• A nő, aki allergiás a vízre

    Szerző:
    WEBBeteg

    A ritka betegség neve aquagenic urticaria, és előfordulása olyan ritka, hogy 230 millióból 1 embert érint. Michaela Duttonnál az után jelentkezett, hogy életet adott gyermekének.

    A nő betegsége olyan súlyos, hogy még  fiát, a hároméves Mitchellt is csak akkor tudja néhány másodpercre magához ölelni, ha teljesen fel van öltözve, mivel nem izzadhatnak össze.

    Hirdetések

    A 21 éves nő csak hetente egyszer, maximum 10 másodpercnyi időre tud zuhanyozni, nem  ihat vizet, és nem ázhat meg az esőben, mert bőre a víz hatására fájdalmas, égető , viszkető kiütésekkel lesz tele, mely csak két órával a vízzel való érintkezés után múlik el.  Az izzadás ugyanilyen fájdalmakkal jár.

    Az orvosoknak fogalmuk sincs, hogyan kezelhetnék a betegséget, ám abban egyetértenek, hogy kialakulását a szülés következtében bekövetkező hormonváltozás okozta.

    A saját teste foglya

    Dutton elmondása szerint, aki egyike azon kevés embereknek, aki a világon  ebben a betegségben szenvednek, a kór miatt úgy érzi, saját testének foglya lett.  A betegség tünetei Mitchell születése után egy héttel jelentkeztek, mikor fürdés után égető kiütések megjelenését tapasztalta  testén. 

    Nemcsak vizet, de egy pohár gyümölcslevet sem tud inni, mivel a torka azonnal bedagad. Egyedül a diétás kóla fogyasztásakor nem jelentkeznek a kínzó tünetek.

    „Ha Mitchell csak egy csepp italt is rámfröccsent, már attól őrült fájdalmat érzek. Még a könnyeit sem tudom letörölni, és nem is fürdethetem őt! Ha esik az eső, nem tudok kimoccanni a házból, és a barátaim is elmaradtak, mivel tévesen azt hiszik, a betegségem fertőző. Csak remélni tudom, hogy valaha is megtalálják számomra a gyógyírt!”

    Jelenleg Michaela a szüleivel él, ők segítenek a kisfiú gondozásában. Ő pedig gondosan ügyel rá, hogy száraz, hűvös levegőjű helyiségben legyen, ahol nem izzad, illetve mindig van nála esernyő.

    A betegségről

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A betegség pontos oka az orvosok előtt mind a mai napig nem ismert.  Annyit tudni, hogy minden 230 milliomodik embernél fordul elő, és bármilyen hőmérsékletű vízcseppel való érintkezés után legkésőbb 15 perc múlva kiütéseket okoz.

    A betegség főleg tiniket és fiatal felnőtteket érint, a kiütések, melyeket vörös foltok kísérnek, általában 10-120 perc múlva tűnnek el.

    Az esetek jelentős részében a csapvíz valamely alkotóelemére(klór, fluor, stb.)  való túlérzékenység okozza, bár vannak, akiknél a desztillált víz vagy esővíz is hasonló tüneteket okoz.

    Amennyiben az allergiás reakciót a víz valamely hozzáadott alkotóeleme váltja ki, a kezelés egyszerű: kerülni kell azt. Amennyiben maga a víz a felelős a betegségért, általában szteroid krémet vagy antihisztamint írnak fel rá az orvosok, hogy enyhítsék a tüneteket.

    Mivel a betegségre egyenlőre nincs gyógymód, csak a tüneteket tudják enyhíteni, abban a reményben, hogy a betegség egyszer magától elmúlik. Ráadásul a szteroidok és antihisztaminok hosszan tartó alkalmazása komoly mellékhatásokkal is jár, ezért nem ajánlottak hosszú távon.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: Foxnews)
    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Kevesebbszer alakul ki daganatos betegség az allergiásoknál

    Mivel az allergia tulajdonképpen az immunrendszer túlzott válasza, így azoknál, akik allergiásak, ritkábban alakul ki daganatos betegség, mivel a fokozott immunválasz a degenerált sejtosztódást is megtámadja.

    A sóterápia az allergiások légzését is könnyíti

    A sóterápia során a légtérben jelen lévő só megköti az apró szennyező elemeket, így tisztítja a levegőt, és csökkenti az allergia, asztma tüneteit. Belégzéskor a gyógyító sórészecskék elérnek a hörgőkig, ott feloldódnak, majd a szennyeződések megkötése után azokat a beteg felköhögi, és megszabadul a nyálkahártyát irritáló szennyeződésektől, illetve a véráramba kerülve elhagyják a szervezetet. Azokban a helyiségekben, ahol sóterápiás levegőt állítanak elő, ami mentes a csíráktól, fertőzést okozó baktériumoktól, az allergia, asztma tüneteitől szenvedő betegek szó szerint fellélegezhetnek.

    Szénanátha: gyógyszer, spray, szemcsepp?

    Az allergiás eredetű nátha a magyar lakosság mintegy egytizedét érinti. A betegség a tünetek alapján könnyen diagnosztizálható, és hatékonyan kezelhető. Ha Ön tartós tünetekkel küzd, ne folytasson folyamatos öngyógyszerelést, inkább kérje ki szakorvos tanácsát!

    Milyen tünetek utalhatnak pollenallergiára?

    Az allergiás reakciót a pollenallergiásoknál a virágos növények szabad szemmel egyáltalán nem látható virágporszemcséi váltják ki.

    Az antibiotikum indokolatlan szedése növelheti az allergia kialakulásának az esélyét

    Az antibiotikumok nagyon sok hasznos bélbaktériumot is elpusztítanak, amiknek a hiánya komoly gondot okoz az emésztőrendszerben. Mivel az immunrendszer egyik központi helye a bélrendszer, a gyerekkorban sokszor felborított bélflóra sok esetben felnőttkorban növeli az allergiás megbetegedések kialakulását.

    Mit egyen és mit kerüljön a szoptatós anyuka?

    A szoptatás alatt az anyatejben az anyuka által elfogyasztott élelmiszerek, tápanyagok fehérjéi kis mennyiségben kiválasztódnak, így mire eljön a hozzátáplálás, addigra a szoptatott baba szervezete is sok mindennel találkozik már.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA