• Veszélyes-e a mikrohullámú sütő?

        Szerző:
        WEBBeteg

        A mikrohullámú sütőben elkészített élelmiszer ugyanolyan ízletes, mint bármely más módszerrel készült étel, ráadásul sokkal több vitamin, ásványi-és tápanyag marad benne, mint a hagyományos főzés során. Mindezek ellenére veszélyes is lehet, ha nem a megfelelő módon használják.

        A mikrohullámú sütőben elkészített élelmiszer ugyanolyan ízletes, mint bármely más módszerrel készült étel, ráadásul sokkal több vitamin, ásványi-és tápanyag marad benne, mint a hagyományos főzés során. Mindezek ellenére a mikrohullámú sütő veszélyes is lehet, ha nem a megfelelő módon használják.

        Hirdetések

        A leggyakoribb veszélyforrást az egyenetlenül megfőzött ételek és a kiáramló gőz miatti forrázások jelentik. Fontos szem előtt tartanunk, hogy a mikrohullámú sütő alkalmatlan az üvegek és cumisüvegek sterilizálására.

        A mikrohullámú sütők előnyei

         A mikrohullámú sugárzás


        Elektromágneses sugárzás a gyűjtőneve a különféle típusú elektromos energiának, valamint  a hozzájuk kapcsolódó elektromos és mágneses mezőnek. Ide tartozik például a mikrohullámú sugárzás, a rádióhullámok, a röntgensugárzás, a látható- és ultraibolya fény is.
        Az energiatípusokat aszerint osztályozzuk, mekkora energiát termelnek, melyet a hullámhosszúságuk jelez. Minél rövidebb a hullám, annál magasabb az energiájuk. A rádióhullámok a leghosszabbak, a röntgen- és gammasugarak a legrövidebbek. A mikrohullámok hullámhosszúsága hosszabb, mint a látható fényé, ám rövidebb, mint a VHF vagy UHF rádióadóké.
        Annak függvényében, hogy egy bizonyos tárgy milyen anyagból készült, képes a mikrohullámokat elnyelni vagy továbbítani. A műanyagon, üvegen, némely fémen áthalad, a vizet tartalmazó tárgyak pedig elnyelik. Mivel minden élelmiszer tartalmaz valamilyen mértékben vizet, a mikrohullámok ezzel kapcsolatba lépve hőt termelnek.

        A mikrohullámú sütőknek számos előnyük van, a legfontosabbak a következők:

        • Gyorsabb, mint a hagyományos főzési eljárás.
        • A hagyományos főzés során rengeteg energiát elhasználunk olaj- és vízmelegítésre, míg a mikrohullámok csak az ételt melegítik, így energiát spórolhatunk meg
        • A tápanyagok az ételben maradnak
        • A proteintartalmú ételek nem barnulnak meg mikrohullámú sütőben való főzéskor. Ez a csökkentett oxidáció azt jelenti, hogy az ételben található A-és E vitamin kevésbé sérül
        • A mikrohullámmal melegített ételekben  több vitamin marad, mint a  hosszú főzéssel elkészítettekben
        • Az egészségünkre potenciális veszélyt jelentő mikroorganizmusok 5 és 60 Celsius fok között szaporodnak, ám mikor mikrohullámú sütőt használunk, annak gyorsasága miatt minimálisra csökkenthetjük ételünknek a kritikus zónában töltött idejét

        Gyakori tévhitek

        Természetesen sok tévhit is kering a mikrohullámú sütőkről, ezek közül a leggyakoribbak a következők:

        • A mikrohullám megváltoztatja az étel kémiai szerkezetét. Nem igaz. Nincs bizonyíték a mikrohullámú energia által keltett veszélyes vagy mérgező anyagváltozásra.
        • A mikrohullámmal elkészített ételek fogyasztásával nagyobb sugárzásnak tesszük ki magunkat. Nem igaz. Abban a pillanatban, ahogy a mikrohullámú sütőt kikapcsoljuk megszűnik a mikrohullámok jelenléte az ételben.
        • A mikrohullámú energia radioaktív. Nem igaz. A mikrohullámú energia nem tud radioaktívvá alakítani sem ételt, sem mást.

        A mikrohullámú sütők és a sugárzásveszély

        A nagymértékű mikrohullámú sugárzás különféle egészségügyi problémákat okozhat, mint például égést vagy hólyagosodást. Amennyiben a készülék ajtaja sérült, vagy nem zár megfelelően, a sugárzás kikerül a sütőtérből, ám ez általában kismértékű.

        Az évek során sikerült a sugárzás mértékét négyzetcentiméterenkénti 5mW-ről  1/1000mW-re csökkenteni. Ennek ellenére a gyártók továbbra sem ajánlják, hogy a készülék ajtajához hajolva nézzük végig a főzés folyamatát. Természetesen nem árt rendszeresen ellenőrizni a készülék ajtaját.

        Nem megfelelően elkészített ételek

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt


        A mikrohullámú sütők egyik legnagyobb hátránya, hogy az étel nem egyenletesen melegszik fel, és a hidegen maradt részeken a mikroorganizmusok és különböző baktériumok kiválóan megbújhatnak. Ennek elkerülése érdekében:

        • Szeletelje egyforma darabokra az ételt, a kisebb darabok egyenletesebben sülnek, mint a nagyobbak.
        • Tartsa be az optimális főzési időt.
        • Ne készítsen mikrohullámú sütőben töltött és olyan ételeket, melyek csak hosszú idő alatt és nehezen melegednek fel.
        • A különböző folyadékok nagyon gyorsan felmelegednek, így könnyen égési sérülést okozhatnak.

        Amennyiben továbbra is kétségei vannak a mikrohullámú sütőkkel kapcsolatban, azt tudjuk tanácsolni, hogy használatát korlátozza csak időnkénti kiolvasztásra illetve gyors melegítésre, és a rendszeres főzést folytassa a hagyományos módszerekkel.

        (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: Guardian)
        Legutóbb frissült:
      • Legfrissebb cikkek
      • Önök ajánlották
      • Kiemelt hírek

        Hallássérült-e a gyermek?

        A kivételesen magas intelligenciájú kislány akaratán kívül megtévesztette a szakorvosokat, audiológusokat, a logopédust is.

        A stressz megbetegíti a születendő babát

        Ha a kismamát terhessége alatt mindennapos stressz éri, később a gyermeknél egészségügyi problémák jelentkezhetnek.

        Hogyan hat ereinkre a koleszterin?

        A magas koleszterinszint alattomosan károsítja érrendszerünket.

        Főzzön Ön is egészségesen!

        Válaszoljon 2015. augusztus 13-ig három, az emésztési görcsökkel kapcsolatos kérdésre és nyerjen egy konyhai készüléket!

      •  





        Hozzászólások (22)
        Írta: Nira
        2014-04-20 13:49
        Bár az utolsó öt hozzászólást tudtam csak elolvasni, de teljesen egyetértek Tóth János véleményével. Igyekszem közelebb maradni a hagyományos, természetes, "élet-közelibb" anyagokhoz és módszerekhez.

        Írta: moxi
        2013-02-19 16:21
        csatlakozom az elöttem szóló Manóhoz. ezeknek a kommenteknek egy jó tulajdonságuk van: mulatságosak - habár az emberi butaság záros határidön belül elviselhetetlenné válik!

        Írta: Manó
        2013-01-07 13:55
        Hát én remekül szórakoztam a hozzászólásokon, köszönöm mindenkinek! :)

        Lapozzon a hozzászólások között!