támad, hatása gyenge lesz, ha túl későn, az ember immunrendszerének lesz ideje felkészülni ellene.

A New York-i Mount Sinai Orvostudományi Iskola szakemberei szerint az óra "átállításával" lehetővé válna új gyógymódok, új típusú oltások kifejlesztése az influenzavírus ellen.

Megakadályoznák a vírus terjedését

Amikor az emberi sejtbe kerül, a vírusnak szüksége van arra, hogy erőforrásokat vonjon el az osztódáshoz, és ahhoz, hogy "megvesse a lábát". A kutatók felfedezték, hogy a vírus lassan felhalmoz egy bizonyos NEP (nuclear export protein) nevű fehérjét, amelyre azért van szüksége, hogy elhagyhassa a sejtet, és más sejtekre, végül pedig más gazdaszervezetekre terjedjen.

Ha ezt a fehérjét túlságosan lassan akkumulálja, az időt ad az immunrendszernek a válaszra, azaz megöli a vírust, megakadályozza a fertőzést.

Tudjuk, hogy a vírusnak mintegy nyolc órája van a sejtben arra, hogy elegendő kópiát gyártson önmagából, hogy folytathassa az átterjedést, mielőtt a sejt vírusellenes mechanizmusa életbe lépne. A vírusnak két napra van szüksége ahhoz, hogy elegendő sejtet fertőzzön meg, hogy átterjedhessen más emberekre. Be akarunk hatolni az influenza belső órájába, és megtalálni azt a módot, hogy leszereljük, hogy megakadályozzuk a vírus terjedését - idézte a tanulmány vezető szerzőjét Benjamin tenOevert professzort a BBC hírszolgálata.

Egyetlen védekezés az oltás

Bár az influenza vírusa még sehol nem jelent meg az országban, botorság volna arra számítani, hogy ez hosszútávon így is marad. A vírus elleni legjobb védekezés a védőoltás, de minden évben akadnak olyanok, akik az éppen aktuális vakcinában látják az emberiség kiirtásának legbiztosabb módszerét. Mindent az influenzáról és az oltásról

(MTI)

Influenza infografika

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, Dr. Jóna Angelika, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.