• Megsértik az orvosi titoktartást

    Szerző:
    WEBBeteg

    Orvosi titoktartás megsértése miatt érkeznek panaszok az Egészségbiztosítási Felügyelethez. Ilyen például, ha a pácienssel a folyosón közlik a betegségét. Ezek ugyan nem mindennapos esetek, de az egyik legalapvetőbb betegjog sérül ezzel.

    Az orvosi titoktartás megsértése miatt eddig alig tízen tettek panaszt. A felügyeleti panaszlistát a hosszú várakozások, és az ellátás rossz ütemezése vezeti. Az orvosi kamara etikai bizottságához pedig a nem elég alapos tájékoztatás miatt fordulnak a legtöbben.

    Hirdetések

    A felügyelethez olyan panasz is érkezett, hogy egy nőgyógyászati vizsgálatra érkező nőt nyitott ablak mellett, egy földszinti helyiségben akartak megvizsgálni. A nő kérte az orvost, hogy csukja be az ablakot. Később panaszt tett a felügyeltnél, ahol megállapították az orvosi titoktartás megsértését.

    Egy másik esetben a váróban kérdezték ki a betegeket, a harmadik esetben a nővérpultnál beszélgettek az egészségügyi dolgozók betegek jelenlétében az egyes betegek állapotáról, betegségéről, és volt olyan eset, amikor egyszerre vizsgáltak meg több beteget - mondta Kovácsy Zsombor, az Egészségbiztosítási Felügyelet elnöke.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A szabály nyilván többször sérül, mint ahány panasz érkezik, a várakozók száma, a rendelő helyiségek mérete, az egymást gyorsan váltó betegek körforgása, ez mind megteremthet egy-egy olyan pillanatot, amikor ez a hiba előfordulhat - mondta Harsányi László, a Magyar Orvosi Kamara etikai bizottságának elnöke.

    Ha bebizonyosodik a titoksértés, azért 10 és 100 ezer forint közötti bírság szabható ki.

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    E-cigarettázók figyelem, jönnek a szigorítások!

    Május 20-án hatályba lép az elektronikus cigaretta használatát korlátozó szabályozás. Nem lehet e-cigarettát használni például a munkahelyeken és a játszótereken; a szabályt megszegők bírságra számíthatnak - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatala az MTI-vel.

    Gyógyhatás valótlan állítása miatt bírságolt a GVH

    Tízmillió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Viva Natura World Kft.-re, mert a cég valótlan állításokkal népszerűsítette egyes termékeit.

    Hatmilliós bírság három hónap alatt

    Az előzetes becslések alapján várhatóan 6,4 millió forint bírságot szabnak ki a hatóságok a szigorított dohányzási szabályok betartásának három hónapos ellenőrzése alapján - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán az MTI-vel.

    Jelentősen csökkent a dohányzási tilalmat megszegők száma

    Csaknem negyedére esett vissza a szigorított dohányzási szabályokat megszegők aránya április eleje óta, a bírságolásra vonatkozó türelmi idő lejárta után - közölte az ÁNTSZ hétfőn az MTI-vel.

    Szigorú ellenőrzések az első napon

    A türelmi idő lejártával, már az első nap ellenőrzései nyomán több mint egymillió forint bírságot szabhatnak ki a hatóságok a szigorúbb dohányzási szabályok megszegése miatt - jelentette be Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

    Hamarosan lejár a türelmi idő

    Egy hét múlva lejár a szigorított dohányzási szabályozás betartására vonatkozó három hónapos türelmi idő. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) már jövő vasárnap is több helyen ellenőrzést tart, szabályszegés esetén pedig bírságot is kiszabnak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.