• Cukorbetegként a labdarúgó válogatottban

    Szerző:
    WEBBeteg

    A DiaEuro Nemzetközi Diabétesz Labdarúgó-bajnokság hazai válogatóját június 16-án tartották Budapesten. A helyszínen megalakult 7 fős magyar cukorbeteg labdarúgó-válogatott tagja Tordai Vince és Czernai Gábor is, akik csapatukkal képviselik hazánkat az augusztusban megrendezésre kerülő horvátországi nemzetközi tornán.

    Tordai Vince: „Gyerekkori álmom, hogy felnőttválogatott legyek”

    Mióta vagy cukorbeteg, miben változtatott ez a mindennapjaidon?

    Teljes mértékben megváltoztatta az életem, vagyis inkább a táplálkozási szokásaimat.

    Kilenc éve vagyok diabéteszes, előtte egyetlen egy főzeléket sem ettem volna meg, zöldségeket is alig fogyasztottam, de azóta elmondhatom, hogy sokkal egészségesebben élek. 2002 óta vagyok igazolt labdarúgó, így két évet a diabétesz nélkül játszottam. Amikor bekerültem a kórházba, az első kérdésem a kezelőorvosomhoz az volt, hogy ugye focizhatok? Erre jött a mosolygós, ám annál határozottabb válasz: Sőt, kell is! Nehéz volt megszokni ezt az életmódot, de mostanra már belerázódtam. Sokszor azért nehezen viselem, hogy átgondoljam és számoljam, mit és mennyit ettem, de inzulinpumpával jóval szabadabban kezelem ezt a dolgot. Mint már említettem, 12 éves korom óta focizok versenyszerűen. Játék közben még nem volt olyan problémám, hogy a vércukorszintem közrejátszott volna a teljesítményemben.

    Milyen korábbi eredményeid voltak a futballban?

    Legjobb eredményeim között szerepel, hogy a Sárospataki TC-vel megnyertük a B.-A.-Z. megyei II. osztályt, majd egy évvel később a megyei I. osztályban a harmadik helyen végeztünk. Inkább az ifjúsági csapatot segítettem ebben a két idényben, de néha-néha a felnőttek között is megmutathattam a tudásom. Jelenleg a Heves megyei II. osztályban a Mátraderecske SE csapatát erősítem, és a közeljövőben fogjuk elkezdeni a tréningeket a következő idényre, így ez is nagy segítség lesz, hogy felkészüljek az EB-re.

    Hirdetések

    Mi motivált a jelentkezésben?

    Mire figyeljen a cukorbeteg sportolás közben? Mik a veszélyei?


    A sportra biztatjuk a cukorbetegeket, hiszen a testmozgás jó hatással van a cukoranyagcsere egyensúlyának beállításában és fenntartásában, a normál testsúly elérésében és megtartásában, és nem utolsósorban a lelki egyensúly kialakításában is szerepet játszik. Mire figyeljen a cukorbeteg sportolás közben? Mik a veszélyei?>>

    Egy közösségi portálon láttam a hirdetést, hogy a diabetes.hu oldalon lehet jelentkezni a DiaEuro labdarúgó-bajnokságra. Rögtön tudtam, hogy jelentkeznem kell! Gyermekkori álmom, hogy egyszer felnőtt-labdarúgóválogatott legyek, és ha minden jól megy, akkor ez augusztusban meg is valósulhat.

    A válogatón jobbnál jobb játékosok ellen kellett játszani, de igyekeztem megfelelni az elvárásoknak.

    Milyen reményekkel vágsz neki a versenyek?

    Az augusztusi megmérettetésről, a többi csapatot nem ismerve, csak annyit tudok mondani, hogy a magyar diabéteszválogatott mindent meg fog tenni a lehető legjobb eredményért, ez látszott a játékosok hozzáállásán is! Bízom abban, hogy Horvátországban mindig több gólt tudunk rúgni, mint az aktuális ellenfél, és akkor semmi gondunk nem lesz!

    Czernai Gábor: Jobban érzem magam a „sorstársak” között

    Mióta vagy cukorbeteg, mennyiben nehezíti ez az életed?

