• A nyálban lévő amiláz szerepe

    Szerző:
    WEBBeteg

    A legújabb kutatások szerint a nyálban lévő amiláz mennyisége jelentősen befolyásolja a vércukorszintet is, így a szervezet anyagcsere folyamatainak egyik meghatározó tényezője.

    Felnőtt ember naponta átlag egy-másfél liter nyálat termel és ennek a sajátos folyadéknak egyik fontos eleme az amiláz. Az ételeinkben lévő keményítő emésztése jórészt a nyál amiláz tartalmától függ.

    A szénhidrát háztartási zavarai


    Az egészséges éhgyomri vércukor szint 3.9 - 6.0 mmol/l. A tartomány alatti vércukorszint esetén alacsony vércukorszintről (hipoglikémiáról), az a feletti érték esetén magas vércukorszintről (hiperglikémiáról) beszélünk. Inzulinrezisztencia>>

    Az amiláz lebontja a keményítőt és így abból gyorsabban felszívódó szénhidrátok alakulnak ki. A gabonában, burgonyában, rizsben lévő keményítő az európai táplálkozás kalóriaforrásának átlag 60 százalékát adja. Érthető, hogy ha ebből gyorsan keletkezik jól felszívódó szénhidrát, megemelve a vércukorszintet.

    Már korábbi vizsgálatok igazolták, hogy azok az emberek, akiknél a nyál amiláz aktivitása erős volt, gyorsabban bontották le a keményítőt, mint kevesebb amilázt tartalmazó nyálú társaik.

    Abigail Mandel, az anyagcsere kutatással foglalkozó amerikai Monell központ munkacsoportjának egyik vezetője az első szerzője annak a tanulmánynak, amely a nyál amiláz tartalmának jelentőségével foglalkozik.

    Hirdetések

    Mandel és munkatársai most egészséges vizsgálati alanyokon azt nézték meg, hogy miképpen alakul a vércukor értéke az egyes résztvevők amiláz aktivitásától függően. Ez alapvetően genetikai úton meghatározott tulajdonsága mindenkinek.

    A kutatók 48 önkéntes vizsgálati alany megfigyelésével foglalkoztak. Megmérték, hogy amiláz aktivitásuk erős-e, vagy gyenge. Ezt követően folyékony keményítőt itattak mindenkivel és két órán át figyelték a vércukor és az inzulin elválasztás alakulását.

    Az erős amiláz hatás meggyorsítja az inzulin felszabadulást

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A keményítő elfogyasztása után az erős amiláz aktivitású résztvevők vércukor szintje lényegesen alacsonyabb volt, mint azoké, akiknek nyálában az amiláz hatása gyengébbnek bizonyult. Ennek a magyarázata az volt, hogy az erős amiláz hatás meggyorsította az inzulin felszabadulást.

    A kutatók szerint vizsgálati eredményeik azt igazolják, hogy a nyál amiláz hatásának szintje a szervezet anyagcsere állapotát jelentősen befolyásolja. További vizsgálatokra van szükség, hogy ennek az élettani változásnak a hátterében milyen idegrendszeri és hormonális hatások játszanak szerepet a cukorbetegség kifejlődése, illetve előrehaladása szempontjából. A tanulmányt a Journal of Nutrition közölte.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    A prediabétesz - Milyen tünetek esetén gondoljon rá?

    Prediabéteszről akkor beszélünk, mikor valakinek a vércukorszintje magasabb a normálisnál, de még nem érte el azt a szintet, amikor már 2-es típusú cukorbetegségről beszélünk.

    Inzulinrezisztencia: a cukorbetegség előszobája

    Az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy szöveteink a normálisnál kevesebb glükózt képesek csak felvenni inzulin jelenlétében, így jóval magasabb inzulinmennyiségre van szükség a megfelelő vércukor-anyagcsere fenntartásához.

    A 2-es típusú cukorbetegség szövődményei

    A 2-es típusú cukorbetegséget könnyű figyelmen kívül hagyni a betegség korai stádiumában, ám a betegség az összes szervet érinti.

    A 2-es típusú cukorbetegség kezelése

    A betegség kezelése egy életen át tartó elkötelezettséget jelent rendszeres vércukorszint-ellenőrzéssel, egészséges étkezéssel, rendszeres mozgással, esetleg gyógyszeres kezeléssel.

    Munkavállalási szempontok inzulinnal kezelteknek

    Amikor felnőttkorban valaki – az aránylag hirtelen kialakuló 1-es típusú diabétesz vagy hosszabb időtartam után 2-es típusú diabétesz miatt – inzulinkezelésre kerül, el kell gondolkodnia azon, hogy addigi munkáját tudja-e úgy folytatni, hogy cukoranyagcseréje jó maradjon.

    Diabéteszes ketoacidózis - Kómához is vezethet a cukorbaj!

    A diabétesz rettegett szövődménye a ketoacidózis, illetve ennek legsúlyosabb állapota, a ketoacidotikus kóma.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA