• A légiutak egészségügyi kockázata - Akik veszélyben lehetnek

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egy légitársaság által készített tanulmányból kiderül, hogy ugyan az orvosi vészhelyzetek a repülőgépen nem túl gyakoriak, de az idősek és a terhes nők utastársaiknál nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

    Egy hongkongi légitársaság öt évet felölelő adataiból kiderül, hogy a korábban is betegségekkel küszködő utasok esetében nagyobb az esély, hogy a repülés során rosszul lesznek. Az öt év alatt 4068 orvosi vészhelyzet állt elő repülés közben. Ebből 46 esetben kellett kényszerleszállást végrehajtani. A vészhelyzetek során 30 utas vesztette életét, ennek kétharmada szívroham vagy egyéb szívprobléma miatt következett be.

     

    Hirdetések

    A repülőgép kényszerleszállásához vezető rosszullétek és halálesetek általában idős embereknél következtek be. A 70-es éveikben járó utasok a leginkább veszélyeztetettek a krónikus betegségek magasabb száma miatt. A terhes nők esetében fellépő komplikációk miatti kerülők száma a legmagasabb, mintegy 11 százalék. Két európai légitársaság felmérése szerint pedig az orvosi esetek legnagyobb részét, mintegy felét az eszméletvesztések teszik ki. Ezt követik az emésztési problémák (9 százalék) és a szívproblémák (5 százalék). Összességében csak az esetek 3 százalékában kellett a repülési tervtől eltérni. Ezek oka leggyakrabban szívroham, agyvérzés és epilepsziás roham volt.

    Repülés előtt kontrollvizsgálat?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

      „Ugyan nem tudunk változtatni a rizikófaktorokon, de a krónikus betegek repülés előtti kontrolljával csökkenteni lehetne az esetek számát. A 70 felettieket felszállás előtt a légitársaság orvosi csapatának kellene megvizsgálnia és repülésre alkalmasnak ítélnie” – nyilatkozta Dr. Colin A. Graham, a Hongkongi Kínai Egyetem kutatója. Számos más tanulmányból kiderült, hogy a repülés közben bekövetkezett orvosi vészhelyzetek kétharmada már meglévő egészségügyi problémákhoz köthető. „Mindenképpen ajánlott a veszélyeztetett utasoknak és orvosuknak, hogy a légitársaság orvosi csapatával konzultáljanak a lehető legkorábban, ha az utas állapotából fakadóan valamilyen kockázatnak van kitéve” – véli Dr. Graham. A repülés normális esetben nem jelent semmilyen veszély a terhes nőkre, azonban mindenkinek ajánlott orvossal konzultálni utazás előtt. A terhesség második harmada a legbiztonságosabb az utazás szempontjából, mert a legkisebb a vetélés vagy koraszülés esélye. A legtöbb légitársaság nem is engedi repülőre szállni a terhes anyákat a harmadik harmadban.

    Medipress

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Egy fertőzés is oka lehet a koraszülésnek

    Napjainkban a csecsemőhalálozás fő oka a koraszülés, illetve hogy a babák sokszor nagyon alacsony súllyal születnek. Számos olyan eset van, amikor a koraszülött gyerekek később maradandó károsodással élnek, olykor a látásuk vagy a hallásuk sérül, de sokszor tanulási nehézségek jelentkeznek ezeknél a gyerekeknél. A koraszülések leggyakoribb oka a hüvelyi fertőzöttség, de a baktériumtoxinok által okozott agyi fertőzések évente kb. ezer gyermeknél fogyatékosságot is okoznak. A megfelelő hüvelyflóra fenntartásával a hüvelyfertőzöttség nagy százaléka elkerülhető lehetne, így a koraszülések száma is jelentősen csökkenne.

    Rectus Diastasis - Ártalmasabb, mint hinnénk!

    A szülő nők jelentős részét, kutatások szerint több mint a felét érinti az egyenes hasizmok szétválása (rectus diastasis), amely sajnos nem csupán esztétikai probléma. Az elváltozás kezelése nélkül komoly gerincproblémák, állandósult deréktáji fájdalom, sőt, akár nőgyógyászati betegségek és vizelet visszatartási zavarok is kialakulhatnak.

    Életmódváltás már a fogantatás előtt!

    Az önmegfigyelésen túl törekedni kell az esetleges ártalmas, a magzatot vagy az anyai szervezetet károsító tényezők kiküszöbölésére. Sőt, a leendő apáknak is ki kell venniük a részüket a felkészülésből!

    Nem vagyok feleségnek és anyának való? - Orvos válaszol

    Tényleg nem vagyok jó anya vagy csak túl stresszelem? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    A terhesgondozás menete hazánkban

    Az egyik legmaradandóbb élmény a leendő édesanya életében, amikor egy álmos reggelen végre megjelenik a pálcán az a bizonyos második csík. Az esetek döntő többségében ugyanis ez azt jelenti, hogy méhében új életet hordoz, és jó eséllyel kilenc hónap múlva egészséges újszülöttel gyarapszik a család.

    Szülés utáni felépülés

    A várandósság kilenc hónapja alatt a női szervezet grandiózus változásokon megy keresztül, melyek célja az egészséges utód kihordása, biztonságban tartása. Megkoronázván ezt a relatíve hosszú időtartamot érkezik el a szülés folyamata, mely gyakorlatilag emberfeletti erőt, energiát és a biológiai folyamatok tökéletes szinkronját megkövetelve teszi lehetővé, hogy az addig az anyaméh által óvott és nevelt magzat világra jöhessen.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA