Az energiaitalok miatt egyre többen kerülnek kórházba

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Egy felmérés szerint jelentősen növekedett azok száma, akiknek sürgősségi orvosi ellátásra volt szükségük a népszerű, magas koffeintartalmú energiaitalok fogyasztása után.

A 2005 és 2009 közötti időszakban több mint tízszeresére nőtt az energiaitalokhoz köthető sürgősségi ellátást igénylő esetek száma. Az energiaitalokat gyártó cégek tiltakoznak a statisztikák ellen, mondván, hogy noha az összes sürgősségi ellátásnak csak 1 százalékát teszik ki azok az esetek, melyek energiaital fogyasztáshoz köthetők, mégis ezek veszélyére próbálja felhívni a figyelmet a kutatás.

Energiaitalok és orvosi ügyelet

Noha az ellátást igénylő esetek 44 százalékában az energiaitalt alkohollal vagy egyéb drogokkal együtt fogyasztották, a legtöbben csak az energiaital fogyasztást vallották be.

Az energiaital hatásai

Az úgynevezett energiaitalok fogyasztásával szervezetünk terhelhetőségét akarjuk növelni. A hatás hosszú távon azonban inkább negatív és káros: az energiaitalok ártalmasak lehetnek a szív- és érrendszerre – vélik a szakértők.

A felmérésben különösen nagy figyelmet fordítottak azokra az energiaitalokra, melyek alkoholt is tartalmaznak, hiszen ezek után volt szükség a legtöbbször szükség orvosi beavatkozásra. Ugyanakkor a szakértők felhívják a figyelmet, hogy az alkoholmentes, magas koffeintartalmú energiaitalok is veszélyesek, különösen azért, mert a gyártó nem köteles feltüntetni az italban lévő koffein mennyiségét, elég csak azt felsorolni, mit tartalmaz a termék. Így előfordulhat, hogy sokkal több benne a koffein, mint a másik gyakori stimuláns gyógynövény összetevő, a guarana.

Különösen a fiatalok hajlamosak az energiaitalok koffeintartalmának veszélyét jelentősen alábecsülni. Ezt támasztja alá, hogy az ellátást igénylők több mint fele főiskoláskorú (18-25 év) volt, illetve a 26-40 év közötti felnőtt korosztály adta az ellátottak egyharmadát. Az összes ellátott kétharmada volt férfi.

Mindez nem meglepő, ugyanis az energiaitalok élénk színű dobozban, macho névvel kerülnek piacra, és kifejezetten a rendszeresen még nem kávézó tiniket és fiatalokat célozzák meg. Ugyanakkor az energiaitalok veszélyesebbek, mint a kávé, mivel eleve nagyobb kiszerelésben kerülnek forgalomba, így egy dobozzal több adagnyi koffeinhez jut a fogyasztó, mintha kávét inna. Mivel ízük édes, és általában hűtve árulják őket, csábító szomj-oltó alternatívái a víznek és sportitaloknak. Így aztán energiaitallal jóval több koffein jut a szervezetbe, mint bármilyen más étellel vagy itallal.

A koffein túladagolás tünetei

A koffein túladagolás leggyakoribb tünetei a gyors pulzus, megemelkedett vérnyomás, esetenként láz, nyugtalanság, ingerlékenység, zavartság, és a finommotoros készségek nehezítettsége. Ezek a tünetek felerősödnek, ha a koffein gyógyszerrel vagy kábítószerrel együtt fogyasztott.

Különösen gyakori a koffein túladagolás az érettségire, vagy főiskolai/egyetemi vizsgákra készülők körében. Pedig nem segít abban, hogy a tanuló lépést tartson önmagával, céljaival, hiszen túlfogyasztás esetén a gondolatok szervezetlenné válnak, idegességet és az átmeneti éberség után kimerültséget okoz – mindez pedig nem segít abban, hogy a tanuló jobb jegyet szerezzen!

(WEBBeteg - CS. K.,fordító, forrás: WebMD; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - K. J., fordító
WEBBeteg - Dr. Reinhardt István
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, Dr. Reinhardt István
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.