• A mobiltelefon és a rák: Mi a kockázat?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Van-e valamilyen kapcsolat a mobiltelefon és a rákos megbetegedések között?

    A mobiltelefon használata és a rákos megbetegedések közötti összefüggés vitatott.  A mobilkészülék és a tumoros elváltozás tárgyában végzett több évig tartó kutatások ellentmondásos eredményeket produkáltak. Jelenleg nincs egybehangzó állásfoglalás arról, hogy milyen mértékű kockázatot jelent a mobiltelefon használata a rákos megbetegedések szempontjából, ha fennáll egyáltalán ez a veszély.

    A mobiltelefon és a rák vonatkozásában az az elsődleges aggodalom, hogy a mobilkészülékkel való érintkezés során agytumorok fejlődhetnek ki. Egyes kutatások szerint az agydaganatos megbetegedések számának csekély mértékű növekedése a ’70-es évek óta figyelhető meg, de a ’70-es évek folyamán még nem használtak mobiltelefont. Így ez inkább egyéb tényezőkkel hozható összefüggésbe – úgymint az orvosi ellátás szélesebb körű elérhetősége és a képalkotó diagnosztika fejlődése.

    Hirdetések

    Mit állapítottak meg a szakemberek a mobilról és a rákról?

    Itt egy áttekintés különböző tanulmányokból:

      •  Az egyik kutatás során több mint 420.000 mobiltelefon használót kísértek figyelemmel 20 éven keresztül. A szakemberek úgy találták, hogy nincs bizonyíték a mobilkészülék és az agytumorok képződésének kapcsolatára.

     

    Az agydaganat tünetei


    Az agydaganat által okozott tünetek a daganat méretétől, elhelyezkedésétől és a daganat növekedési sebességétől függ. Egy lassan növő daganat még viszonylag nagy méret esetén is lehet tünetmentes. Agydaganaton az agyban rendellenesen növő szövetszaporulatot értjük. Elkülöníthetünk elsődleges és másodlagos agydaganatot.
    Az agydaganat tünetei>>

      •  Egy másik tanulmány kapcsolatot vélt felfedezni a mobilhasználat és a nyálmirigyek rákos elváltozása között. A kutatásban szereplőknél azonban csak csekély számban alakult ki rosszindulatú tumoros elváltozás.

      •  Egy újabb keletű tanulmány szerint fokozott a glióma – az agytumor speciális változata – kialakulásának kockázata a mobilkészüléket gyakrabban használók esetében, de összességében nem kell számolni az agydaganat kialakulásának fokozott veszélyével.

    Számos különböző kutatás vizsgálta annak a lehetőségét, hogy van-e kapcsolat a mobiltelefon és a glioma, valamint egy jóindulatú agytumor (ismertebb nevén akusztikus neuroma) kialakulása között. A vizsgálati eredmények értékelése után a rákkutatással foglalkozó nemzetközi ügynökség szervezet (IARC) munkatársai – az Egészségügyi Világszervezet (WHO) részeként – megegyeztek abban, hogy korlátozottak a bizonyítékok a mobilkészülék rákkeltő sugárzásával kapcsolatban. Végül a mobilkészülékek által kibocsájtott elektromágneses sugárzást a ’lehetséges' rákkeltő források közé sorolták.

    Ennek dacára a legújabb kutatások sora sem tudja ismertetni a teljes igazságot. Gyakran hosszabb időnek kell eltelnie az új rákkeltő anyag használata - mint például a dohány – és a daganatos megbetegedések növekedési arányának észlelése között. Ez alapján túl kevés idő telt el ahhoz, hogy egyértelműen kimutassák a közvetlenül a mobilkészülék használatának tulajdonítható rákos megbetegedések számának növekedését.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Mi a végeredmény?

    Mostanáig senki nem tudja egyértelműen kijelenteni, hogy a mobiltelefon használata rákot okoz. Bár folyamatban vannak hosszú távú kutatások, a mai napig nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a mobilkészülék használata növeli a rákos megbetegedés kialakulásának kockázatát.

    Ha mégis aggódsz a mobiltelefon és a rák közötti kapcsolat miatt, használd kevesebbet a készülékedet – vagy alkalmazz kihangosítót, vagy headset-et, hogy távol kerüljön a mobil antennája a fejedtől.

     

    A mikrohullámú sugárzás


    Elektromágneses sugárzás a gyűjtőneve a különféle típusú elektromos energiának, valamint  a hozzájuk kapcsolódó elektromos és mágneses mezőnek. Ide tartozik például a mikrohullámú sugárzás, a rádióhullámok, a röntgensugárzás, a látható- és ultraibolya fény is.
    Az energiatípusokat aszerint osztályozzuk, mekkora energiát termelnek, melyet a hullámhosszúságuk jelez. Minél rövidebb a hullám, annál magasabb az energiájuk. A rádióhullámok a leghosszabbak, a röntgen- és gammasugarak a legrövidebbek. A mikrohullámok hullámhosszúsága hosszabb, mint a látható fényé, ám rövidebb, mint a VHF vagy UHF rádióadóké. Veszélyes-e a mikrohullámú sütő?>>

    (WEBBeteg – Piroskáné Hajdu Petra, fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    forrás: http://www.mayoclinic.com/health/cell-phones-and-cancer/AN01905

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fájdalmak sportolás után?

    WEBBeteg

    A masszázsfej segítségével a gélt közvetlenül a fájdalmas területre lehet felvinni. (x)

    Miért fáj a hátam?

    WEBBeteg

    A hátfájás az egyik legfőbb közegészségügyi probléma a világon. (x)

    Figyeljen rá, hol hordja a mobiltelefonját!

    Egy kutatás eredményei megerősítik azt a korábbi feltételezést, miszerint a mobiltelefon által kibocsátott sugárzás káros hatással van a spermiumokra.

    Rákkeltő anyagok - Egészségügyi jelentés

    Az Amerikai Rák Társaság egy korábbi jelentésében megtalálható a leginkább rákkeltő anyagok listája. A toplistán a többműszakos munka is helyet kapott.

    Hogyan előzzük meg a tüdőrák kialakulását?

    A tüdőrák - mai ismereteink szerint - leginkább a dohányzás mellőzésével előzhető meg, mivel a tüdődaganatok 90 százaléka erősen dohányzó személyeknél alakul ki.

    Ezt okozhatja a túlzott mobilozás és tabletezés

    Megdöbbentő, de van benne igazság: a különböző mobileszközök lehajtott fejjel történő nézegetésének olyan hatása van, mintha egy több mint húszkilós zsákot cipelnénk folyamatosan a nyakunkban. Mit okozhat a túlzásba vitt okostelefonálás, tabletezés? Megkérdeztük az ortopédsebészt és a szemészt.

    Az otthon veszélyei: azbeszt

    Hosszú évtizedeken keresztül rendkívül népszerű építőanyag volt, ma már átok. Nem csupán az iparban, hanem közvetlen környezetünkben, a lakó- és középületekben is jelen van a mai napig a tüdőrák kialakulásának egyik fő okozója, az azbeszt. Mit kell tudni az azbesztről, hogyan szabaduljunk meg tőle?

    Otthoni elektroszmog!

    A lakásunkban előforduló elektromos tárgyak elektromos sugárzásai egyes elméletek szerint a szervezetben rendszerzavarokat, megbetegedéseket idézhetnek elő. Sokan elektroszmogmentes hálószobát építtetnek, ahol legalább a pihenés, a regenerálódás alatt nem éri a szervezetüket az elektromágneses sugárzás.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA