Depressziót okozhat a hazugság

DRportal
frissítve:

Sokszor halljuk, hogy a jó közérzethez egészséges táplálkozás és rendszeres mozgás szükséges, ám egy amerikai tanulmány szerint az is kell, hogy minél kevesebbet hazudjunk.

Dr. Anita Kelly pszichológus professzor (University of Notre Dame) reméli, hogy az első hallásra talán megmosolyogtató tanácsát egy nap majd komolyan veszik az emberek, hiszen a „Science of Honesty" (őszinteség tudománya) című tanulmányában bebizonyosodott, hogy az őszinteség kézzelfogható mentális és fizikai egészségügyi előnyökkel jár.

Ennek bizonyítására a kutató 110 résztvevő bevonásával végzett kísérletet. A mindkét nem képviselőiből válogatott résztvevők életkora 17 és 71 év között szóródott, az alanyok etnikum és jövedelmi szint szerint is széles diverzitást mutattak.

A 110 résztvevő felét arra kérték, hogy 10 héten át minél kevesebbet hazudjon, lehetőleg még az apró, ártatlannak tűnő füllentéseket is kerülje, míg a kontrollcsoport nem kapott semmilyen hazugsággal kapcsolatos speciális instrukciót.

A résztvevők hetente egészségi állapotukra és személyes kapcsolataikra vonatkozó kérdőíveket töltöttek ki, és poligráfos vizsgálaton estek át az adott héten elhangzott hazugságaik számának megbecslésére.

Az eredményekből kiderül, hogy amikor az „őszinte” csoport tagjai a többi héthez képest átlagosan 3-4 alkalommal ritkábban hazudtak, kevesebbet panaszkodtak fejfájás, torokfájás, feszültség, szorongás és egyéb egészségügyi problémák miatt, mint a kontrollcsoport tagjai.

Ráadásul, a résztvevők saját értékelése szerint, az egészségügyi és pszichés előnyökön túl, az őszinteség a személyes kapcsolataik minőségét is javította, szociális interakcióik gördülékenyebbé, simábbá váltak.

Korábbi kutatások jelezték, hogy egy átlagos amerikai felnőtt hetente 11 alkalommal hazudik. Kelly tanulmánya az eddig publikált tudományos munkáktól eltérően, nem a hazug személyek detektálására fókuszál, hanem a hazugság potenciális egészségügyi következményeit vizsgálja.

„Véleményem szerint, a hazugság valójában stresszorként működik, így szorongást, sőt, akár depressziót is generálhat. Az emberek talán felismerik a hazugság romboló hatásait a kapcsolataikban, de azt már nem veszik észre, hogy rengeteg stresszt is okoz számukra. – jegyezte meg a kutatás kapcsán Dr. Bryan Bruno, a Lenox Hill Hospital Pszichiátriai Tanszékének elnöke.

A 10 hetes tanulmány végére a résztvevők egy része belátta, hogy érdemesebb elkerülni a hazudozást, és egyszerűen igazat kell mondani. Mások úgy döntöttek, hogy a jövőben felhagynak a késéseiket vagy befejezetlen feladataikat magyarázó hamis kifogások keresésével, míg néhányan a nekiszegezett kínos kérdésekre válaszként, hazugság helyett a visszakérdezés technikáját választották.

(DRportal)

Cikkajánló

A depresszióról részletesen

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Depresszió
A depresszió mára gyakori betegséggé vált, amely világszerte legalább 300 millió embert érint. Kezeletlen esetben a depresszió egy lefelé menő spirált eredményezhet, amely végén a rokkantság, az önellátási képtelenség, sőt akár az öngyilkosság is állhat.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.