Anyajegy, vagy bőrrák?

Oxygen Medical
megjelent:

A nyári napfény, az UV-sugárzás még azokat is érte, akik rendszeresen használtak napvédő készítményeket és igyekeztek árnyékban maradni.

Az őszi hónapokban éppen ezért hasznos részt venni egy anyajegy-szűrésen, hiszen a bőrön lévő pigmentált részek változhatnak a fény hatására.

A bőrünk nem felejt

Bőrünk a káros hatásokra emlékezik, vagyis egyetlen napfényben eltöltött perc sem telik el úgy, hogy azt ne raktározná el legnagyobb kiterjedésű szervünk, a bőrünk.

Anyajegy vagy bőrrák?

A közönséges anyajegy a hétköznapi ember számára nem különíthetők el sem az ún. atípusos anyajegyektől, sem magától a kialakult bőrráktől, ezért fontos, hogy minden változást bőrgyógyász ellenőrizzen.
Mitől alakulnak ki anyajegyek?

Ez pedig azt is jelenti, hogy a napon töltött idő és a bőrt ért káros UV sugarak hatása egész életünkön át összeadódik, és akár évek, évtizedek múlva jelentkezik mindennek a káros következménye.

Vagyis nincs felmentés a tavalyi csokibarnaságra, az idei leégésre, hiszen minden egyes napozással vagy naptól való leégéssel egyre növekszik a későbbi a bőrdaganatok kialakulási valószínűsége. – összegzi tapasztalatait dr. Vincze Ildikó, az Oxygen Medical bőrgyógyász szakorvosa.

Szaporodó anyajegyek

Tudni kell, hogy napfény hatására az összes pigmentáció aktiválódik. Vagyis ha valaki visszajön a tengerpartról, könnyen megijedhet, hogy mi is történt az anyajegyeivel.

Alapszabályok

  • Rendszeresen figyelje anyajegyeit, változás esetén forduljon szakorvoshoz!
  • Kerülje a napsütést 11 és 15 óra között, használjon fényvédő termékeket!
  • Keresse fel rendszeresen bőrgyógyászát, ha családtagjainál is gyakori az anyajegy!

A csokoládébarna bőrön ugyanis az anyajegyek is sötétednek, számuk is növekedhet, különösen azoknál, akiknek egyébként is sok anyajegyük volt. Később is ugyanolyan pigment-reakciók mennek végbe a pigmentált helyeken, mint a bőr más területein, vagyis, ahogyan a napsütötte barnaság kopik, úgy világosodhatnak az anyajegyek is.

Természetesen mindig forduljunk szakorvoshoz, ha pigmentált képletünknél változást észlelünk, hiszen az időben észlelt kóros folyamat diagnosztizálása életet menthet. Amennyiben különösebb rendellenességet nem észlelünk, akkor javasolt 1-2 hónapot várni napozás után, ekkor a napsütötte szín már elhalványul, korrektebb képet mutatnak az anyajegyek, vagyis ha csak szűrővizsgálatra szeretne valaki jelentkezni, jobb, ha vár októberig.

A szolárium is provokál

A szoláriumokban használt UV-A tartományú fény szintén provokálja az anyajegyeket, kimetszéses műtét után kifejezetten tilos ilyesminek kitenni a hegszövetet. Az UV-A fény más esetben sem veszélytelen. Áthalad a bőr felső rétegein, és a mélyebb rétegekben okoz károsodást, a bőr idő előtti öregedését, a feszesség csökkenését okozza.. A WHO sem véletlenül szeretné elérni, hogy 18 év alatt tiltsák be a szolárium használatát, ugyanis újabb kísérletek bebizonyították, hogy az UV-A emeli a bőrrák gyakoriságát.

Bizonyított tény az is, hogy azonos fokú barnaság, függetlenül attól, hogy napfény vagy mesterséges fény hozta-e létre, ugyanakkora mértékű károsodást okoz a bőrben, és ugyanakkora bőrrák kockázatot rejt magában. Vincze doktornő és a bőrgyógyászok egyöntetű véleménye szerint a pigmentált anyajegyekkel rendelkezőknek az UV fényt, napozást érdemes elkerülni, a szoláriumozás pedig minden esetben extra terhelést jelent. Tulajdonképpen a szakemberek szerint senkinek sem javasolt a barnulásnak ez a módja, tekintve, hogy míg a napfény sugárzása elől nem térhetünk ki teljes mértékben, addig a szoláriumozás mindenkinek szabad választása.

Bővebben Mennyire veszélyes a szolárium?

Mikor menjünk orvoshoz?

Feltétlenül forduljunk orvoshoz, ha egy meglévő anyajegyünkön változás mutatkozik:

  • megváltozik a mérete,
  • felszíne
  • színe
  • elmosódik a határa
  • vérezni vagy viszketni kezd
  • begyullad, fájdalmassá válik.

Nem minden pigmentáció anyajegy

Az anyajegyek változatos méretűek és formájúak lehetnek: leggyakrabban azonban néhány milliméteresek, világos- vagy sötétbarnák, kör alakúak vagy szabálytalan, és a felszínük is éppúgy lehet sima, mint egyenetlen. Kialakulásuk leginkább a bőrt ért UV-sugárzástól függ, de egyes hormonális változásoknál, így természetesen a serdülőkorban és a terhesség alatt is gyakori, hogy több anyajegy jelenik meg a bőrön, illetve a meglévők sötétednek.

Léteznek a bőrből kiemelkedő, halványabb bőrjelenségek, amelyekben néha szőrnövekedés is megindul. Sokan tévesen azt gondolják, hogy a bőr szintjében lévő anyajegyek ártalmatlanabbak, mint a kiemelkedő társaik, holott éppen ezekből alakulhat ki gyakran rosszindulatú daganat. Érdemes tehát rendszeresen figyelni és nyomon követni a legapróbb képleteket is a bőrünkön, mert a rosszindulatú bőrdaganatok egyik fajtája, ezekhez is hasonlíthat.

Az anyajegyek eltávolítása

Általában bőrgyógyász szakorvos véleményezi, mely anyajegyeket ajánlott vagy lehetséges eltávolítani. Ez akkor indokolt, ha pigmentszerkezete gyanúsnak tűnik, ha esztétikailag vagy az elhelyezkedése miatt zavaró – például öltözködésnél, borotválkozásnál visszatérő irritációnak van kitéve. Ha a páciens kéri az anyagjegy eltávolítását, gyakorlatilag bármelyiktől meg lehet szabadulni, ha nincs kizáró ok.

Szakszerű sebészeti eltávolítás esetében, a képlet teljes egészében, széli részeknél ép szövetekkel kerül kimetszésre, majd minden esetben szövettani vizsgálatra küldik. A rosszindulatúság gyanújával rendelkező elváltozásokat még a műtét előtt onkodermatológus (bőrgyógyász, onkológus) vizsgálja, és tesz javaslatot a műtéti tervre. Mindehhez azonban az évenkénti anyajegy-szűrés elengedhetetlen!

A téma fontos cikkei

(Oxygen Medical)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.