Adókedvezmény betegségek után: fontos információk

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
frissítve:

Az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeg illeti meg a súlyosan fogyatékos, illetve bizonyos betegséggel élő magánszemélyeket, sőt, a cukorbetegek is ebbe a kategóriába tartoznak. A kedvezmény igénybevételéhez a legtöbb esetben igazolásra van szükség, amely a kezelőorvostól vagy a háziorvostól kérhető.

Bizonyos betegségtípusok után adókedvezmény jár a magánszemély adózónak. Minden egyes hónapra, amikor legalább egy napig fennáll a súlyos fogyatékosság, és ez igazolható, az adott adóévben érvényes minimálbér 5 százalékának megfelelő összegre jogosult a beteg. Amennyiben az egész adóévre igazolható a betegség, a súlyos fogyatékosság, minden hónapra jár a kedvezmény.Ez a munkáltatónak leadott igazolással havonta érvényesíthető, vagy az éves adóbevallásban igényelhető vissza.

A legtöbb esetben szakorvosi igazolás szükséges, azonban vannak esetek, amikor ez nem szükséges: aki rokkantsági járadékban részesül, valamint akinek fogyatékossági támogatásra való jogosultságát külön jogszabály szerint már megállapították.

Többen kérdezték, hogy a gyermek helyett a szülő jogosult-e a kedvezményre. Az Szja tv. értelmében kizárólag a betegségben szenvedő magánszemélynek van lehetősége érvényesíteni a kedvezményt, amennyiben rendelkezik a szakorvos által kiállított érvényes igazolással, illetve rendelkezik összevont adóalapba tartozó jövedelemmel.

Adókedvezményre jogosító betegségek és meghatározásuk

Az erről szóló kormányrendeletben (335/2009. (XII. 29.)) szerepel az érintett betegségek, fogyatékosságok felsorolása. Az adott betegségek úgynevezett BNO kódját kell figyelni. Bizonyos egészségkárosodások után is jár adókedvezmény, tehát van olyan eset, amikor nem a BNO kód dönt. Sok esetben a betegség által okozott fogyatékosság mértéke dönti el, jár-e a kedvezmény, azaz nem minden beteg jogosult.

Kedvezmény járhat egyebek mellett

  • egyes hallási és látási fogyatékosságok,
  • mentális fogyaték és viselkedészavarok,
  • skizofrénia egyes zavarai,
  • egyes mozgásszervi megbetegedések,
  • daganatos betegségek közül a vérképzőrendszer rosszindulatú megbetegedései, és több gyakori daganat (mellrák, méhnyakrák, prosztatarák, stb.),
  • bizonyos immunbetegségek,
  • krónikus emésztőszervi betegségek (Chrohn-betegség),
  • valamint több anyagcserezavar: laktóz intolerancia, lisztérzékenység, zsírsav anyagcsere rendellenességei, juharfaszirup betegség,
  • az egyes típusú cukorbetegség, továbbá a kettes típusú cukorbetegség bizonyos esetekben,
  • a veleszületett és szerzett szívbetegségek,
  • egyes fejlődési rendellenességek (Down-szindróma),
  • bizonyos endokrin megbetegedések

esetén is.

Érdemes ellenőrizni a listát, mert a kedvezmények köre időnként változik. 2019-ben került fel a listára például az endometriózis, valamint több daganatos betegség.

Hallássérültek, látássérültek

Egyebek mellett hallásvesztésnél, kétoldali vezetéses hallásvesztésnél, kétoldali idegi hallásvesztésnél, időskori nagyothallásnál, süketnémaságnál vehető igénybe kedvezmény.

Vakság, csökkentlátás, illetve nem osztályozott látásvesztés esetében is van mód az érvényesítésre. A szürkehályog-műtét kérdésében a vezető szemész szakorvos állásfoglalása az irányadó.

Mozgássérülteknél

Egyebek mellett fiatalkori ízületi gyulladás, csontelhalás, össze nem forrt csonttörés, álízület fúzió, gyulladásos polyarthropathia, rheumatoid arthritis esetén is jár a kedvezmény.

Idegrendszeri betegségeknél

A központi vagy perifériás idegrendszer sérülése, megbetegedése következtében az egyik alsó végtagra vagy több végtagra terjedő sérülés esetében (pl. csecsemőkori agyi bénulás, féloldali bénulás, bénulásos szindróma).

Daganatos betegségeknél

Egyebek mellett az emlő, a méhnyak, a vérképzőrendszer, a prosztata, a here rosszindulatú daganatainál, figyelve a BNO kódokat szintén érvényesíthető a kedvezmény.

Adókedvezmény cukorbetegeknek

Több megkeresés érkezett olvasóinktól, hogy nem mindegyik cukorbeteg jogosult adókedvezményre. Fontos információ, hogy az igényjogosultságot a betegség kódja, a BNO, és nem a kezelési mód (tabletta vagy inzulin) határozza meg. Az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénylésének feltételei cukorbetegeknél:

Az E1190-es kóddal ellátott 2-es típusú cukorbeteg nem jogosult a kedvezmény igénybevételére.

Lásd még A teljes jogszabály a részletes listával itt található

Mit tartalmazzon az igazolás?

A kedvezmény igénybevételére jogosító igazolást a szakambulancia, a kórházi osztály szakorvosa vagy a jogosultságot megállapító háziorvos állítja ki.

Az igazolásnak tartalmazni kell a kedvezményt érvényesítő személyazonosító adatait, lakóhelyét, adóazonosító jelét, az igazolás kiállítását megalapozó szakorvosi dokumentáció kiadásának dátumát, valamint a betegség véglegességének vagy ideiglenességének megállapítását és ezen igazolást kiállító szakorvos vagy háziorvos aláírását.

  • A végleges állapotot nem kell újra igazolni.
  • Az ideiglenes igazolásokat évente kell kiállítani.
  • A NAV az igazolás tényének a fennállását ellenőrzi.

Lemaradtam?

Amennyiben valaki évek óta jogosult lett volna a személyi adókedvezményre, de nem élt vele, az öt éves elévülési időn belül a személyi jövedelemadó bevallások önellenőrzésével érvényesítheti a kedvezményt. Ennek havi összege 2023-ban 11 595 forint volt, 2022-ben 10 005 forint, 2021-ben 8370 forint, 2020-ban 8050 forint volt, 2019-ben pedig 7450 forint.

WEBBeteg.hu logó Szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
Források: net.jogtar.hu, nav.gov.hu, Rehabportál

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.