• Adókedvezmény súlyosan fogyatékosoknak: fontos információk!

    Szerző:
    WEBBeteg

    A személyi jövedelemadóról, illetve a személyi kedvezményekről rendelkező törvény szerint az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeg illeti meg a súlyosan fogyatékos magánszemélyeket, a cukorbetegek is ebbe a kategóriába tartoznak.

    A kedvezmény igénybevételéhez igazolásra van szükség, amely a kezelőorvostól vagy a háziorvostól kérhető el.

    Minden egyes hónapra, amikor legalább egy napig fennáll a súlyos fogyatékosság, és ez igazolható, az adott adóévben érvényes minimálbér 5 százalékának megfelelő összeg igényelhető vissza. A minimálbér 2013-ban 98 000 forint volt, idén 101 500 forint. Amennyiben az egész adóévre igazolható a súlyos fogyatékosság, minden hónapra visszaigényelhető a kedvezmény az SZJA-bevallásban. A NAV az igazolás meglétét ellenőrzi.

    Hirdetések

    Ki számít súlyosan fogyatékosnak?

    Az erről szóló kormányrendeletben (335/2009. (XII. 29.)) vannak a felsorolások. Sok esetben a betegség által okozott fogyatékosság mértéke dönti el, jár-e a kedvezmény.

    A rokkantsági járadékban részesülők, illetve az 1-es típusú diabéteszben szenvedők is kérhetnek adókedvezményt, valamint a 2-es típusú cukorbetegség szövődményes formái is ebbe a kategóriába tartoznak.

    Hallássérülésnél

    Akinek a hallásküszöb értéke a beszédfrekvenciákon mindkét fülön 60 decibel felett van. Ebbe a kategóriába tartozik a siket, akinek a hallásküszöb értéke mindkét fülön 80 decibel feletti, valamint a nagyothalló, akinél ez az érték 60-80 decibel közé esik.

    Látássérülésnél

    Rövidlátás


    A súlyos fokú rövidlátásnak komoly szövődményei is lehetnek: leválhat a retina, sőt akár meg is vakulhat a beteg. A rövidlátók 5-6 százalékának van élete folyamán ideghártya-leválása, amely többnyire nagy fizikai megerőltetés során alakul ki, mint például súlyos tárgy emelése, elhúzódó, nehéz szülés. A zöldhályog kialakulásának valószínűsége is nagyobb rövidlátókon.
    Bővebben a rövidlátásról>>

    Akinek a látóélessége megfelelő korrekcióval mindkét szemén legfeljebb 5/70, vagy az egyik szemén legfeljebb 5/50, a másik szemén három méterről "olvassa" az ujjakat, vagy az egyik szemén legfeljebb 5/40, a másik szemén pedig nincs fényérzékelés, illetve akinek közeli látásélessége rövidlátás esetén Csapody V., vagy annál rosszabb. Akinek látótere mindkét oldalon körkörösen húsz foknál szűkebb, szintén beletartozik az adott kategóriába.

    A szürkehályog műtét kérdésében a megyei, fővárosi vezető szemész szakorvos állásfoglalása az irányadó. Az adókedvezményre az a személy jogosult, akinek műtéti gyógyítását a szakorvos nem tartja indokoltnak, mivel a műtéti beavatkozástól állapotjavulás nem várható.

    Mozgássérülésnél

    Azok, akik kerekesszéket, személyemelőt, kádbaemelőt, illetve művégtagot, járógépet, esetleg két mankót vagy botot, vagy gördülő járókát, járókeretet használnak szükségszerűen, szintén adókedvezményre jogosultak, valamint azok is, akik önerőből nem tudják igénybe venni a tömegközlekedési eszközt, mert nehézséget okoz számukra például a megállóhely megközelítése, a járműre történő fel- és leszállás, illetve nem képesek tartós állásra, fogódzkodásra.

    A sclerosis multiplexben szenvedő beteg csak abban az esetben minősül súlyos fogyatékosnak, ha a fenti körülmények valamelyike is fennáll. Mivel az SM több idegrendszeri struktúrát érint, a tünetei is változatosak. Első tünetként gyengeség és zsibbadás jelentkezhet egy vagy több végtagban. Előfordulhat mindkét láb gyengesége, járási nehezítettsége, illetve járásbizonytalanság, forgó jellegű szédülés, arcfájdalom, koncentrációs- és memóriazavar.

    Ápolás otthon


    Az otthoni szakápolás kiváltja a kórházi ellátást, a legolcsóbb szakellátási forma, folyamatos a beteg szakirányú ellátása, nem kell a páciensnek a rendelőintézetbe menni kezelésre, gyógytornára, ezzel kíméljük, meggyorsítjuk a felépülését. Sokszor a szakápoló az egyetlen vendége a betegnek, ezáltal lelkileg is hatalmas segítséget kap.
    Az otthoni szakápolásról>>

    További kategóriák:

    A végtaghiánnyal élők is igényelhetnek kedvezményt, a kézfej, lábfej vagy e feletti részek elvesztése, valamint betegség, fejlődési rendellenesség következtében fennálló hiányosság esetében.

    • A végtag részleges vagy teljes bénulása esetén, az izomfunkciók olyan mértékű csökkenésénél, amely legalább 50 százalékos mértékű tartós funkciókiesést, használati zavart okoz.
    • A végtag deformitása, a mozgásfunkciók beszűkülése esetén olyan mértékű deformitások, merevségek, ízületi elváltozások, amelyek az adott végtag használatát legalább 50 százalékos mértékben korlátozzák.
    • A gerincoszlop, a vázizomzat elváltozásainál: a járást, a teherhordást, illetve a helyzetváltoztatást legalább 50 százalékos mértékben tartósan nehezítik, korlátozzák.
    • A központi idegrendszer károsodásainál, amikor szintén legalább 50 százalékos mértékű a mozgásfunkció-kiesés valamely végtagon.

