• Miért leszünk balkezesek?

        Szerző:
        WEBBeteg

        A bolygónk lakosságának nagyjából 13 százaléka balkezes, és ez a jellegzetesség öröklődőnek bizonyult a családokban.

        A kutatók azonosítottak egy gént, amely szerintük „lehetségessé teszi, hogy gyermekünk balkezes legyen”. Szóval, ha bennünk van ez a gén, előfordulhat, hogy egyik-másik gyermekünk balkezes lesz. Ha magunk is balkezesek vagyunk, akkor elviekben bennünk is megvan ez a gén.

        Az agy működése meglehetősen komplex, de ha nagyvonalakban tekintjük át, a bal kéz dominanciáját egyszerű megérteni. Mivel keresztben irányítanak a féltekék, a bal agyfélteke a „jobbkezes” énünket irányítja, míg a jobb félteke fordítva. A balkezesség a jobb félteke dominanciáját tükrözi valójában. Erre mondhatják büszkén, hogy „A balkezeseknek jobb az agyuk!

        Hirdetések

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        A bal félteke, mely a jobbkezeseknél dominál, felelős a beszéd, a nyelvérzék, az írás, a logika, a matematika, a tudományosság, tehát a reál-dolgok és a lineáris gondolkozás irányításáért.

        A jobb félteke a zene, művészet, kreativitás, érzékelés, érzelmek, területén dominál, a holisztikus gondolkozásmódért felelős.

        Általában ezért mondják, hogy a legtöbb balkezes igazi művészlélek, és hogy vizuális gondolkozók. Az az állítás, hogy a setének, sutának is nevezett balkezesek ügyetlenek lennének, a legtöbb esetben alaptalan, mivel ügyetlenségük leginkább a jobbkezeseknek tervezet tárgyak nehézkes használatából ered.

        Mindannyian tudjuk, hogy jobb, vagy bal kézzel írunk-e, de ettől még senki sem abszolút jobbkezes vagy abszolút balkezes. Mindkét félteke működik (jobb esetben) és mindkét gondolkozási területen lehetünk kiválóak függetlenül attól, hogy melyik dominál. Ez a dominancia nem mindig teljes.

        Itt egy rövid kis teszt, hogy megállapítsuk, valójában mennyire is vagyunk bal- vagy jobbkezesek.

        • Képzeljük el, hogy a hátunk közepe viszket. Melyik kézzel vakarnánk meg?
        • Kulcsoljuk össze kezeinket. Melyik hüvelykujjunk van felül?
        • Tapsoljunk. melyik kezünk van fentebb?
        • Számoljunk háromig az ujjainkon, a másik kezünk mutatóujjával. Melyik kéz mutatóujja számlált?
        • Ha valakire kacsintanánk, aki pont előttünk áll, akkor melyik szemünkkel kacsintanánk rá?
        • Ha a hátunk mögött megfogjuk az egyik kezünket a másikkal, melyik az, amelyik fog?
        • Ha valaki a távolban kiabál, de nem halljuk, melyik fülünk mögé tesszük a kezünket, hogy jobban halljuk?
        • Billentsük a fejünket az egyik vállunkhoz. Melyik vállunkat érintettük vele?
        • Mutassunk pontosan egy távoli tárgyra a mutatóujjunkkal, majd hunyjuk le az egyik szemünket anélkül, hogy elmozdítanánk az ujjunkat. Ezután a másik szemünk legyen csak nyitva. Az egyik szemünk esetében úgy fog tűnni, mintha nem is a tárgyra mutatna az ujjunk, a másik szemünkkel viszont ugyanúgy pontos marad a pozíciója. Melyik szemünk esetében maradt a tárgyra mutatva az ujj?
        • Tegyük karba a kezeinket. Melyik felkarunk van felül?

        Ha eddig abban a hitben éltünk, hogy teljesen jobb- vagy balkezesek vagyunk, ezzel a teszttel, a bal és jobb válaszok számának arányával, kiderülhet, hogy az agyunk nem száz százalékosan az egyik féltekével dominál. Az is előfordulhat viszont, hogy például egy jobbkezes embernél a teszt minden kérdésére a „jobb” volt a válasz. Ez sem lenne meglepő eredmény.

        (DRportal)

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Haspuffadás kisbabáknál

        Dr. Lesznyák Judit

        Praktikák a szélgörcsök megszüntetéséhez. Hasznos tanácsok szülőknek.

        Termékenység

        T. Zs., fordító

        Babát szeretnének? Milyen lehetőségek vannak a termékenység fokozására?

        Az összetett munka megelőzheti az...

        Egy tanulmány szerint, melyet a Dél Floridai Egyetem öregedéstudományi tanszékén végeztek, azoknál, akiknek a munkája az átlagosnál...

        Genetikai rendellenességek

        Jelenleg körülbelül 4000 genetikai rendellenesség ismert. A legtöbbjük nagyon ritka, minden több tízezredik vagy több milliomodik ember...

        A vízfejűség tünetei és kezelése

        A hydrocephalus - más néven vízfejűség - akkor alakul ki, ha az agyat körülvevő folyadék elfolyása akadályozott, emiatt felszaporodik. A...

        Vállsérültek, vállműtöttek...

        Válltáji sérülést követően - ha az orvos megengedi a vállízület mozgatását - lassan elkezdhetjük az óvatos bemozgatást....

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA