Asszimetrikus herék - Melyek a hererák tünetei? - Az orvos válaszol

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
megjelent:

A családomban nemrég előfordult hererák egy fiatal férfinél. Nemrég voltam urológusnál, aki a vizsgálat után megnyugtatott. Azonban én még aggódom, mert az egyik herém nagyobb. Nem egyformák. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

Érthető az aggodalma, hiszen ha egy közeli ismerőssel történik ilyen probléma, az ember önkéntelenül is magára veszi. Ez nem túlzott aggodalom, ez teljesen természetes reakció, nem gondolom, hogy emiatt bármilyen kezelésre van szükséges.

A hererák tünetei, okai, kezelése

A heredaganat a daganat gyógyítás sikertörténete. Centrumban kezelve, gyógyulása kiváló. Ha a daganat a herére lokalizálódik (vagyis nincs áttét) gyógyulása közel 100%. Még azokban – az egyébként ritka – esetekben is, amikor távoli áttétek alakulnak ki, kemoterápiával a betegek 80%-a meggyógyítható. Bővebben a hererákról

A hererák jellegzetes tünete nem a here megnagyobbodása, hanem klinikai tünete a here állományában növő fájdalmatlan, kemény göb. Nézze meg a két kezét. Ugye az sem egyforma? Teljesen természetes, hogy a két here nem egyforma méretű, egyébként is a teljes szimmetria nagyon ritka a természetben. A két vese, a két petefészek, a két fül, stb. sem egyforma.

Ha bármilyen oka lenne aggodalomra, azt a vizsgálatot végző minden bizonnyal elmondta volna, hiszen a kivizsgálás alapos, a protokoll szerint történt, ettől többet nem is lehetett volna elvégezni. Ön megnyugodhat.

Először is a tenyérre helyezett herezacskót óvatosan emelgetve kell megvizsgálni annak súlyát. Egyszerre mindig csak egy herét. Nem rendellenes, ha az egyik here egy kissé súlyosabb, mint a másik, az a fontos, hogy később ebben fog-e változás bekövetkezni.

A hüvelyk és mutatóujj segítségével óvatosan körbe kell tapogatni mindkét herét, ellenőrizve, hogy nem tapintható-e rajtuk csomó, vagy nem nagyobbodtak-e meg. Ha könnyen összenyomódó, rugalmas duzzanat található rajta, nem kell megijedni, nem a hererák jele. Valószínűleg ez a herezacskóban lévő folyadék, ami vízsérv formájában jelentkezik, ám egyszerűen kezelhető.

Ezután következik a mellékherék és ondóvezeték vizsgálata. A heréket a pénisz töve felé tapintva lehet érezni a mellékherét. Érintésre kissé érzékeny lehet, s akik először vizsgálják magukat, esetleg csomónak érezhetik azokat. Az ondóvezeték a mellékherék mögött elhelyezkedő, sima, kemény "cső". Mindkét odalát meg kell vizsgálni.

Bővebben a herék önvizsgálatáról

(WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.