    Kitől kérhető igazolás?

    A fent meghatározott betegségek, illetve a fogyatékosság megállapítására, az állapot végleges vagy átmeneti jellegének meghatározására a szakambulancia vagy a kórházi osztály szakorvosa jogosult.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kedvezmény igénybevételére jogosító igazolást is a szakambulancia, a kórházi osztály szakorvosa, vagy a jogosultságot megállapító háziorvos állítja ki. Az ideiglenes igazolást évente kell kitölteni az adóévben fennálló, súlyos fogyatékosságot megalapozó betegségről, illetve a fogyatékosságról.

    Fontos információ, hogy a fogyatékossági támogatást megállapító határozattal is igénybe vehető a kedvezmény.

    Végleges igazolás

    Amennyiben megállapították a fogyatékosság véglegességét, a szakorvos vagy a háziorvos igazolást állít ki, amelyet nem kell megújítani.

    Ez szerepeljen az igazoláson:

    • A súlyosan fogyatékos ember személyazonosító adatai, lakóhelye, adóazonosító jele,
    • a szakorvosi dokumentáció kiadásának dátuma,
    • a súlyos fogyatékosság véglegességének vagy ideiglenes jellegének megállapítása,
    • ideiglenes igazolás kiállítása esetén az igazolás hatályának megállapítása, dátuma,
    • a kiállító szakorvos/háziorvos aláírása.
    Adókedvezmény cukorbetegeknek

    Több megkeresés érkezett olvasóinktól, hogy nem mindegyik cukorbeteg jogosult adókedvezményre. Fontos információ, hogy az igényjogosultságot a betegség kódja, a BNO, és nem a kezelési mód (tabletta vagy inzulin) határozza meg. Az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénylésének feltételei cukorbetegeknél:

    • az 1-es típusú diabetes bármilyen formája (BNO: E100-109),
    • a 2-es típusú diabetes szövődményes formái (BNO: E110-117).

    A szövődmény nélküli esetekben (BNO: E1190) a 2-es típusú cukorbeteg tehát nem jogosult a kedvezmény igénybevételére. Ugyanez a helyzet a gyakorlatban nem alkalmazott E 1180-as kód esetén is. Az igényjogosultságot tehát a BNO és nem a kezelési mód (tabletta, inzulin) határozza meg.

    Mi legyen az igazoláson?

    A kedvezmény igénybevételére jogosító igazolásnak tartalmazni kell a kedvezményt igénybevevő személyazonosító adatait, lakóhelyét, adóazonosító jelét, az igazolás kiállítását megalapozó szakorvosi dokumentáció kiadásának dátumát, valamint a betegség véglegességének vagy ideiglenességének megállapítását és ezen igazolást kiállító szakorvos vagy háziorvos aláírását. A jogszabály szerint az ideiglenes igazolásokat évente kell kiállítani, a végleges állapotot nem kell újra igazolni. További információk>>

    (WEBBeteg/T.A., újságíró)

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Cukorbetegség megelőzése

    Mit tehet egy átlagember, hogy elkerülje a 2-es típusú diabétesz kialakulását? Dr. Fövényi Józseffel beszélgettünk.

    A trichomoniasis tünetei és kezelése

    Melyek e gyakori szexuális úton terjedő fertőzés tünetei nőknél, illetve férfiaknál?

    Bárányhimlő - Sok szülő tájékozatlan

    Még mindig sok a bárányhimlős beteg, pedig a vírusfertőzés védőoltással megelőzhető.

    A csecsemőkor hasi problémái

    Mi állhat a fájdalmak hátterében? Mi a jelentősége az édesanya táplálkozásának?

   •  

    Hozzászólások (11)
    Írta: Mezei András
    Tiszteletem. Kérdésem az lenne, ha 2014 ben 6.5 hónapot tudtam dolgozni, akkor a visszaigénylésnél mennyi időre érvényesíthetem az alanyi adókedvezményemet? Tehát 6.5X 5.250 vagy 12X 5.250 ftot tudok érvényesíteni? az orvosi papírok 2010 óta teszik ezt lehetővé, állapotom végleges. Köszönettel:András

    Írta: Vica
    Tisztelt Webbeteg!Szeretnék érdeklődni, hogy jogosult lehetek-e adókedvezmény igénybevételére. Veleszületett szürkehályog (kataraktám) van. Ez azt eredményezi, hogy a jobb szememre nem látok, csak fényt tudom foltokban megkülönböztetni.A bal szemem jó, illetve szemüveget hordok, mivel az is elkezdett romlani. A műtétet nem javasolta a szakorvos, mivel 50% eséllyel a másik szememre is megvakulhatok. Kérem segítsen értelmezni az alábbiakat:"A szürkehályog műtéttel való gyógyíthatósága kérdésében a megyei, fővárosi vezető szemész szakorvos állásfoglalása az irányadó. Az adókedvezményre az a személy jogosult, akinek műtéti gyógyítását a szakorvos nem tartja indokoltnak, mivel a műtéti beavatkozástól állapotjavulás nem várható."Segítségét előre is köszönöm!

    Írta: Tothm
    Niki36Mivel családi adókedvezményt vettél igénybe, súlyos fogyatékos kedvezmény nem jár, mivel több kedvezményt nem lehet igénybe venni. Mert akkor páran nem adóznának semmit se :)Ez nem így működik, hogy családi + súlyos fogyatékos kedvezmény is járjon. Nem az a gond h nem keresel eleget, az csak 1 kedvezmény esetén van, te meg kettőt akarsz.

    Lapozzon a hozzászólások között!