Öt tünet, amely szájrákot jelezhet

szerző: Ötvenentúl.hu - WEBBeteg
frissítve:

A szájüregi daganatos megbetegedések számának terén is első helyen található Magyarország az európai országok között. A szájüregben jelentkező daganatok többségét túl későn diagnosztizálják.

Mint oly sok ráktípusról, a szájüregi daganatokról is elmondható, hogy korai stádiumban felfedezve nagyon jó eséllyel gyógyíthatók.

Ám az esetek túlnyomó többségében nem ez történik: az előrehaladott betegség áttétekkel jelentkezve jóval nehezebben kezelhető. A szájüregben jelentkező kóros szövetszaporulatokról szólva ez azért elkeserítő, mivel nem a test valamely eldugott részében, a szem elől elrejtve fejlődnek ki. Akár egy rutin fogorvosi vizsgálat során felfedezhetők.

A világon évente félmillió embernél diagnosztizálnak valamilyen szájüregi daganatot, és mivel főleg késői stádiumban veszik észre, az esetek túlnyomó részére nem több, mint ötéves túlélési idő jellemző. A szájrák – megint csak megannyi más daganatos betegséghez hasonlóan – különösen a negyven év feletti korosztályban jelentkezik, elsősorban a dohányosok és az alkoholt fogyasztók körében.

Részletesen A szájüregi daganatok és tünetei

A szájüregi rák típusai, kockázatai

A szájrák valójában több daganattípus gyűjtőneve, a szájüregben és környékén megjelenő szövetszaporulatok összefoglaló elnevezése. A megbetegedések felében a nyelven jelentkezik, körülbelül negyedrészt az ajkakon, illetve összesen az esetek egynegyedében az arc belső felületén, az ínyen vagy a szájfenéken.

A szűrés nem jelent mást, mint hogy az ember időnként ellátogat a fogorvoshoz. A szájüregi daganatokat tekintve Magyarország az első az európai ranglistán, s ez nem utolsósorban a magyar szájhigiénia katasztrofális állapotának köszönhető. A szájápolás és a rendszeres fogászati kontroll egyben a szájrákok kiszűrését is szolgálja, hiszen minden fogorvos képes a korai stádiumú tumor észlelésére, de bizonyos jelek még otthon, a tükör előtt is észrevehetők.

Melyek ezek?

  • Tartós fekély a szájüregben. Ez természetesen nem csak daganatot jelezhet, de ha hetekig nem jelentkeznek a gyógyulás jelei, fennáll a súlyosabb betegség gyanúja.

  • Fehér vagy vörös foltok megjelenése - akár a nyelven, akár az ínyen.

  • Nyelési nehézség és idegentest-érzés a nyelés során

  • A nyelv vagy a környéke érzéketlen. Emellett intő jel lehet, ha úgy érzed, hogy a nyelved mozgatása nehezen megy, vagy enyhe fájdalommal jár.

  • Az orcák megvastagodása, illetve az állkapocs duzzanata.

A rendszeresen elvégzett önvizsgálattal nagyon sokat tehetünk a korai diagnózis érdekében. A daganat korai jeleit ugyanis – az ún. precancerozisokat – ha tudjuk, mit keresünk, mi magunk is korán felfedezhetjük. Ha egy tükör segítségével havi rendszerességgel alaposan átvizsgáljuk a szánkat, biztosan nem kerüli el a figyelmünket semmilyen eltérés.

Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.