A műtét tartósan hatásos lehet a migrén ellen

Medipress
megjelent:

Egy új tanulmány szerint a migrén kiváltó pontjainak deaktiválására szolgáló műtét tartós enyhülést eredményez. Az eljárás során eltávolítják a beteg migrénrohamaival összefüggő izom és idegi triggereket.

A betegek közel 90 százaléka tapasztalta a bénító fejfájás legalább részleges csillapodását öt évvel a kozmetikai műtétet követően. A Plastic and Reconstructive Surgery szaklapban megjelent tanulmány szerint a páciensek 30 százaléka a beavatkozás után egyáltalán nem szenvedett többé migréntől.

A tanulmányt az a Dr. Bahman Guyuron plasztikai sebész vezette a clevelandi egyetemi kórházban, aki a migrénműtétet kifejlesztette. A sebész azt követően dolgozta ki a technikát, hogy észrevette, néhány migrénes páciensének csillapodott a fejfájása homlokfelvarrás után.

Migrén - Egy életre megszabadulhatunk tőle!

Az új eljárás során műtéti úton deaktiválják azokat a kiváltó pontokat az izmokban illetve idegekben, amelyek a fájdalmat létrehozzák. A kutatócsoport 69 beteget vizsgált, akik többségénél legalább két trigger helyet kezeltek. Öt év elteltével ezeknek a betegeknek a nyolcvannyolc százaléka tapasztalt pozitív hatást hosszú távon a műtét után. 59 százalék esetében a fejfájás jelentős mértékben csökkent, 29 százalék esetében pedig teljesen elmúlt.

Dr. Guyuron szerint az eredmények szilárd bizonyítékkal szolgálnak arra, hogy egy vagy több trigger pont sebészeti deaktiválásával sikeresen megszüntethető a migrén, illetve csökkenteni lehet gyakoriságát, időtartamát és intenzitását, ráadásul a hatás tartós. A kutatócsoport hangsúlyozza, hogy az eljárás finomításához további kutatásokra lesz szükség, és azt is ki kell deríteni, pontosan mi az oka a kezelés hatékonyságának.

(Medipress)

Cikkajánló

Migrénem lehet? A migrén tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Migrén
A migrénes fejfájás rendkívül kínzó lehet, gyakran egyéb tünetek is kísérik, például émelygés, hányás, kifejezett fény- és hangérzékenység. Mi a migrén és milyen tünetekkel jár?
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Siró Péter, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.