• Mit csinál egy igazságügyi orvosszakértő?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az igazságügyi orvostan az orvostudomány olyan szakága, amely részben patológia, részben pedig jogtudomány, éppen emiatt az orvosszakértőnek sokrétű szaktekintélynek kell lennie, hogy munkáját a legkörültekintőbben tudja végezni. 

    Az orvosszakértő feladata a büntető, illetve polgári peres eljárás egyes szakaszaiban az orvosi szakkérdésekben való véleményadás. Ahhoz hogy a szakértő véleményt alkothasson az adott ügyről, vizsgálatot végez, ez történhet hatósági kirendelés okán vagy a fél kérelmére.

    Hirdetések

    A vizsgálat leggyakrabban szemle alapján történik. Minden olyan esetben, ahol rendkívüli haláleset történt, a holttest boncolásra kerül az adott igazságügyi intézményben. Ebben az estben a boncolás jelenti a holttest vizsgálatát.

     Mikor kötelező a boncolás?

    Szerettük elhunyta után bizonyára sok emberben felvetődik a kérdés, hogy milyen esetekben szükséges vagy kötelező a boncolás. >>

    Segítségével bizonyítható vagy éppen kizárható a bűncselekmény vagy más erőszak, illetve tisztázhatóak az elhalálozás körülményei, a halálesettel kapcsolatos felelősség kérdései.

    Élő személy vizsgálata leggyakrabban sérülések, betegségek (pl. beszámíthatóság), általános egészségi állapot, munka-, keresőképesség és ittasság véleményezése céljából történik.
    A szemle alkalmával észlelt jelenségeket jegyzőkönyvben rögzíteni kell.

      Az orvos kötelességei a halottszemlén

    Egy rendőrségi halottszemle során a kiérkező orvosnak - mint a szemlebizottság tagjának - mindent dokumentálni kell, amit a halotton észlel, ehhez az elhunytat általában meztelenre kell vetkőztetni, amihez a bűnügyi technikus segítséget nyújt. Mi történik a halottszemlén?>> 

    A testi vizsgálat „jegyzőkönyve” a látlelet vagy bizonyítvány, előbbit sérülésekről, utóbbit többnyire általános egészségi állapot, gyógykezeléssel kapcsolatos adatok igazolására állítják ki.

    A látleletadás még nem szakértői tevékenység, akkor minősül azzá, ha büntető vagy polgári eljárás során felhasználják, többek között emiatt is fontos a fent említett körültekintő rögzítése az eseményeknek.

    Ha iratok alapján történik a véleményadás, akkor a hatóság előzőleg beszerzett látleletek, kórlapmásolatok stb. alapján kér véleményt például sérülés, egészségi állapot vonatkozásában.

    Az intézményrendszer felépítése hazánkban

    Magyarországon összesen 10 olyan intézmény található, amely igazságügyi orvostani feladatokat lát el. Ebből 4 intézet az orvosi egyetemeken belül működik, ezek Debrecenben, Budapesten, Szegeden és Pécsett vannak, a további 6 pedig az Igazságügyi Minisztérium intézménye Budapesten, Győrben, Kaposváron, Miskolcon, Szolnokon és Veszprémben.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ezeken kívül minden megyeszékhelyen találhatóak Rendőrorvosi Hivatalok rendőrorvosi szakértőkkel, melyek a rendőrség felügyelete alatt működnek.

    Mindezen intézmények feje az Országos Igazságügyi Orvostani Intézet, ami felügyeli az igazságügyi orvosszakértői tevékenységet folytató intézetek, szervek munkáját.

    Egyik legfontosabb feladata a módszertani levelek megjelentetése szakmai iránymutatás céljából. Jelenleg 14 van érvényben, ezeket folyamatosan korszerűsítik a tudomány fejlődésével és a jogi szabályok változásaival összhangban.

    (WEBBeteg - Dr. Kelemen Dóra; Forrás: Sótonyi Péter: Igazságügyi orvostan)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Stressz és hajhullás

    Vichy

    A hajhullás egy intő jel lehet arra, hogy ideje változtatni életvitelén! (x)

    Másodfokú hőségriasztás

    Országos Katasztrófavédelem

    Június 26. (hétfő) 24:00 óráig másodfokú hőségriasztás lépett érvénybe!

    "Sosem tudjuk mit hoz a nap" - Interjú Dr....

    A nemzetközi krimi-irodalomból és a mostanában igen divatos és népszerű különböző "helyszínelő" sorozatokból is ismert lehet az...

    Mi történik a holttesttel?

    Egy ember a hozzátartozójának a halálakor nem azzal foglalkozik, hogy mi történik a holttesttel, hanem legfőképp az elhunyt személy...

    Halott a családban - Ügyintézés és...

    A híradások szinte naponta számolnak be halálesetekről, de vajon tudjuk-e, hogy mi a teendő, ha a környezetünkben történik a tragédia.

    4 általános tévhit a patológiával...

    Az egészségügyi ellátást végző szakemberek közül talán a legtöbb homály a patológusok munkáját fedi. Éppen emiatt lehet az, hogy a...

    Fogyókúra - Íme a leggyakoribb tévhitek

    Számos olyan tévhit van, amik nagyon megnehezítik a vágyott cél - a formás alak és egészséges test - elérését. Ismerkedjünk meg a tíz...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.