Magas vérnyomást okozhat egy élelmiszeripari adalék

Medipress
megjelent:

A Colorado Egyetem kutatásai szerint még az amúgy egészségesen étkező, sószegény diétán élő emberek is veszélyben lehetnek a magas vérnyomás miatt, ha túl sokat fogyasztanak egy igen gyakori élelmiszer ipari adalékból.

A magas fruktóztartalmú kukoricaszirup (HFCS), ami majdnem minden finomított élelmiszerben megtalálható, a szakértők szerint 32 százalékkal növeli a vérnyomást.

A top20 rákkeltő anyag

Nyilvánosságra került az Amerikai Rák Társaság soros jelentése, amelyben a leginkább rákkeltő anyagok listája is megtalálható. A top20 rákkeltő anyag

A kutatók szerint a kukoricaszirup gyulladást okoz a véráramban, ami miatt a véredények fala megkeményedik, a vérnyomás pedig emelkedik.

Még az amúgy egészséges életmódot folytatók vérnyomása is veszélyes mértékben emelkedhet, ha rendszeresen fogyasztanak a HFCS-ből.

Kukoricaszirup - Fontos az összetevő

Furcsa kifejezések a csomagoláson? Segítünk!

Mitől bio a bioélelmiszer? Mi az az emulgeálószer? És a térfogatnövelő meg az ízfokozó? Mitől homogénezett a tej? Tartósítószer és társai, avagy segítünk eligazodni a csomagoláson olvasható kifejezésekben.
Mi van az élelmiszercímkéken?

Bár a kukoricaszirupot fruktózként, magas fruktóztartalmú édesítőként vagy természetes édesítőként is feltüntethetik az élelmiszerek csomagolásán, jó ha tudjuk, hogy ugyanarról az egészségkárosító édesítőszerről van szó. Még a természetes bio élelmiszerek is tartalmazhatnak HFCS-t. Csak a 100 százalékig organikus eredetű termékek mentesek a magas fruktóztartalmú kukoricasziruptól.

A HFCS igen gyakori adalékanyag, de leginkább különböző üdítőitalok édesítésére alkalmazzák, mert rendkívül olcsó. Ezen kívül megtalálható még joghurtokban, tápszerekben, müzli szeletekben, salátaöntetekben és kekszekben.

A másik nagy probléma a HFCS-sel, hogy nagyobbrészt génmódosított kukoricából állítják elő. Bár a génmódosított termékek egészségkárosító hatása nem bizonyított, egyes esetekben komoly betegségeket okozhatnak.

(Medipress)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.