    2002 óta vagyok cukorbeteg. Kicsit komplikálttá teszi a mindennapjaimat, hisz figyelnem kell a vércukorszintem kordában tartására és olykor a többszöri étkezés is nehézséget okoz, de összességében nincs okom panaszra, hiszen lehetne sokkal rosszabb is.

    A sportteljesítményedet befolyásolja a diabétesz, volt már ebből problémád?

    A teljesítményemen annyit befolyásol, hogy hamarabb elfáradok, és keményebb edzéseken, meccseken előfordul a hipoglikémia is. Ezért minden edzés, illetve meccs előtt valami kis szénhidrátot elfogyasztok, hogy ezt elkerülhessem. Elfogadtam már ezt az ,,állapotot”, hisz változtatni nem tudok rajta, csak együtt élni vele, de bízom az orvostudományban, hogy kitalálnak valamit, ami valamilyen szintű segítséget nyújt nekem és cukorbeteg társaimnak.

    Mióta focizol?

    Pontosan nem tudom megmondani, de nagyjából 15-16 éve. Encsen, a megyei I. osztályban játszom. Nagy eredményeim még nincsenek, néhány I. osztályú bajnoki győzelem, illetve második és harmadik helyezések.

    Hogyan készülsz a DiaEuro-ra, mit vársz a versenytől?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Elkezdődtek az alapozó edzések az encsi csapatnál, ami heti három edzést jelent, közben pedig focizom, amikor csak lehet. A versennyel kapcsolatban nincsenek konkrét elvárásaim. Jobban érzem magam olyan emberek között, akik tudják, milyen cukorbetegnek lenni, de azért győzni mennék ki elsősorban! Igyekszem a legjobb formámat hozni az edzéseken és a versenyen is. Imádok focizni, és amikor csak tehetem, rúgom a bőrt. Azt hiszem, ilyen körülmények között, ilyen csapatokkal ritkán van lehetősége az embernek játszani, mint a DiaEuro-n Horvátországban lesz!

    (Tudomány Kiadó)

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Zsinórban negyedszer EB-ezüstérmes a magyar DiaEuro válogatott

    A döntőben a horvátokkal már nem bírt el, így ezüstéremmel zárta a Bukarestben megrendezett DiaEuro futsal Európa-bajnokságot a magyar csapat. A Hevesi Tamás vezette válogatott ismét bizonyította, hogy cukorbetegen is kimagasló sportteljesítményeket lehet elérni.

    Ismét EB ezüstérmet szerzett a magyar válogatott

    Bár a győzelem sajnos ezúttal is elmaradt, a büszkeség indokolt, a 16 ország részvételével megrendezett DiaEuro futsal Európa-bajnokságon második lett a magyar csapat, és ismét bizonyította, hogy cukorbetegen is kimagasló sportteljesítményeket lehet elérni.

    Focival a diabétesz ellen?

    November 14-e a cukorbetegség világnapja, és ennek kapcsán érdemes újra és újra beszélni korunk népbetegségéről.

    EB ezüstérmet szerzett a magyar DiaEuro válogatott

    Ismét kiválóan szerepelt a magyar cukorbeteg labdarúgó-válogatott, és a tavalyi ezüstéremhez hasonlóan idén is második helyen végzett a kolozsvári DiaEuro futsal Európa-bajnokságon. A magyar csapat az egyetlen, aki az elmúlt három évben mindig döntőbe jutott, miközben a bajnokságon induló csapatok száma megduplázódott.

    DiaEuro2015: Elindult a visszaszámlálás

    Alig egy hét van hátra a cukorbetegek ez évi legnagyobb sporteseményéig. 2015. július 19. és 26. között negyedik alkalommal rendezik meg a cukorbetegek futsal-Európa-bajnokságát – Belgiumtól Üzbegisztánig 17 országból több mint 200-an játszanak majd a fedett pályákon, hogy bebizonyítsák, a sportban sincs helye a diszkriminációnak.

    Focival a cukorbetegség ellen

    A házigazda és egyben címvédő magyar csapat mellett összesen 15 ország csapatának cukorbeteg játékosai hívják fel a figyelmet a betegség rohamos terjedésére a 2014. szeptember 1-5. között Balatonfüreden megrendezésre kerülő Cukorbeteg Futsal Európa-bajnokságon.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA