• A rákos beteg gyorsan elfelejti az orvostól hallottakat

    Szerző:
    WEBBeteg

    Rossz hírt hallani és azt feldolgozni soha nem könnyű. Különösen nehéz akkor, ha a hallottak nagymértékben befolyásolják további életünket, esetleg életkilátásainkat. Ezt a közhelyesnek hangzó tényt támasztja alá egy új, frissen diagnosztizált rákos betegek körében elvégzett kutatás.

    Az ausztrál és holland kutatók által végzett vizsgálat eredményei szerint a betegek, amikor meghallják a daganatos betegség szörnyű diagnózisát, elfelejtik, miről beszélt még nekik a diagnózis közlése után az orvos. Akikkel a rossz prognózisról is beszél a doktor, azok még kevesebbre emlékeznek a beszélgetésből.

    A vizsgálatot 260 frissen diagnosztizált tumoros beteg bevonásával végezték. Az orvossal folytatott beszélgetésüket, amely átlagosan 30 percig tartott, magnón rögzítettek, majd nem sokkal a vizit után telefonon érdeklődtek a vizsgálat végzői, hogy mire emlékszik a beteg.

    Hirdetések

    A kutatók azt találták, hogy az elmondott információk felét a páciensek nem tudták visszaidézni. Jelentősebb korcsoportok közötti eltérést a megjegyzett információk mennyiségében csak akkor találtak, ha az orvos-beteg találkozó hosszabb ideig tartott, vagy ha az átlagosnál lényegesen több információ hangzott el. Ilyenkor a 65 év felettiek rosszabbul teljesítettek, mint az ennél fiatalabb korosztály.

    Az is jellemző volt, hogy az idősebb emberek kevesebbet kérdeztek, mint a fiatalabb korosztály. A legmeglepőbb eredmény pedig az volt, hogy azok az emberek, akik sok kérdést tettek fel, kevesebb információra emlékeztek, mint a kevésbé érdeklődők. Azok a betegek is kevésbé tudtak figyelni orvosukra, akikkel rossz prognózist közöltek.

    Megéri tájékozódni máshonnan is

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kutatók az eredmények fényében azt javasolták az orvosoknak, hogy mindenképpen javasoljanak írásos információforrásokat a betegeknek (pl. weblapok, könyvek). Az orvosok némelyike pedig azt a javaslatot adta kollegáinak, hogy az első vizitre a tumoros beteg hozzátartozója, barátja is jöjjön el.

    Egyesek szerint jó megoldás az is, ha a beteg kézbe kapja a patológiai leletét, illetve a terápiás tudnivalók egy másolatát, de talán még hasznosabb (lenne) ha a diagnózist követő 3-5 napon belül a beteg ismételten felkereshetné orvosát, hogy higgadtabb körülmények között beszélhessék meg a részleteket.

    Erre azonban sok országban, így hazánkban sincs lehetőség, és az egyre növekvő betegszám valamint a csökkenő szakorvosi kör miatt rövid időn belül nem is látszik ez megvalósíthatónak. A külön információs forrás ajánlása azonban már hazánkban is járható út, hiszen léteznek már részletes betegtájékoztató kiadványok, könyvek, melyeket az orvos ajánlhat betegének, valamint hiteles, részletes információkkal szolgáló, betegeknek szóló internetes portálok is elérhetőek hazánkban.

    (WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos; Forrás: www.health.com)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Koleszterincsökkentés

    Dr. Vajda Orsolya

    Mi alapján választ gyógyszert az orvos? Mennyi ideig kell szedni?

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A 3 leggyakoribb bőrrák

    Az UV sugárzás a pozitívumai mellett sajnos a bőrdaganatok kialakulását is befolyásolja. A három leggyakoribb bőrrákfajtáról és a korai felismerés jelentőségéről dr. Boros-Gyevi Márta, bőrgyógyász, kozmetológus beszélt.

    Mi okozhat hangszálbénulást?

    A tartós rekedtség a legjellemzőbb tünet, de ha beszéd közben gyakran kifogyunk a levegőből, szintén intő jel lehet. A hangszálbénulás bekövetkezhet nyaki műtétek után is, de akár daganatos elváltozást is jelezhet.

    Hogyan kommunikáljunk orvosunkkal?

    A kommunikáció életünk szerves részét képezi, és a 21. században szinte lehetetlenség az ébren töltött időnkben nem kommunikálni másokkal. Mégis, ha van egy félreértés, ezeket a hétköznapok során legtöbbször könnyedén kezeljük, azonban az orvos-beteg kapcsolatban egy félreértés akár emberéleteket is követelhet. Hogyan kommunikáljunk jól az orvosainkkal?

    Hogyan kommunikáljunk orvosunkkal?

    A kommunikáció életünk szerves részét képezi, és a 21. században szinte lehetetlenség az ébren töltött időnkben nem kommunikálni másokkal. Mégis, ha van egy félreértés, ezeket a hétköznapok során legtöbbször könnyedén kezeljük, azonban az orvos-beteg kapcsolatban egy félreértés akár emberéleteket is követelhet. Hogyan kommunikáljunk jól az orvosainkkal?

    A húgyhólyag daganatokról

    A húgyhólyag a vizelet tárolására alkalmas szervünk, sajnálatos módon a féktelen dohányzás évek alatt daganat kialakulásához vezethet ebben a szervben is. Több klinikai kutatás igazolta, hogy a húgyhólyagrák az esetek 30-70%-ában dohányosoknál alakul ki. A tumor gyakrabban fordul elő férfiakban, mint nőkben, gyakoribb a fejlett országokban.

    Kemoterápia és a rettegett hányinger: hogy kerülhetjük el?

    A kemoterápián és sugárkezelésen áteső betegeknél sokszor hányinger, hányás alakul ki, sokan ezt tartják az egyik legkínzóbb mellékhatásnak. A hányáscsillapító gyógyszerek mellett léteznek olyan házi praktikák, amelyek segíthetnek csillapítani vagy elkerülni a gyötrő tüneteket.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.