A mobiltelefon és a rák: Mi a kockázat?

szerző: Piroskáné Hajdu Petra, fordító - WEBBeteg
megjelent:

Van-e valamilyen kapcsolat a mobiltelefonok használata és az agy daganatos megbetegedései között?

A mobiltelefon használata és a rákos megbetegedések közötti összefüggés vitatott. A mobilkészülék és a tumoros elváltozás tárgyában végzett több évig tartó kutatások ellentmondásos eredményeket produkáltak. Jelenleg nincs egybehangzó állásfoglalás arról, hogy milyen mértékű kockázatot jelent a mobiltelefon használata a rákos megbetegedések szempontjából, ha fennáll egyáltalán ez a veszély.

A mobiltelefon és a rák vonatkozásában az az elsődleges aggodalom, hogy a mobilkészülékkel való érintkezés során agytumorok fejlődhetnek ki. Egyes kutatások szerint az agydaganatos megbetegedések számának csekély mértékű növekedése a ’70-es évek óta figyelhető meg, de a ’70-es évek folyamán még nem használtak mobiltelefont. Így ez inkább egyéb tényezőkkel hozható összefüggésbe – úgymint az orvosi ellátás szélesebb körű elérhetősége és a képalkotó diagnosztika fejlődése.

Mit állapítottak meg a szakemberek a mobilról és a rákról?

Itt egy áttekintés különböző tanulmányokból:

• Az egyik kutatás során több mint 420.000 mobiltelefon használót kísértek figyelemmel 20 éven keresztül. A szakemberek úgy találták, hogy nincs bizonyíték a mobilkészülék és az agytumorok képződésének kapcsolatára.

Az agydaganat tünetei

Az agydaganat által okozott tünetek a daganat méretétől, elhelyezkedésétől és a daganat növekedési sebességétől függ. Egy lassan növő daganat még viszonylag nagy méret esetén is lehet tünetmentes. Agydaganaton az agyban rendellenesen növő szövetszaporulatot értjük. Elkülöníthetünk elsődleges és másodlagos agydaganatot. Az agydaganat tünetei

• Egy másik tanulmány kapcsolatot vélt felfedezni a mobilhasználat és a nyálmirigyek rákos elváltozása között. A kutatásban szereplőknél azonban csak csekély számban alakult ki rosszindulatú tumoros elváltozás.

• Egy újabb keletű tanulmány szerint fokozott a glióma – az agytumor speciális változata – kialakulásának kockázata a mobilkészüléket gyakrabban használók esetében, de összességében nem kell számolni az agydaganat kialakulásának fokozott veszélyével.

Számos különböző kutatás vizsgálta annak a lehetőségét, hogy van-e kapcsolat a mobiltelefon és a glioma, valamint egy jóindulatú agytumor (ismertebb nevén akusztikus neuroma) kialakulása között. A vizsgálati eredmények értékelése után a rákkutatással foglalkozó nemzetközi ügynökség szervezet (IARC) munkatársai – az Egészségügyi Világszervezet (WHO) részeként – megegyeztek abban, hogy korlátozottak a bizonyítékok a mobilkészülék rákkeltő sugárzásával kapcsolatban. Végül a mobilkészülékek által kibocsájtott elektromágneses sugárzást a ’lehetséges' rákkeltő források közé sorolták.

Ennek dacára a legújabb kutatások sora sem tudja ismertetni a teljes igazságot. Gyakran hosszabb időnek kell eltelnie az új rákkeltő anyag használata - mint például a dohány – és a daganatos megbetegedések növekedési arányának észlelése között. Ez alapján túl kevés idő telt el ahhoz, hogy egyértelműen kimutassák a közvetlenül a mobilkészülék használatának tulajdonítható rákos megbetegedések számának növekedését.

Mi a végeredmény?

Mostanáig senki nem tudja egyértelműen kijelenteni, hogy a mobiltelefon használata rákot okoz. Bár folyamatban vannak hosszú távú kutatások, a mai napig nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a mobilkészülék használata növeli a rákos megbetegedés kialakulásának kockázatát.

Ha mégis aggódsz a mobiltelefon és a rák közötti kapcsolat miatt, használd kevesebbet a készülékedet – vagy alkalmazz kihangosítót, vagy headset-et, hogy távol kerüljön a mobil antennája a fejedtől.

A mikrohullámú sugárzás

Elektromágneses sugárzás a gyűjtőneve a különféle típusú elektromos energiának, valamint a hozzájuk kapcsolódó elektromos és mágneses mezőnek. Ide tartozik például a mikrohullámú sugárzás, a rádióhullámok, a röntgensugárzás, a látható- és ultraibolya fény is.
Az energiatípusokat aszerint osztályozzuk, mekkora energiát termelnek, melyet a hullámhosszúságuk jelez. Minél rövidebb a hullám, annál magasabb az energiájuk. A rádióhullámok a leghosszabbak, a röntgen- és gammasugarak a legrövidebbek. A mikrohullámok hullámhosszúsága hosszabb, mint a látható fényé, ám rövidebb, mint a VHF vagy UHF rádióadóké. Veszélyes-e a mikrohullámú sütő?

(WEBBeteg – Piroskáné Hajdu Petra, fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos; forrás: mayoclinic.com)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete - Lality Sára
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Pécsi Balázs, sebész, mellkassebész, klinikai onkológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.